Kiedy Twój układ pokarmowy mówi: dość!



Kiedy Twój układ pokarmowy mówi: dość! Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego? Na te pytania odpowiada dr Joanna Rezner – gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.

Zdrowe jedzenie – czyli jakie?

Warto wymienić tu kilka elementów:

Ilość i regularność posiłków – powinniśmy jeść 4-5 posiłków dziennie, utrzymując między nimi 3-4 godziny przerwy.

Skład posiłków – zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, przynajmniej połowę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce (w tym 3/4 warzyw i 1/4 owoców).

Kolejne zalecane produkty to: produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, ryby, jaja oraz rośliny strączkowe. Należy ograniczać spożycie czerwonego mięsa (do 0,5 kg w tygodniu), tłuszczów zwierzęcych (zastępować je olejami roślinnymi), cukru i słodyczy oraz unikać słodkich napojów gazowanych. Nie należy dosalać potraw. Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie (pić przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie, więcej w czasie upałów, zwiększonej aktywności fizycznej oraz chorób przebiegających z gorączką, biegunką czy wymiotami).

Kaloryczność posiłków – dzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione jest od naszego trybu życia (np. osoby pracujące fizycznie i aktywne ruchowo mają większe zapotrzebowanie niż osoby wykonujące pracę siedzącą oraz nieuprawiające regularnie sportu). W celu ustalenia indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego pomocne mogą być kalkulatory dostępne w Internecie. Jednak lepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka.

Nieprzestrzeganie wymienionych powyżej zasad zdrowego stylu życia jest jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu pokarmowego (w tym choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, chorób zapalnych jelit, nowotworów m. in. jelita grubego, żołądka, trzustki, wątroby). Czynnikami, na które obecnie nie mamy wpływu są uwarunkowania genetyczne (np. występowanie chorób układu pokarmowego wśród spokrewnionych członków naszej rodziny).




Badanie endoskopowe, czyli profilaktyka na wagę… zdrowia

Badania endoskopowe pozwalają w profesjonalny sposób „prześwietlić” cały nasz przewód pokarmowy – tłumaczy dr Joanna Rezner z Centrum Medycznego Damiana. Gastroskopia to badanie, dzięki któremu możliwe jest zbadanie przełyku, żołądka oraz dwunastnicy, natomiast kolonoskopia pozwala ocenić końcowy odcinek jelita cienkiego oraz całe jelito grube.

Oba badania poza oceną zmian makroskopowych, czyli widocznych gołym okiem, dają także możliwość pobrania wycinków do badań histopatologicznych, usunięcia polipów oraz zatamowania krwawienia z owrzodzeń czy żylaków. Kolonoskopia profilaktyczna powinna być wykonywana u wszystkich osób, którzy ukończyli 50 rok życia. Wcześniej badanie profilaktyczne wykonuje się w przypadku dodatniego wywiadu rodzinnego w kierunku raka jelita grubego oraz u osób z przewlekłymi nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.

Gastroskopię profilaktyczną wykonuje się u osób z przełykiem Barretta, przewlekłym zanikowym zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz w przypadku genetycznie uwarunkowanego raka żołądka. Gastroskopia jest także jednym z badań umożliwiających ocenę zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Bakteria ta związana jest m.in. z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz rakiem żołądka.

Wiele osób rezygnuje z badań endoskopowych, a zwłaszcza z kolonoskopii, ze względu na strach i wstyd. Emocje nie są jednak dobrym doradcą. Usunięcie polipów jelita grubego wykrytych podczas kolonoskopii zapobiega przemianie ich w raka, czyli w nowotwór złośliwy.

Badania endoskopowe dostarczają wiarygodnych informacji tylko wówczas, gdy odpowiednio się do nich przygotujemy. Jak to zrobić?

Badania endoskopowe wymagają od nas pewnego przygotowania, jednak nie są to czynności skomplikowane. W przypadku kolonoskopii lekarz zaleci wprowadzenie 2-3 dni przed badaniem diety ubogoresztkowej. Polega ona na wyeliminowaniu owoców, warzyw, nasion i otrębów..

Kilka godzin przed badaniem trzeba wypić lek przeczyszczający, który spowoduje biegunkę i w ten sposób oczyści nasze jelito. Dokładny czas, w którym musimy wypić lek zależy od godziny, na którą zaplanowana jest kolonoskopia. W przypadku gastroskopii zaleca się jedynie, aby około 8 godzin przed badaniem nie jeść oraz 4-6 godzin nie pić. Warto dodać, że oba badania można wykonać w znieczuleniu ogólnym, czyli krótkim uśpieniu. Znieczulenie wskazane jest szczególnie u osób po operacjach w jamie brzusznej oraz u osób, które odczuwają silny lęk przed badaniami – kończy dr Joanna Rezner.

Postęp medycyny i dostęp do badań profilaktycznych sprawiają, że wielu chorobom możemy zapobiegać albo skutecznie leczyć dzięki wykryciu na wczesnym etapie ich rozwoju.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ