Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś – Miso z sezamem



Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś . Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni.. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis na bulion, dodaj do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe. Smak orientalnych wakacji na wyciagnięcie ręki.

Po tym, jak pokochaliśmy sushi, powoli otwieramy się też na inne przysmaki kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Coraz popularniejsze stają się restauracje i food trucki serwujące tylko określony rodzaj orientalnej zupy w kilku odsłonach – miejsca z ramenem czy zupami pho oraz warsztaty kulinarne pokazujące, jak taką zupę przyrządzić we własnym domu.

Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, tofu, makaron sojowy, sezam czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.

Miso z sezamem

Składniki:

– 1 opakowanie tofu
– 1 opakowanie makaronu sojowego
– 1 kg pieczarek
– 20 g wodorostów wakame
– 1 cebula dymka
– 3 łyżki pasty miso
– 2 łyżki sosu sojowego
– 200 g Sezamu Bakalland
– Pęczek szczypiorku




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego, podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Smacznego!

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ