Taco, czyli meksyk w kuchni – Taco z krewetkami
Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę potrawę, możemy pozwolić sobie na dowolne wariacje składnikowe, tworząc tym samym swoje ulubione kompozycje smakowe. Zobaczcie, jakie propozycje przygotowali eksperci marki Sandra.
Oryginalne tacos wykonane jest z mąki kukurydzianej, a farsz stanowi połączenie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, pomidorów oraz aromatycznych i pikantnych przypraw. Proponujemy przygotować to popularne danie w trzech wariacjach smakowych, które z pewnością przypadną wam do gustu.
Taco z krewetkami
Jeśli nie mamy pod ręką kukurydzianych muszelek do taco, to z powodzeniem możemy je zastąpić tortillą.
Składniki:
– Tortilla pszenna marki Sandra
– Krewetki tygrysie
– Awokado
– Kolendra
– Żółta papryka
– Cebula
– Pomidorki koktajlowe
– Sok z cytryny
– Łyżka oliwy
– Przyprawa słodka papryka
– Ząbek czosnku
– Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzy i czyścimy. Marynujemy przez 30 minut w mieszance oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i odrobiny soli. Zamarynowane krewetki podsmażamy na patelni do momentu, aż mienią kolor.
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, cebulę i pomidorki kroimy w paseczki. Mieszamy z posiekaną kolendrą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na tortillę wykładamy mieszankę warzyw, krewetki oraz awokado.
Smacznego!