Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?



Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad 20 lat. Powołano go do życia, aby zwracać uwagę na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypominać o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i… odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna jeśli chcemy zachować odpowiednią sprawność naszego mózgu.

Jak to zrobić? To proste! Zastanów się nad swoją dietą, a następnie wyeliminuj z niej niezdrowe, małowartościowe składniki i przekąski, a wprowadź do niej większe ilości warzyw, owoców – również suszonych, ziaren, kasz, czy orzechów, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Jesteś gotowy do wprowadzenia tych zmian?

Podpowiadamy jak zrobić to szybko i bezboleśnie. Nasz mózg to najbardziej złożony organ, który steruje organizmem i chociaż stanowi jedynie 2% całościowej wagi, to przez to jak wiele funkcji pełni, jest w stanie pochłaniać nawet 20% naszej całkowitej energii. Dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi pełnowartościowych i dodających energię składników mineralnych i witamin. Znajdziemy je w wielu produktach, które powinniśmy włączyć do swojej diety.

Przede wszystkim orzechy

Dobra dieta dla naszego mózgu powinna być przede wszystkim oparta o orzechy. Jakie wybierać? My szczególnie polecamy orzechy włoskie, które ze względu na swój kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, dostarczają mu cennych składników. Są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 – odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych.

Orzechy nerkowca mają grono wiernych wielbicieli z racji na niepowtarzalny smak. Jednocześnie cechują się dobroczynnym wpływem na nasze samopoczucie oraz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witaminy B6, która wspomaga przyswajanie magnezu. Zawierają cynk i miedź. W nerkowcach można znaleźć też fosfor i mangan. Te pierwiastki odpowiadają z kolei za dobry stan naszych kości. Warto mieć paczkę nerkowców w swojej torebce lub plecaku – tak na wszelki wypadek!

Orzech laskowy to znakomite źródło witamin E i B1, które skutecznie pomogą nam uporać się ze stresem. Codzienna porcja tych orzechów pomoże utrzymać wysoki poziom magnezu, potasu oraz żelaza, które odgrywają jedną z głównych ról w funkcjonowaniu układu nerwowego. Korzystnie wpływają tym samym na nasze samopoczucie.




Migdały to idealna przekąska. Są bogactwem magnezu oraz witaminy E, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Są źródłem manganu i fosforu.

Ziarna, pestki i rośliny strączkowe

Kolejnym źródłem składników odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu są ziarna, kasze i rośliny strączkowe. Te ostanie warto jeść, ponieważ poza tym, że są źródłem cennego błonnika pokarmowego, zawierają również znaczne ilości fosforu i potasu, które bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Źródeł tych składników odżywczych możemy szukać również w pestkach dyni, czy nasionach słonecznika.

Już garść nasion dodana np. do ulubionej sałatki lub zupy krem lub po prostu zjedzona w formie przekąski, dostarcza do naszego organizmu witaminy z grupy B – których zadaniem jest między innymi wpływanie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dodawanie energii. Dodatkowo zawierają one również magnez i żelazo, dzięki którym przyczyniamy się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znudzenia.

Nasz mózg a stres?

Stres to czynnik, który najbardziej wpływa na pracę naszego mózgu. Czy wiesz, że nasz mózg składa się w 75% z wody, a jego rozmiar może zmniejszyć się właśnie przez stres? Dziś kiedy żyjemy w ciągłym biegu, trudno unikać stresujących sytuacji. Ale ze stresem możemy walczyć, np. za pomocą przekąsek.

Jak? To proste – stresu pozbędziemy się w momencie…gryzienia kiedy nasza żuchwa ma możliwość przeżuwania, likwiduje napięcie w mięśniach oraz wpływa na zmniejszanie negatywnych skutków stresu. Dlatego warto mieć zawsze przy sobie paczkę ulubionych orzechów, ziaren lub pestek. Gwarantujemy, że garść waszych ulubieńców skutecznie was odstresuje.

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ