Zwalcz wiosenne przesilenie. Propozycje bakaliowych przekąsek



Zwalcz wiosenne przesilenie. Propozycje bakaliowych przekąsek. Zmęczenie, znużenie, brak energii, to typowe objawy wiosennego przesilenia. Jak przetrwać ostatnie dni przed wybuchem prawdziwej wiosny i z pozytywnym nastawieniem wejść w ten czas? Przede wszystkim zadbaj o swój organizm i dostarcz mu zastrzyku energii w postaci cennych składników odżywczych i witamin. Jesteś gotowy do walki z wiosennym przesileniem? Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zimą czas wolny wolimy spędzać w domu z kubkiem herbaty niż na zewnątrz. Zamiast dietetycznej sałatki wybieramy ciepły posiłek, w którym warzywa i owoce są tylko dodatkiem. W efekcie brakuje nam słońca, witamin i minerałów. Kiedy na wiosnę natura budzi się do życia, a termometry pokazują dodatnie temperatury, to najlepszy moment dla nas, aby nabrać pozytywnej energii.

Dietetycy zalecają zmianę nawyków żywieniowych. To pozwoli nam przetrwać wiosenne przesilenie. Jedzenie dobrze zbilansowanych posiłków oraz odpowiednio dobrane przekąski, spowodują że nie będziemy odczuwać znużenia i zmęczenia. Wręcz przeciwnie zyskamy więcej energii i będziemy bardziej aktywni – nawet jeśli aura za oknem nie będzie temu sprzyjać.

Częstsze posiłki i sięganie po przekąski sprawiają, że unikamy napadów „wilczego głodu” i nie zjadamy więcej niż potrzebuje nasz organizm. Mądre zaplanowanie przekąsek pozwala także zachować pełną koncentrację przez cały dzień, bez popołudniowego spadku nastroju spowodowanego wahaniem poziomu cukru we krwi. Jak znaleźć czas i pomysły na dodatkowe posiłki w wersji mini?

Z pomocą przychodzą nam bakalie w poręcznych opakowaniach, które możemy mieć zawsze przy sobie w torebce, samochodzie czy plecaku i wybierać spośród naszych ulubionych smaków – suszonych owoców (np. żurawiny) i różnych gatunków orzechów (np. migdałów, nerkowców czy orzechów włoskich) oraz ziaren i pestek (np. słonecznika, dyni, kukurydzy).




Wyjdź na spacer

Przede wszystkim wyjdź na powietrze. W ten sposób dotlenimy organizm i wzmocnimy odporność. Dlatego zamiast odpoczynku przed telewizorem, wyjdźmy na spacer do parku. Po wielogodzinnej pracy przy biurku, poczujemy się bardziej zrelaksowani. Zyskamy sporą dawkę endorfin i naładujemy się pozytywną energią. Po powrocie możemy się wzmocnić garścią ulubionej bakaliowej przekąski.

Orzechy, pestki i ziarna – bogactwo w garści!

Orzechy np. migdały, włoskie czy laskowe lub nerkowce, są znakomitym pomysłem na szybką i pożywną przekąskę. To prawdziwe skarby natury, zawierające dobre tłuszcze, witaminy i minerały, a także białko. Garść chrupiących orzechów zaspokoi pierwszy głód i pozwoli dotrwać do kolejnego posiłku.

Doceń pestki dyni – to bogactwo kwasu foliowego, którego szczególnie brakuje kobietom. Ziarno słonecznika to natomiast znakomite źródło witamin z grupy B. Pamiętaj, aby w oczekiwaniu na wiosnę mieć je zawsze przy sobie w torebce lub plecaku w formie „na raz” np. Chwyć&Jedz od Bakalland.

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ

Antyoksydacja, rozjaśnienie i wygładzenie – Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C to jeden z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych w kosmetyce składników aktywnych. Świat beauty pokochał tę substancję za…
CZYTAJ

Matylda/Łukasiewicz oraz Maria Peszek, Krzysztof Zalewski, Natalia Przybysz, Błażej Król, Justyna Święs i Abradab w koncercie-widowisku „Earth 2.0. Był sobie człowiek” podczas konferencji klimatycznej PRECOP 29 w katowickim Spodku

Już 2 października 2024 r. odbywającą się w Katowicach konferencję klimatyczną PRECOP 29 uświetni wyjątkowe, intermedialne wydarzenie. Firmowane przez duet…
CZYTAJ

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!

Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów. Ich głównym celem jest wspomaganie naszego…
CZYTAJ

Sport lekarstwem na nadciśnienie tętnicze? Czy osoby z nadciśnieniem mogą bezpiecznie uprawiać sport?

Sport lekarstwem na nadciśnienie tętnicze? Czy osoby z nadciśnieniem mogą bezpiecznie uprawiać sport? Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najpoważniejszych problemów…
CZYTAJ

ETV jako klucz do komercjalizacji innowacyjnych technologii środowiskowych, czyli jak uniknąć greenwashingu

Innowacyjne technologie środowiskowe to szansa, aby sprostać pilnym wyzwaniom środowiskowym, przed którymi stoją Europa i świat. Jednak stopień ich komercjalizacji…
CZYTAJ

Zawsze z sercem do pacjenta. Prof. Andrzej Bochenek, legenda polskiej kardiochirurgii, kończy 75 lat.

Nazwisko prof. Andrzeja Bochenka na stałe zapisało się na kartach historii polskiej kardiochirurgii. I to nie tylko za sprawą jego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów…
CZYTAJ