Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych



Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków? Przestań się martwić i poszukaj na półkach sklepowych tego, czego twój organizm potrzebuje, a co będzie dodatkowym źródłem wartości odżywczych. Podstawą zbilansowanej diety jest 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich możesz zastąpić sokami, również tymi w kartonowych opakowaniach1. Niemożliwe? A jednak!

Szybkie tempo życia sprawia, że szukamy rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dotyczy to także diety, która odpowiednio zbilansowana pomaga nam utrzymać dobrą kondycję organizmu i wpływa pozytywnie na samopoczucie. W dzisiejszych czasach wiele z tego, czego nasz organizm potrzebuje, znajdziemy na sklepowych półkach, trzeba jedynie wiedzieć, czego szukać.

Przykładem mogą być soki, które spożywane w rekomendowanych ilościach stanowią łatwe i szybkie uzupełnienie dawki witamin i składników mineralnych. Obalamy więc mity i przedstawiamy 5 faktów na temat soków, również tych w kartonowych opakowaniach.

FAKT #1 – SOK Z SOKU ZAGĘSZCZONEGO JEST PRODUKTEM BOGATYM W WARTOŚCI ODŻYWCZE

Najwyższa pora wyjaśnić, co oznacza to pojęcie. Sok zagęszczony to sok, który został wyciśnięty z owoców i warzyw, a z którego następnie odparowano wodę. Po co? Żeby obniżyć koszty transportu. Dzięki temu możesz w przystępnej cenie kupić np. sok pomarańczowy czy grejpfrutowy – z owoców, których w Polsce nie uprawiamy. Po dostarczeniu do miejsca docelowego do soku zagęszczonego dodawane jest tylko tyle wody, ile wcześniej zostało jej odparowane. Dzięki temu soki powstałe z soku zagęszczonego nadal zawierają porównywalną ilość składników odżywczych co owoce i warzywa, z których powstały.

FAKT #2 – SOKI NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW I SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

Sama nazwa „sok” widoczna na opakowaniu jest jasnym sygnałem, że powstał on tylko i wyłącznie z warzyw lub owoców, a więc naturalnych produktów. Obowiązujące przepisy2 zabraniają dodawania do soków konserwantów, słodzików, barwników oraz sztucznych aromatów, niepochodzących z warzyw lub owoców, z których soki zostały wyprodukowane. Są więc nie tylko wolne od sztucznych dodatków, ale zawierają także podobną do surowców, z których powstały, ilość witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych.

FAKT #3 – DŁUGI TERMIN PRZYDATNOŚCI SOKU DO SPOŻYCIA TO ZASŁUGA M.IN. PASTERYZACJI I OPAKOWANIA, A NIE KONSERWANTÓW

Dłuższy termin przydatności żywności do spożycia to wygoda i bezpieczeństwo, jednak niektórzy konsumenci błędnie zakładają, że jest to zasługa dodania do produktu konserwantów. Soki w kartonowych opakowaniach są pasteryzowane, czyli szybko podgrzewane, a następnie schładzane i rozlewane do opakowań w sterylnych warunkach.

Po co? Aby zachować wartości odżywcze przy jednoczesnym zniszczeniu drobnoustrojów i enzymów, prowadzących do naturalnego procesu psucia. Samo opakowanie kartonowe to dodatkowa ochrona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wysoka temperatura. Pasteryzacja i opakowanie aseptyczne są więc dodatkową zaletą, dzięki której sok jest dłużej dostępny.




FAKT #4 – SOKI BEZ DODANYCH CUKRÓW

Obowiązujące prawo1 znów przychodzi nam z pomocą – do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (glukozy, fruktozy, cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego itp.) Tylko soki warzywne i owocowo-warzywne mogą zawierać cukier, ale na zasadzie przyprawy – jego małe ilości poprawiają smak.

FAKT #5 – 200 ML SOKU MOŻE BYĆ JEDNĄ Z 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców może być szklanka soku (ok. 200 ml). Dotyczy to także soków z soku zagęszczonego, również tych dostępnych w kartonowych opakowaniach. Zawierają one porównywalną ilość składników odżywczych, co surowce, z których powstały, są więc świetnym uzupełnieniem witamin, mikro i makroelementów.

Zbilansowana dieta, której podstawą jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, może wydawać się wyzwaniem, jednak produkty bogate w wartości odżywcze są na wyciągnięcie ręki. Dotyczy to nie tylko soków, ale i innych artykułów dostępnych w sklepach, których etykiety jasno wskazują, co znajduje się w środku.

1. Traczyk „Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie” (w:) Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, pod redakcją Mirosława Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2008 str. 79

2. Dyrektywa parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 r. odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 327)

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni.…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ