Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Składniki:
Ciasto:
– 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
– 1 jajko
– 400 ml mleka
– 300 g mąki pszennej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– szczypta soli
Farsz:
– 300 g Jarmużu marki Eisberg
– ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
– 150 g sera feta
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– sól i pieprz – wedle uznania
Przygotowanie:
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodaj jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty.
Smacznego!
Tagi
