Pyszne wege przepisy, które nie zajmą Ci wiele czasu! – Buraczane kotlety
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie. Coraz więcej badań pokazuje bowiem, że dieta roślinna jest zdrowsza, a poprawnie skomponowana, wcale nie naraża nas na niedobory ważnych dla organizmu składników.
Wiele osób obawia się, że jeśli zabraknie na naszym talerzu mięsa, to posiłek nie będzie wystarczająco sycący. Brakuje również pomysłów na wartościowe dania roślinne i można odnieść wrażenie, że przygotowanie takiej potrawy będzie czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Eksperci marki Sandra sporządzili przepisy, które pozwalają przygotować pełnowartościowy posiłek w krótkim czasie.
Buraczane kotlety
Kotlety z buraka mogą stanowi świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.
Składniki:
– Ugotowany burak
– ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
– Cebula
– Ząbek czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– Sos sojowy
– Odrobina cynamonu
– Odrobina chili
– Pieprz
– Ziarna sezamu
Przygotowanie:
Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Zobacz także:
Pyszne wege przepisy, które nie zajmą Ci wiele czasu! – Spaghetti (prawie) po bolońsku
Pyszne wege przepisy, które nie zajmą Ci wiele czasu! – Ciecierzyca w sosie pomidorowym