Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś – Zupa pho z orzechami nerkowca



Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś . Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni.. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis na bulion, dodaj do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe. Smak orientalnych wakacji na wyciagnięcie ręki.

Po tym, jak pokochaliśmy sushi, powoli otwieramy się też na inne przysmaki kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Coraz popularniejsze stają się restauracje i food trucki serwujące tylko określony rodzaj orientalnej zupy w kilku odsłonach – miejsca z ramenem czy zupami pho oraz warsztaty kulinarne pokazujące, jak taką zupę przyrządzić we własnym domu.

Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, tofu, makaron sojowy, sezam czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.

Zupa pho z orzechami nerkowca

Składniki:

– 1 marchew
– Pół Selera
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 1 opakowanie kiełków fasoli mung
– 1 opakowanie makaronu ryżowego
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżeczka startego imbiru
– Sos sojowy
– 75 g Orzechów nerkowca Bakalland




Przygotowanie:

Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw.

Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce.

Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

Smacznego!

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ