Burger czy falafel? A trzeba wybierać?



Burger czy falafel? A trzeba wybierać? Są takie dni, kiedy marzysz tylko o tym, by zatopić zęby w soczystym burgerze. Jednocześnie tęsknisz za smakiem klasycznego falafela, z jego orientalnymi przyprawami i dodatkiem orzeźwiającej pietruszki. Jak pogodzić te dwa pragnienia? Przyrządzając falafelowego burgera!

Choć zazwyczaj ukrywa się w picie pełnej warzyw i sosów, falafel to potrawa o ogromnym potencjale. Spotkać go można zarówno w formie niewielkich, „odręcznie” toczonych kuleczek, jak i równiutkich talarków prosto z foremki. To oczywiście doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią jedzenie na jeden kęs, dostosowane rozmiarem do możliwości aparatu gębowego przeciętnego człowieka. Dla ambitnych, których przed jedzeniem nie powstrzymują gabaryty ani chwilowa niewygoda, stworzono burgery!

Przemiana falafeli w burgery skutkuje nie tylko pysznym, sycącym daniem, łączącym cenne wartości odżywcze z uwielbianym na całym świecie smakiem. Zyskamy także dużą oszczędność czasu! W końcu uformowanie czterech dużych kotletów jest dużo mniej czasochłonne, niż pieczołowite turlanie niewielkich kuleczek. Jeśli przezornie zaopatrzyliśmy się w gotową mieszankę do smażenia falafeli, jak Falafel Mix od Jasmeen, czas przygotowania tego wyjątkowego burgera skraca się o kolejne cenne chwile. Wystarczy wymieszać miks z wodą i pozwolić mące z ciecierzycy i orientalnym przyprawom wchłonąć wilgoć i osiągnąć właściwą konsystencję.

Masa, z której powstają falafele, różni się od mikstury, z której przyrządzana jest większość warzywnych burgerów. Podczas gdy kotlet z fasoli lub buraka wymaga dodatku spoiwa w postaci jajka lub siemienia lnianego, odpowiednio przygotowana masa z ciecierzycy gwarantuje, że nasz burger utrzyma właściwy kształt. Podobnie jak w przypadku falafeli w standardowym rozmiarze, możemy go usmażyć w dużej ilości oleju. Jeśli zdecydujemy się przygotować burgery w wersji fit, wystarczy lekko naoliwić kotlety i papier, na którym będą rumienić się w piekarniku.

Ponieważ przyrządzenie burgera z Falafel Miksu jest dziecinnie proste, warto poświęcić trochę zaoszczędzonego czasu na skomponowanie doskonałego sosu, który zwiąże smakiem wszystkie składniki.




Harissa Mayo

Składniki:

– ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 3 czubate łyżki majonezu
– 3 łyżeczki harissy, np. od Jasmeen
– Pół łyżeczki kuminu/kminu rzymskiego
– 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Podczas gdy na patelni lub w piekarniku złocą się falafelowe burgery, przygotuj dodatki. Jeśli znajduje się wśród nich ser, nałóż go na burgery na chwilę przed wyjęciem ich z piekarnika lub zdjęciem z patelni, aby zdążył się lekko roztopić. Pozostałe dodatki powinny uwzględniać coś chrupiącego, coś soczystego i… wszystko, co lubisz najbardziej.

Kluczem do komponowania idealnego burgera jest kolejność, w której te wszystkie składniki układać będziesz na bułce. Na początku, na spodniej części pieczywa powinna wylądować porcja przygotowanego zawczasu pikantnego majonezu. Następnie zdrowa dawka zieleniny – jarmuż, szpinak lub rukola, a na nich – świeżo upieczony lub wysmażony burger – serem do góry.

Bezpośrednio na burgerze nie kładziemy wilgotnego pomidora – lepiej sprawdzą się tam krążki cebuli, pieczarki czy plastry kiszonych ogórków. Na nich ląduje kolejna warstwa zieleniny, soczysty pomidor i chrupiące kiełki. Kompozycję powinna zamknąć hojnie wysmarowana keczupem lub majonezem bułka. Smacznego!

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ