Wielkanoc w Polsce – przegląd świątecznych tradycji



Wielkanoc w Polsce – przegląd świątecznych tradycji. Wielkanoc to najważniejsze święta dla wierzącej części Polski, choć ich obchody często różnią się w zależności od regionu naszego kraju. Oto najciekawsze tradycje i starodawne obrzędy świętowania Wielkiej Nocy w różnych zakątkach Polski. Bogactwo tradycji kulturowych i kulinarnych jest imponujące.

Kujawy

Trochę już zapomnianym i raczej niespotykanym w innych regionach Polski zwyczajem są obchody półpościa (inaczej śródpościa). Zgodnie z tradycją w trzecią niedzielę Wielkiego Postu chłopcy biegali po ulicach miast i wsi, uderzając drewnianymi młotkami w bramy
i rozbijając gliniane garnki z popiołem o ściany domów w którym mieszkały panny na wydaniu. Śródpoście zwiastowało zbliżające się Święta, do rozpoczęcia których nie można było już jeść nic gotowanego.

Śląsk

Górny Śląsk to region mocno zakorzeniony w obchodach Wielkiej Nocy. Dlatego też Ślązacy chętnie kultywują świąteczne tradycje, przekazując je z pokolenia na pokolenie. Co prawda zwyczaj zjadania po jednej kuleczce bazi po powrocie ze święcenia pokarmu, co miało zapewnić zdrowie na cały rok, jest już raczej rzadko spotykany, jednak na Śląsku tradycja w dalszym ciągu przejawia się na wielkanocnym stole.

– W śląskich domach do najważniejszych wielkanocnych potraw należy z pewnością żur. Ten tradycyjny, zgodnie z regionalną kuchnią, przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Powinien być gęsty i kwaśny, koniecznie podawany z pokrojoną w talarki białą kiełbasą – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger, producenta „ślōnskich szpecyjałōw”. Ze słodkości, choć z elementami głównego dania, nie można zapomnieć oświęcelniku, czyli półsłodkim cieście drożdżowym nadziewanym mięsem – dodaje ekspert.

Kaszuby

Jak świętują mieszkańcy Kaszub? W Wielki Piątek Kaszubi sadzą drzewa i krzewy, wierząc w dobroczynny wpływ świąt na sadzonki. Wielka Sobota to zwyczaj święcenia koszyczka z pokarmami, choć wprowadzony dopiero po II Wojnie Światowej, pod wpływem pozostałych regionów Polski. Na Kaszubach pisanki barwi się tylko na jeden kolor, bez dodatkowych wzorów – ta tradycja występuje także na Mazowszu.




Małopolska

W tym regionie tradycje Świąt Wielkanocnych sięgają aż średniowiecza. W nocy z Wielkiej Niedzieli na wielkanocny poniedziałek mieszkańców odwiedzają straszne zjawy, stwory i Siuda Baba, żądając datków. Wygląda to tak, że mężczyzna w kobiecym ubraniu chodzi po domach wraz z chłopcami w tradycyjnych krakowskich strojach. Z kolei tuż po świętach ma miejsce Rękawka – tradycyjny odpust wokół Kopca Kraka. Według legendy z kopca zrzucane były monety oraz jedzenie, toczono także jaja, zwiastujące nowe życie. Dzisiaj wokół kopca organizowane są rozmaite kiermasze rękodzieła, a także inscenizacje historyczne.

Mazowsze

Jedynie na Mazowszu kultywuje się tradycję obowiązkowego spożywania czerwonego barszczu podczas śniadania wielkanocnego. Co ciekawe, prawdziwy barszcz czerwony nie pojawia się tam, jak w innych rejonach Polski, w święta Bożego Narodzenia. Na Mazowszu dba się także, aby po mszy rezurekcyjnej wrócić bezpośrednio do domu. Ma to zapewnić pomyślność i dobre plony.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ