Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych



Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków? Przestań się martwić i poszukaj na półkach sklepowych tego, czego twój organizm potrzebuje, a co będzie dodatkowym źródłem wartości odżywczych. Podstawą zbilansowanej diety jest 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich możesz zastąpić sokami, również tymi w kartonowych opakowaniach1. Niemożliwe? A jednak!

Szybkie tempo życia sprawia, że szukamy rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dotyczy to także diety, która odpowiednio zbilansowana pomaga nam utrzymać dobrą kondycję organizmu i wpływa pozytywnie na samopoczucie. W dzisiejszych czasach wiele z tego, czego nasz organizm potrzebuje, znajdziemy na sklepowych półkach, trzeba jedynie wiedzieć, czego szukać.

Przykładem mogą być soki, które spożywane w rekomendowanych ilościach stanowią łatwe i szybkie uzupełnienie dawki witamin i składników mineralnych. Obalamy więc mity i przedstawiamy 5 faktów na temat soków, również tych w kartonowych opakowaniach.

FAKT #1 – SOK Z SOKU ZAGĘSZCZONEGO JEST PRODUKTEM BOGATYM W WARTOŚCI ODŻYWCZE

Najwyższa pora wyjaśnić, co oznacza to pojęcie. Sok zagęszczony to sok, który został wyciśnięty z owoców i warzyw, a z którego następnie odparowano wodę. Po co? Żeby obniżyć koszty transportu. Dzięki temu możesz w przystępnej cenie kupić np. sok pomarańczowy czy grejpfrutowy – z owoców, których w Polsce nie uprawiamy. Po dostarczeniu do miejsca docelowego do soku zagęszczonego dodawane jest tylko tyle wody, ile wcześniej zostało jej odparowane. Dzięki temu soki powstałe z soku zagęszczonego nadal zawierają porównywalną ilość składników odżywczych co owoce i warzywa, z których powstały.

FAKT #2 – SOKI NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW I SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

Sama nazwa „sok” widoczna na opakowaniu jest jasnym sygnałem, że powstał on tylko i wyłącznie z warzyw lub owoców, a więc naturalnych produktów. Obowiązujące przepisy2 zabraniają dodawania do soków konserwantów, słodzików, barwników oraz sztucznych aromatów, niepochodzących z warzyw lub owoców, z których soki zostały wyprodukowane. Są więc nie tylko wolne od sztucznych dodatków, ale zawierają także podobną do surowców, z których powstały, ilość witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych.

FAKT #3 – DŁUGI TERMIN PRZYDATNOŚCI SOKU DO SPOŻYCIA TO ZASŁUGA M.IN. PASTERYZACJI I OPAKOWANIA, A NIE KONSERWANTÓW

Dłuższy termin przydatności żywności do spożycia to wygoda i bezpieczeństwo, jednak niektórzy konsumenci błędnie zakładają, że jest to zasługa dodania do produktu konserwantów. Soki w kartonowych opakowaniach są pasteryzowane, czyli szybko podgrzewane, a następnie schładzane i rozlewane do opakowań w sterylnych warunkach.

Po co? Aby zachować wartości odżywcze przy jednoczesnym zniszczeniu drobnoustrojów i enzymów, prowadzących do naturalnego procesu psucia. Samo opakowanie kartonowe to dodatkowa ochrona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wysoka temperatura. Pasteryzacja i opakowanie aseptyczne są więc dodatkową zaletą, dzięki której sok jest dłużej dostępny.




FAKT #4 – SOKI BEZ DODANYCH CUKRÓW

Obowiązujące prawo1 znów przychodzi nam z pomocą – do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (glukozy, fruktozy, cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego itp.) Tylko soki warzywne i owocowo-warzywne mogą zawierać cukier, ale na zasadzie przyprawy – jego małe ilości poprawiają smak.

FAKT #5 – 200 ML SOKU MOŻE BYĆ JEDNĄ Z 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców może być szklanka soku (ok. 200 ml). Dotyczy to także soków z soku zagęszczonego, również tych dostępnych w kartonowych opakowaniach. Zawierają one porównywalną ilość składników odżywczych, co surowce, z których powstały, są więc świetnym uzupełnieniem witamin, mikro i makroelementów.

Zbilansowana dieta, której podstawą jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, może wydawać się wyzwaniem, jednak produkty bogate w wartości odżywcze są na wyciągnięcie ręki. Dotyczy to nie tylko soków, ale i innych artykułów dostępnych w sklepach, których etykiety jasno wskazują, co znajduje się w środku.

1. Traczyk „Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie” (w:) Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, pod redakcją Mirosława Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2008 str. 79

2. Dyrektywa parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 r. odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 327)

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ