Chrupiąca pakora dla zabieganych



Chrupiąca pakora dla zabieganych. Czy otwierając lodówkę, wpadasz w konsternację? Dwie marchewki, pół cukinii, napoczęta torba ze szpinakiem… Tyle warzyw, a pomysłu na obiad brak. Oto przepis na warzywną pakorę – banalne w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie, które pozwoli ci twórczo wykorzystać niemal wszystkie możliwe warzywa!

Pod nazwą „pakora” kryje się wiele rodzajów chrupiących, smażonych przysmaków rodem z Indii. W swojej ojczyźnie pełnią rolę zarówno części pełnowartościowego obiadu, jak i spożywanej w biegu przekąski. Do najpopularniejszych składników, będących podstawą pakory, zaliczyć można szpinak, kalafiora, cebulę oraz bakłażana. Istnieje jednak wiele wersji tej aromatycznej potrawy, na przykład z wykorzystaniem ziemniaków czy marchwi. Jeśli więc stworzyć ją możemy z niemal dowolnych warzyw, co czyni pakorę pakorą?

Sekretem tego aromatycznego dania jest mąka z ciecierzycy, zwana także besan. Mąka z cieciorki to coś więcej, niż ciekawy zastępnik dla mąki pszennej. To także prosty sposób, by zapewnić organizmowi dobrodziejstwa płynące z jedzenia ciecierzycy, nadając jednocześnie całej potrawie orientalnego smaku, któremu ciężko się oprzeć. To także główny składnik uwielbianych na całym świecie falafeli. Jeśli ty także kochasz ich smak, wypróbuj przepis na chrupiące warzywa z nutą falafela, czyli pożywną pakorę dla zabieganych!




Chrupiąca pakora z nutą falafela

Składniki:

– Falafel MIX od Jasmeen
– Olej słonecznikowy lub rzepakowy
– Warzywa, np. cebula i szpinak lub kalafior
– Przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, chili, sól
– Chłodna woda

Przygotowanie:

W niewielkim, głębokim garnku rozgrzej olej roślinny. Pakora najlepiej smaży się na głębokim oleju, więc zapewnij jej dużo swobody.
Podczas gdy rozgrzewa się olej, przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w pióra, a pozostałe warzywa w kostkę. Szpinak wystarczy poszarpać dłońmi na mniejsze kawałki.

Zawartość jednego opakowania Falafel MIXu (100g) wymieszaj w misce z warzywami. Ponieważ różnią się soczystością, powoli dolewaj do miski chłodną wodę, aż osiągniesz konsystencję gęstej śmietany.

Gotową masę nakładaj do rozgrzanego oleju przy pomocy łyżki – po kilka kuleczek za jednym razem. Przy optymalnej temperaturze oleju smażenie powinno potrwać ok. 2-3 minut. By zachować maksymalną chrupkość, świeżo usmażone kulki przed podaniem osusz lekko na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ