Chrupiąca pakora dla zabieganych



Chrupiąca pakora dla zabieganych. Czy otwierając lodówkę, wpadasz w konsternację? Dwie marchewki, pół cukinii, napoczęta torba ze szpinakiem… Tyle warzyw, a pomysłu na obiad brak. Oto przepis na warzywną pakorę – banalne w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie, które pozwoli ci twórczo wykorzystać niemal wszystkie możliwe warzywa!

Pod nazwą „pakora” kryje się wiele rodzajów chrupiących, smażonych przysmaków rodem z Indii. W swojej ojczyźnie pełnią rolę zarówno części pełnowartościowego obiadu, jak i spożywanej w biegu przekąski. Do najpopularniejszych składników, będących podstawą pakory, zaliczyć można szpinak, kalafiora, cebulę oraz bakłażana. Istnieje jednak wiele wersji tej aromatycznej potrawy, na przykład z wykorzystaniem ziemniaków czy marchwi. Jeśli więc stworzyć ją możemy z niemal dowolnych warzyw, co czyni pakorę pakorą?

Sekretem tego aromatycznego dania jest mąka z ciecierzycy, zwana także besan. Mąka z cieciorki to coś więcej, niż ciekawy zastępnik dla mąki pszennej. To także prosty sposób, by zapewnić organizmowi dobrodziejstwa płynące z jedzenia ciecierzycy, nadając jednocześnie całej potrawie orientalnego smaku, któremu ciężko się oprzeć. To także główny składnik uwielbianych na całym świecie falafeli. Jeśli ty także kochasz ich smak, wypróbuj przepis na chrupiące warzywa z nutą falafela, czyli pożywną pakorę dla zabieganych!




Chrupiąca pakora z nutą falafela

Składniki:

– Falafel MIX od Jasmeen
– Olej słonecznikowy lub rzepakowy
– Warzywa, np. cebula i szpinak lub kalafior
– Przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, chili, sól
– Chłodna woda

Przygotowanie:

W niewielkim, głębokim garnku rozgrzej olej roślinny. Pakora najlepiej smaży się na głębokim oleju, więc zapewnij jej dużo swobody.
Podczas gdy rozgrzewa się olej, przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w pióra, a pozostałe warzywa w kostkę. Szpinak wystarczy poszarpać dłońmi na mniejsze kawałki.

Zawartość jednego opakowania Falafel MIXu (100g) wymieszaj w misce z warzywami. Ponieważ różnią się soczystością, powoli dolewaj do miski chłodną wodę, aż osiągniesz konsystencję gęstej śmietany.

Gotową masę nakładaj do rozgrzanego oleju przy pomocy łyżki – po kilka kuleczek za jednym razem. Przy optymalnej temperaturze oleju smażenie powinno potrwać ok. 2-3 minut. By zachować maksymalną chrupkość, świeżo usmażone kulki przed podaniem osusz lekko na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ

Antyoksydacja, rozjaśnienie i wygładzenie – Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C to jeden z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych w kosmetyce składników aktywnych. Świat beauty pokochał tę substancję za…
CZYTAJ

Matylda/Łukasiewicz oraz Maria Peszek, Krzysztof Zalewski, Natalia Przybysz, Błażej Król, Justyna Święs i Abradab w koncercie-widowisku „Earth 2.0. Był sobie człowiek” podczas konferencji klimatycznej PRECOP 29 w katowickim Spodku

Już 2 października 2024 r. odbywającą się w Katowicach konferencję klimatyczną PRECOP 29 uświetni wyjątkowe, intermedialne wydarzenie. Firmowane przez duet…
CZYTAJ

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!

Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów. Ich głównym celem jest wspomaganie naszego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii.…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to…
CZYTAJ