Czekolada niezmiennie słodkim faworytem wśród Polaków



Spożycie czekolady w Polsce jest niebagatelne – regularnie sięga po nią już niemal co drugi z nas. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet do 6,3 kg tego słodkiego, kakaowego wyrobu1. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i z tej okazji zastanawiamy się, za co jest tak uwielbiana? Odpowiadamy również na pytanie, czy czekoladowe nowości mogą nas jeszcze zaskoczyć?

Czekolada to niekwestionowany ulubieniec Polaków wśród słodkich przekąsek. Według badań przeprowadzonych na zlecenie Bakalland2, dla 3 na 10 osób czekolada jest najczęściej wybieraną przekąską, jednocześnie znajduje się na pierwszym miejscu wśród słodkich wyborów Polaków.
Produkty czekoladowe stanowią przeszło 33 proc. całego rynku słodyczy i przekąsek w Polsce3. Ostatni kwartał roku 2018 odnotował wzrost produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych o 4 proc. w porównaniu do sytuacji sprzed roku. Czekolada cieszy się więc niesłabnącą popularnością i sympatią.

Polacy cenią funkcje czekolady

61 proc. Polaków od czasu do czasu pozwala sobie na zjedzenie słodyczy. Nie potrzebujemy szczególnej motywacji – słodkości to coś, co lubimy i co sprawia nam przyjemność. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, jak ważne jest, aby skład takiej przekąski był skomponowany z najwyższej jakości produktów – aż 82 proc. z nas stawia na naturalność składników w produktach, po które sięgamy4.
Z badań przeprowadzonych dla Bakalland5 wynika, że w pierwszej piątce najchętniej wybieranych przez Polaków przekąsek znajdują się czekolada oraz bakalie. Stawiamy na słodycz mocno kakaowej czekolady oraz charakterystyczny smak wysokiej jakości orzechów i suszonych owoców.

Obecna w naszych domach od pokoleń czekolada to wybór kojarzący się nie tylko z szybkim i łatwym sposobem na poprawę nastroju. Za jej sukcesem stoi również doceniana przez konsumentów jej funkcja zdrowotna, spełniona dzięki zawartemu w niej szeregowi witamin i minerałów – wśród nich wymienić można m.in. magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk czy selen, a także witaminy z grupy A, B, D i E. Dzięki ich zawartości czekolada chroni pamięć, opóźnia starzenie się organizmu oraz usprawnia koncentrację i zwalcza uczucie zmęczenia. To sprawia, że już co piąty Polak uważa czekoladę za zdrową6.




Jakie warunki musi spełniać czekoladowa nowość?

Producenci odpowiadając na preferencje konsumentów, nieustannie dostosowują swoją ofertę do ich gustów. Przygotowując jednak ofertę nowości, muszą skupić się na jakości produktu, który jest obecnie bardzo ważnym czynnikiem wyboru konsumentów. W kontekście nowości decyzje zakupowe opierają się o dotychczasowe doświadczenia z marką.

Bakalland, jako lider rynku bakalii, pozyskał zaufanie konsumentów, oferując im nieprzerwanie wysokiej jakości bakaliowe produkty tj. orzechy, suszone owoce, pestki oraz batony zbożowe. Tym razem marka Bakalland postanowiła pójść o krok dalej i połączyć swoje bakaliowe kompetencje ze światem przyjemności, którego nośnikiem jest właśnie czekolada, wprowadzając na rynek słodyczy innowacyjną formę przekąski – BA!rdzo Bakaliową Tabliczkę w czekoladzie.

To moc delikatnie zblendowanych owoców i bakalii w formie kwadratowej tabliczki oblanej pyszną czekoladą w 5 kompozycjach smakowych. Produkt to alternatywa dla obecnych już na rynku, ale ze śladową zawartością orzechów i suszonych owoców batonów i tabliczek czekolady z bakaliami,. Niespotykana dotąd formuła Bakaliowej Tabliczki zawiera ponad 70 proc. bakalii i 25 proc. polewy z czekolady.

Jej atutem jest również gramatura – 65 g to porcja w sam raz na sycącą przekąskę. Ze względu na swój przyjemnościowy charakter BA!rdzo Bakaliowe Tabliczki doskonale sprawdzą się w miejscach przeznaczonych dla produktów impulsowych np. w strefie kas. To idealny produkt „on the go” i convenience – słodka przyjemność w porcji na raz.

1. Dane: GUS, 2016
2. Raport Bakalland „Trendy na rynku żywności”, wrzesień 2017, Zymetria
3. Dane: Nielsen, 2018
4. Dane: Mintel, 2018
5. Raport Bakalland „Trendy na rynku żywności”, wrzesień 2017, Zymetria
6. Dane: Mintel, 2016

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ