Sabich – kęs Bliskiego Wschodu



Sabich – kęs Bliskiego Wschodu. Potrzeba jest matką wynalazku. Jednym z nich jest sabich – uwielbiany na Bliskim Wschodzie poranny przysmak. Grillowany bakłażan, jajko na twardo i doskonałe sosy zamknięte w pysznym chlebku pita. Takim śniadaniem warto się zainspirować!
Pomysł na kanapkę sabich narodził się w głowie sprytnego irańskiego kucharza.

Podejrzał on, że jego sąsiedzi przygotowują duże ilości jedzenia w przeddzień szabatu. Ponieważ nie wolno im tego dnia rozpalać ognia ani gotować, naszykowane zawczasu potrawy musiały dobrze smakować także na zimno. Gotowali więc dużo jaj, bakłażana i ziemniaków. Zainspirowany tymi składnikami kucharz stworzył sabich – od arabskiego słowa „śniadanie”.

Aby ułatwić konsumpcję, grillowane plastry bakłażana i gotowane jajka umieścił w picie. Arabskiego charakteru nadają sabichowi dodatki – sos mango, tahini lub hummus. Wkrótce sabich stał się wegetariańskim streetfoodowym bestsellerem, ustępując pierwszeństwa jedynie… falafelowi.

Sabich

Składniki na 4 kanapki:

– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki tahini, np. od Jasmeen
– 3 łyżki zimnej wody
– 4 chlebki pita
– 1 duży bakłażan
– 4-5 łyżek oliwy
– 1 czerwona cebula
– 2 jajka ugotowane na twardo
– ok. pół szklanki hummusu, np. od Jasmeen
– pęczek świeżej pietruszki
– sól




Przygotowanie:

1. W misce połącz i dokładnie wymieszaj sok z cytryny, tahini i wodę. Woda powinna być bardzo zimna! Gotowy sos odstaw do lodówki.
2. Bakłażana pokrój na grube, ok. 1cm plastry, posyp solą i odstaw na chwilę, by pozbyć się nadmiaru wody.
3. Ugotowane jajka pokrój w plastry, a cebulę w pióra.
4. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej odrobinę oliwy i z obu stron podsmaż plastry bakłażana. Powinny być miękkie i dobrze przypieczone.
5. Do każdej pity nałóż 3 łyżki hummusu i rozsmaruj we wnętrzu. Następnie wypełnij je grillowanym bakłażanem, plastrami jajka i cebulą.
6. Wierzch każdej z pit posyp pietruszką i polej sosem tahini. Smacznego!

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ