Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych



Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków? Przestań się martwić i poszukaj na półkach sklepowych tego, czego twój organizm potrzebuje, a co będzie dodatkowym źródłem wartości odżywczych. Podstawą zbilansowanej diety jest 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich możesz zastąpić sokami, również tymi w kartonowych opakowaniach1. Niemożliwe? A jednak!

Szybkie tempo życia sprawia, że szukamy rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dotyczy to także diety, która odpowiednio zbilansowana pomaga nam utrzymać dobrą kondycję organizmu i wpływa pozytywnie na samopoczucie. W dzisiejszych czasach wiele z tego, czego nasz organizm potrzebuje, znajdziemy na sklepowych półkach, trzeba jedynie wiedzieć, czego szukać.

Przykładem mogą być soki, które spożywane w rekomendowanych ilościach stanowią łatwe i szybkie uzupełnienie dawki witamin i składników mineralnych. Obalamy więc mity i przedstawiamy 5 faktów na temat soków, również tych w kartonowych opakowaniach.

FAKT #1 – SOK Z SOKU ZAGĘSZCZONEGO JEST PRODUKTEM BOGATYM W WARTOŚCI ODŻYWCZE

Najwyższa pora wyjaśnić, co oznacza to pojęcie. Sok zagęszczony to sok, który został wyciśnięty z owoców i warzyw, a z którego następnie odparowano wodę. Po co? Żeby obniżyć koszty transportu. Dzięki temu możesz w przystępnej cenie kupić np. sok pomarańczowy czy grejpfrutowy – z owoców, których w Polsce nie uprawiamy. Po dostarczeniu do miejsca docelowego do soku zagęszczonego dodawane jest tylko tyle wody, ile wcześniej zostało jej odparowane. Dzięki temu soki powstałe z soku zagęszczonego nadal zawierają porównywalną ilość składników odżywczych co owoce i warzywa, z których powstały.

FAKT #2 – SOKI NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW I SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

Sama nazwa „sok” widoczna na opakowaniu jest jasnym sygnałem, że powstał on tylko i wyłącznie z warzyw lub owoców, a więc naturalnych produktów. Obowiązujące przepisy2 zabraniają dodawania do soków konserwantów, słodzików, barwników oraz sztucznych aromatów, niepochodzących z warzyw lub owoców, z których soki zostały wyprodukowane. Są więc nie tylko wolne od sztucznych dodatków, ale zawierają także podobną do surowców, z których powstały, ilość witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych.

FAKT #3 – DŁUGI TERMIN PRZYDATNOŚCI SOKU DO SPOŻYCIA TO ZASŁUGA M.IN. PASTERYZACJI I OPAKOWANIA, A NIE KONSERWANTÓW

Dłuższy termin przydatności żywności do spożycia to wygoda i bezpieczeństwo, jednak niektórzy konsumenci błędnie zakładają, że jest to zasługa dodania do produktu konserwantów. Soki w kartonowych opakowaniach są pasteryzowane, czyli szybko podgrzewane, a następnie schładzane i rozlewane do opakowań w sterylnych warunkach.

Po co? Aby zachować wartości odżywcze przy jednoczesnym zniszczeniu drobnoustrojów i enzymów, prowadzących do naturalnego procesu psucia. Samo opakowanie kartonowe to dodatkowa ochrona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wysoka temperatura. Pasteryzacja i opakowanie aseptyczne są więc dodatkową zaletą, dzięki której sok jest dłużej dostępny.




FAKT #4 – SOKI BEZ DODANYCH CUKRÓW

Obowiązujące prawo1 znów przychodzi nam z pomocą – do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (glukozy, fruktozy, cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego itp.) Tylko soki warzywne i owocowo-warzywne mogą zawierać cukier, ale na zasadzie przyprawy – jego małe ilości poprawiają smak.

FAKT #5 – 200 ML SOKU MOŻE BYĆ JEDNĄ Z 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców może być szklanka soku (ok. 200 ml). Dotyczy to także soków z soku zagęszczonego, również tych dostępnych w kartonowych opakowaniach. Zawierają one porównywalną ilość składników odżywczych, co surowce, z których powstały, są więc świetnym uzupełnieniem witamin, mikro i makroelementów.

Zbilansowana dieta, której podstawą jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, może wydawać się wyzwaniem, jednak produkty bogate w wartości odżywcze są na wyciągnięcie ręki. Dotyczy to nie tylko soków, ale i innych artykułów dostępnych w sklepach, których etykiety jasno wskazują, co znajduje się w środku.

1. Traczyk „Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie” (w:) Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, pod redakcją Mirosława Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2008 str. 79

2. Dyrektywa parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 r. odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 327)

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ