Sabich – kęs Bliskiego Wschodu



Sabich – kęs Bliskiego Wschodu. Potrzeba jest matką wynalazku. Jednym z nich jest sabich – uwielbiany na Bliskim Wschodzie poranny przysmak. Grillowany bakłażan, jajko na twardo i doskonałe sosy zamknięte w pysznym chlebku pita. Takim śniadaniem warto się zainspirować!
Pomysł na kanapkę sabich narodził się w głowie sprytnego irańskiego kucharza.

Podejrzał on, że jego sąsiedzi przygotowują duże ilości jedzenia w przeddzień szabatu. Ponieważ nie wolno im tego dnia rozpalać ognia ani gotować, naszykowane zawczasu potrawy musiały dobrze smakować także na zimno. Gotowali więc dużo jaj, bakłażana i ziemniaków. Zainspirowany tymi składnikami kucharz stworzył sabich – od arabskiego słowa „śniadanie”.

Aby ułatwić konsumpcję, grillowane plastry bakłażana i gotowane jajka umieścił w picie. Arabskiego charakteru nadają sabichowi dodatki – sos mango, tahini lub hummus. Wkrótce sabich stał się wegetariańskim streetfoodowym bestsellerem, ustępując pierwszeństwa jedynie… falafelowi.

Sabich

Składniki na 4 kanapki:

– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki tahini, np. od Jasmeen
– 3 łyżki zimnej wody
– 4 chlebki pita
– 1 duży bakłażan
– 4-5 łyżek oliwy
– 1 czerwona cebula
– 2 jajka ugotowane na twardo
– ok. pół szklanki hummusu, np. od Jasmeen
– pęczek świeżej pietruszki
– sól




Przygotowanie:

1. W misce połącz i dokładnie wymieszaj sok z cytryny, tahini i wodę. Woda powinna być bardzo zimna! Gotowy sos odstaw do lodówki.
2. Bakłażana pokrój na grube, ok. 1cm plastry, posyp solą i odstaw na chwilę, by pozbyć się nadmiaru wody.
3. Ugotowane jajka pokrój w plastry, a cebulę w pióra.
4. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej odrobinę oliwy i z obu stron podsmaż plastry bakłażana. Powinny być miękkie i dobrze przypieczone.
5. Do każdej pity nałóż 3 łyżki hummusu i rozsmaruj we wnętrzu. Następnie wypełnij je grillowanym bakłażanem, plastrami jajka i cebulą.
6. Wierzch każdej z pit posyp pietruszką i polej sosem tahini. Smacznego!

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ

Antyoksydacja, rozjaśnienie i wygładzenie – Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C to jeden z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych w kosmetyce składników aktywnych. Świat beauty pokochał tę substancję za…
CZYTAJ

Matylda/Łukasiewicz oraz Maria Peszek, Krzysztof Zalewski, Natalia Przybysz, Błażej Król, Justyna Święs i Abradab w koncercie-widowisku „Earth 2.0. Był sobie człowiek” podczas konferencji klimatycznej PRECOP 29 w katowickim Spodku

Już 2 października 2024 r. odbywającą się w Katowicach konferencję klimatyczną PRECOP 29 uświetni wyjątkowe, intermedialne wydarzenie. Firmowane przez duet…
CZYTAJ

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!

Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów. Ich głównym celem jest wspomaganie naszego…
CZYTAJ

Sport lekarstwem na nadciśnienie tętnicze? Czy osoby z nadciśnieniem mogą bezpiecznie uprawiać sport?

Sport lekarstwem na nadciśnienie tętnicze? Czy osoby z nadciśnieniem mogą bezpiecznie uprawiać sport? Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najpoważniejszych problemów…
CZYTAJ

ETV jako klucz do komercjalizacji innowacyjnych technologii środowiskowych, czyli jak uniknąć greenwashingu

Innowacyjne technologie środowiskowe to szansa, aby sprostać pilnym wyzwaniom środowiskowym, przed którymi stoją Europa i świat. Jednak stopień ich komercjalizacji…
CZYTAJ

Zawsze z sercem do pacjenta. Prof. Andrzej Bochenek, legenda polskiej kardiochirurgii, kończy 75 lat.

Nazwisko prof. Andrzeja Bochenka na stałe zapisało się na kartach historii polskiej kardiochirurgii. I to nie tylko za sprawą jego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów…
CZYTAJ