Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka?



Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka? Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli zapominamy o męczących mrozach, zmianie ulega także nasza dieta. I choć specyficzny okres przejściowy, zwany dawniej przednówkiem, nie dostarcza nam jeszcze wielu kulinarnych możliwości, i tak jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.

Dawniej przednówkiem nazywano na wsi porę, trwającą przed nowymi zbiorami, aż do pierwszych żniw. Wówczas w spiżarniach bardzo często brakowało już skrzętnie nagromadzonego na zimę jedzenia, a gospodynie musiały się nieźle nagłowić, by z pozostałości przygotować jakiekolwiek potrawy. Pomimo, że w obecnych czasach na szczęście nie musimy już martwić się niedoborem pożywienia, to i tak umiejętność komponowania codziennej diety, bazującej na dostępnych na przednówku świeżych warzywach, w dalszym ciągu jest niezwykle przydatna.




Przednówkowe hity w menu

Wbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie jarmuż. Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi. Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje.

Domowe pesto z orzechami nerkowca, koktajl z jabłkiem, bananem i imbirem czy frittata z pieczarkami – w tych wszystkich przepisach jarmuż będzie grał pierwsze skrzypce – dodaje ekspert. Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na przednówku? Coraz chętniej łaskawym okiem spoglądamy w kierunku warzyw korzeniowych, między innymi buraków czy marchwi. Te typowo polskie warzywa często dostępne są w mieszankach z różnorodnymi sałatami – jak np. Bolero mix z burakiem czerwonym czy Fitness mix oraz Colour mix z marchewką.

Dzięki takim połączeniom mieszanki idealnie pasują do większości dań obiadowych jako dodatek lub w kompozycji z wybranymi składnikami, pełniąc rolę samodzielnego dania – uzupełnia Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg. Warzywa korzeniowe to także wartościowe źródła witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

Marchewka jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika, beta-karotenu, spore ilości witaminy K i C, a także witamin z grupy B. Ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Buraki wykazują z kolei właściwości krwiotwórcze, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, łagodzą występowanie zgagi, usprawniają również pracę przewodu pokarmowego.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ