Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!



Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo! Majówka to świetna okazja, by spędzić czas z przyjaciółmi oraz rodziną i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Aby grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i czym się kierować wybierając produkty na ruszt. Sprawdź nasze wskazówki i zostań mistrzem grilla!
Grillowanie pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie musisz trzymać się sztywnego menu – najważniejsze, aby jedzenie smakowało Tobie i Twoim gościom, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony.

Co wrzucić na ruszt, czyli grillujemy nie tylko kiełbasę

Polacy od lat najchętniej wybierają na ruszt kiełbasę. – Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Cenimy ją za smak, ale także za możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. Swoich zwolenników mają też marynowane mięsa: karkówka, żeberka i boczek. Jednak pamiętajmy, że grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie popularna jest kiszka ziemniaczana. To wyrób na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, nadziewany w cienkie jelita. Wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, jak również nakłuć, aby jelito nie popękało. Podajemy ją z przypieczoną na złoto cebulką – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Szybki grill bez przygotowań

Na pomysł przygotowania grilla często wpadamy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie trzeba spędzić pod chmurką! Okazuje się, że grill wcale nie musi być pracochłonny, wystarczy że skorzystamy z gotowych produktów, a przygotujemy go bardzo szybko.

– W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw, mięsa gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii „Super grill”, czyli karkówka, żeberka i boczek. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Po gotowe, zamarynowane i przyprawione mięsa sięga coraz więcej konsumentów. Jest to podyktowane nie tylko brakiem czasu, ale także bezpieczeństwem i gwarancją jakości takich produktów. Na opakowaniu zwykle widnieje nazwa producenta oraz data określająca optymalny termin do spożycia, dzięki czemu można mieć pewność, że mięso jest świeże. Niestety przy kupowaniu wyrobów na wagę nie jest to czasami już tak oczywiste i trzeba dokładnie zweryfikować źródło pochodzenia oraz świeżość produktu – wyjaśnia ekspert z Pekpolu.

Grilluj smacznie i zdrowo

Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzesz na ruszt, kieruj się kilkoma zasadami, dotyczącymi obróbki produktów. – Ważne jest przede wszystkim odpowiednie pieczenie. Pamiętajmy, że do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Mięso nie powinno mieć kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Pamiętajmy też o marynacie – ochroni mięso przed przypaleniem, wzbogaci jego smak, a jego konsystencja będzie delikatniejsza – tłumaczy ekspert z Pekpolu.

Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Dziś proponujemy trzy przepisy na smakowite dania z grilla.

Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

Składniki:

– karkówka w marynacie „Super Grill” ZM Pekpol
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 3 plastry boczku ZM Pekpol
– kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.




Kiełbasa z salsą paprykową

Składniki:

– 1 opakowanie Kiełbasy Ostrołęckiej ZM Pekpol
– salsa paprykowa:
-3 świeże papryki w różnych kolorach
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 ogórki konserwowe
– 2 łyżki cebulki marynowanej
– 100 ml wody
– 100 ml keczupu pikantnego
– 2 łyżki oleju
– płatki chill
– sól
– cukier

Jak przygotować:

Na patelni podsmażyć kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę. Całość podlać wodą i chwilę poddusić. Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku. Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.

Grillowana kiszka ziemniaczana ze szparagami i bakłażanem

SKŁADNIKI:

– Kiszka ziemniaczana ZM Pekpol
– szparagi
– krążki białej cebuli
– bakłażan

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną grillujemy na tacce do grillowania. Przed pieczeniem kiszkę powinniśmy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękało jelito. Co jakiś czas powinniśmy delikatnie ją obracać. Następnie dodajemy krążki cebuli, plastry bakłażana i szparagi. Całość grillujemy aż się przyrumieni.

Smacznego!

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ