Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetam
Składniki:
Pulpety:
– 500 g mięsa mielonego, z szynki wieprzowej
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
– 2 szczypty czosnku, granulowanego
– 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
– 2 szczypty natki pietruszki, suszonej
– 2 szczypty bazylii, suszonej
– 2 szczypty kolendry, mielonej
– 2 szczypty majeranku, suszonego
– 2 szczypty tymianku, suszonego
– 1 szczypta chili, mielonego
– 1 łyżeczka chrzanu, tartego
– 1 łyżeczka musztardy
– olej, do natłuszczenia dłoni
Chrzanowa zupa krem
– 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
– 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki
– 1 ząbek czosnku
– 50 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki
– 20 g oleju rzepakowego
– 150 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
– 800 g wody
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
– olej, do natłuszczenia koszyczka
– 1 awokado, dojrzałe, miękkie, pokrojone na kawałki
– 0.5-1 łyżeczka soli
– 0.25-0.5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
– 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
– 100 g chrzanu, tartego
Przygotowanie:
Pulpety:
1. Do naczynia miksującego włożyć mięso, dodać jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę, natkę pietruszki, bazylię, kolendrę, majeranek, tymianek, chili, chrzan i musztardę, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Dłonie natłuścić olejem, z masy formować pulpety (Ø 3 cm). Pulpety ułożyć na półmisku, odstawić do lodówki.
Chrzanowa zupa krem:
2. Do naczynia miksującego włożyć por, korzeń pietruszki, czosnek i seler naciowy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać olej, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
4. Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć natłuszczony olejem koszyczek, umieścić w nim przygotowane wcześniej pulpety, gotować 30 min/95°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek z pulpetami przy pomocy kopystki, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać awokado, sól, pieprz, śmietanę i chrzan, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy, przełożyć do niej pulpety, delikatnie wymieszać.
6. Chrzanową zupę krem z awokado i pulpetami podawać na ciepło jako danie główne.