Burger czy falafel? A trzeba wybierać?



Burger czy falafel? A trzeba wybierać? Są takie dni, kiedy marzysz tylko o tym, by zatopić zęby w soczystym burgerze. Jednocześnie tęsknisz za smakiem klasycznego falafela, z jego orientalnymi przyprawami i dodatkiem orzeźwiającej pietruszki. Jak pogodzić te dwa pragnienia? Przyrządzając falafelowego burgera!

Choć zazwyczaj ukrywa się w picie pełnej warzyw i sosów, falafel to potrawa o ogromnym potencjale. Spotkać go można zarówno w formie niewielkich, „odręcznie” toczonych kuleczek, jak i równiutkich talarków prosto z foremki. To oczywiście doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią jedzenie na jeden kęs, dostosowane rozmiarem do możliwości aparatu gębowego przeciętnego człowieka. Dla ambitnych, których przed jedzeniem nie powstrzymują gabaryty ani chwilowa niewygoda, stworzono burgery!

Przemiana falafeli w burgery skutkuje nie tylko pysznym, sycącym daniem, łączącym cenne wartości odżywcze z uwielbianym na całym świecie smakiem. Zyskamy także dużą oszczędność czasu! W końcu uformowanie czterech dużych kotletów jest dużo mniej czasochłonne, niż pieczołowite turlanie niewielkich kuleczek. Jeśli przezornie zaopatrzyliśmy się w gotową mieszankę do smażenia falafeli, jak Falafel Mix od Jasmeen, czas przygotowania tego wyjątkowego burgera skraca się o kolejne cenne chwile. Wystarczy wymieszać miks z wodą i pozwolić mące z ciecierzycy i orientalnym przyprawom wchłonąć wilgoć i osiągnąć właściwą konsystencję.

Masa, z której powstają falafele, różni się od mikstury, z której przyrządzana jest większość warzywnych burgerów. Podczas gdy kotlet z fasoli lub buraka wymaga dodatku spoiwa w postaci jajka lub siemienia lnianego, odpowiednio przygotowana masa z ciecierzycy gwarantuje, że nasz burger utrzyma właściwy kształt. Podobnie jak w przypadku falafeli w standardowym rozmiarze, możemy go usmażyć w dużej ilości oleju. Jeśli zdecydujemy się przygotować burgery w wersji fit, wystarczy lekko naoliwić kotlety i papier, na którym będą rumienić się w piekarniku.

Ponieważ przyrządzenie burgera z Falafel Miksu jest dziecinnie proste, warto poświęcić trochę zaoszczędzonego czasu na skomponowanie doskonałego sosu, który zwiąże smakiem wszystkie składniki.




Harissa Mayo

Składniki:

– ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 3 czubate łyżki majonezu
– 3 łyżeczki harissy, np. od Jasmeen
– Pół łyżeczki kuminu/kminu rzymskiego
– 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Podczas gdy na patelni lub w piekarniku złocą się falafelowe burgery, przygotuj dodatki. Jeśli znajduje się wśród nich ser, nałóż go na burgery na chwilę przed wyjęciem ich z piekarnika lub zdjęciem z patelni, aby zdążył się lekko roztopić. Pozostałe dodatki powinny uwzględniać coś chrupiącego, coś soczystego i… wszystko, co lubisz najbardziej.

Kluczem do komponowania idealnego burgera jest kolejność, w której te wszystkie składniki układać będziesz na bułce. Na początku, na spodniej części pieczywa powinna wylądować porcja przygotowanego zawczasu pikantnego majonezu. Następnie zdrowa dawka zieleniny – jarmuż, szpinak lub rukola, a na nich – świeżo upieczony lub wysmażony burger – serem do góry.

Bezpośrednio na burgerze nie kładziemy wilgotnego pomidora – lepiej sprawdzą się tam krążki cebuli, pieczarki czy plastry kiszonych ogórków. Na nich ląduje kolejna warstwa zieleniny, soczysty pomidor i chrupiące kiełki. Kompozycję powinna zamknąć hojnie wysmarowana keczupem lub majonezem bułka. Smacznego!

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ