Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową!



Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową! Sezon wiosenny to idealna pora, by popracować nieco nad swoją sylwetką. Choć solidna dawka codziennej gimnastyki i ruch na świeżym powietrzu z pewnością przysłużą się w osiągnięciu obranego celu, tak odpowiednio zbilansowana dieta będzie nieoceniona w budowaniu satysfakcjonującej masy mięśniowej. Wszak samo redukowanie tkanki tłuszczowej nie spowoduje, że nasze ciało będzie jędrne, sprężyste i wyrzeźbione.

Białko na celowniku

Wysiłek fizyczny i trening siłowy ukierunkowany na budowanie masy mięśniowej to podstawowe elementy, jeśli chcemy by nasza sylwetka nabrała pożądanych kształtów. Jednak nic nie zastąpi także świadomego odżywiania i zrównoważonej diety, bogatej w odpowiednie składniki odżywcze. Co zatem powinniśmy jeść, by w naturalny sposób zbudować mięśnie, odpowiedzialne za zdrowy wygląd – napięcie skóry i jędrne ciało?

Odpowiednio ułożona dieta zorientowana na budowę masy mięśniowej zakłada dodatni bilans kaloryczny – należy zatem zwiększyć ilość przyjmowanej energii wraz z pożywieniem. Jednak fakt, że będziemy jeść więcej, wcale nie jest rozwiązaniem. Kluczem do sukcesu jest jakość paliwa – szerokim łukiem omijaj tzw. śmieciowe jedzenie, które odwdzięczy się jedynie nagromadzeniem tkanki tłuszczowej. Skup się na makroskładnikach: białkach, węglowodanach i tłuszczach, przyjmowanych w odpowiednich proporcjach.

Wśród najczęściej polecanych źródeł białka przodują wysokiej jakości produkty mięsne. Powinny znaleźć się one w diecie osób pragnących zbudować czy zwiększyć masę mięśniową z uwagi na zawartość cennych aminokwasów i innych substancji odżywczych. W wołowinie znajdziemy anaboliczną kreatynę, nieocenioną przy budowaniu mięśni, szybszej regeneracji po treningach i poprawianiu wydolności.

Dodatkowy walor stanowi bogactwo żelaza i cynku, bardzo istotnych składników przy rozbudowie masy mięśniowej – mówi Monika Berger, ekspert z firmy Berger. Często niedoceniana bywa także wieprzowina, będąca źródłem wysokojakościowego białka (w 100 g mięsa znajduje się 15 – 20 g białka) oraz witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny i niacyny, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – dodaje ekspert.

Wśród innych wartościowych źródeł białka warto pamiętać o jajach, mleku i jego przetworach oraz rybach. Ważne, by proteiny dostarczać organizmowi równomiernie przez cały dzień, wówczas i ich synteza przebiegnie szybciej, niż w sytuacji, gdy całą dawkę przyjmiemy podczas jednego dania.




Proporcje – klucz do sukcesu

Pozostałe makroskładniki, węglowodany i tłuszcze, powinny stanowić w codziennym jadłospisie odpowiednio – 4-7 g na kg masy ciała oraz od 25 do 30 % naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Węglowodanów (kasz, pełnowartościowego pieczywa, płatków) nie obawiajmy się jeść na śniadanie, a także zaraz po aktywności fizycznej.

Ich spożycie prowadzi do zmian w wydzielaniu hormonów np. insuliny i kortyzolu, co z kolei może ułatwiać budowanie masy mięśniowej. Jeśli chodzi o tłuszcze (orzechy, awokado, ryby), których w diecie nastawionej na budowę masy także nie może zabraknąć, to spełniają one ważną funkcję w tworzeniu testosteronu – hormonu odpowiadającego za budowę mięśni. Dodatkowo pomagają one regenerować stawy, które podczas treningów są szczególnie narażone na kontuzje.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ