Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?



Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad 20 lat. Powołano go do życia, aby zwracać uwagę na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypominać o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i… odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna jeśli chcemy zachować odpowiednią sprawność naszego mózgu.

Jak to zrobić? To proste! Zastanów się nad swoją dietą, a następnie wyeliminuj z niej niezdrowe, małowartościowe składniki i przekąski, a wprowadź do niej większe ilości warzyw, owoców – również suszonych, ziaren, kasz, czy orzechów, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Jesteś gotowy do wprowadzenia tych zmian?

Podpowiadamy jak zrobić to szybko i bezboleśnie. Nasz mózg to najbardziej złożony organ, który steruje organizmem i chociaż stanowi jedynie 2% całościowej wagi, to przez to jak wiele funkcji pełni, jest w stanie pochłaniać nawet 20% naszej całkowitej energii. Dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi pełnowartościowych i dodających energię składników mineralnych i witamin. Znajdziemy je w wielu produktach, które powinniśmy włączyć do swojej diety.

Przede wszystkim orzechy

Dobra dieta dla naszego mózgu powinna być przede wszystkim oparta o orzechy. Jakie wybierać? My szczególnie polecamy orzechy włoskie, które ze względu na swój kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, dostarczają mu cennych składników. Są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 – odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych.

Orzechy nerkowca mają grono wiernych wielbicieli z racji na niepowtarzalny smak. Jednocześnie cechują się dobroczynnym wpływem na nasze samopoczucie oraz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witaminy B6, która wspomaga przyswajanie magnezu. Zawierają cynk i miedź. W nerkowcach można znaleźć też fosfor i mangan. Te pierwiastki odpowiadają z kolei za dobry stan naszych kości. Warto mieć paczkę nerkowców w swojej torebce lub plecaku – tak na wszelki wypadek!

Orzech laskowy to znakomite źródło witamin E i B1, które skutecznie pomogą nam uporać się ze stresem. Codzienna porcja tych orzechów pomoże utrzymać wysoki poziom magnezu, potasu oraz żelaza, które odgrywają jedną z głównych ról w funkcjonowaniu układu nerwowego. Korzystnie wpływają tym samym na nasze samopoczucie.




Migdały to idealna przekąska. Są bogactwem magnezu oraz witaminy E, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Są źródłem manganu i fosforu.

Ziarna, pestki i rośliny strączkowe

Kolejnym źródłem składników odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu są ziarna, kasze i rośliny strączkowe. Te ostanie warto jeść, ponieważ poza tym, że są źródłem cennego błonnika pokarmowego, zawierają również znaczne ilości fosforu i potasu, które bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Źródeł tych składników odżywczych możemy szukać również w pestkach dyni, czy nasionach słonecznika.

Już garść nasion dodana np. do ulubionej sałatki lub zupy krem lub po prostu zjedzona w formie przekąski, dostarcza do naszego organizmu witaminy z grupy B – których zadaniem jest między innymi wpływanie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dodawanie energii. Dodatkowo zawierają one również magnez i żelazo, dzięki którym przyczyniamy się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znudzenia.

Nasz mózg a stres?

Stres to czynnik, który najbardziej wpływa na pracę naszego mózgu. Czy wiesz, że nasz mózg składa się w 75% z wody, a jego rozmiar może zmniejszyć się właśnie przez stres? Dziś kiedy żyjemy w ciągłym biegu, trudno unikać stresujących sytuacji. Ale ze stresem możemy walczyć, np. za pomocą przekąsek.

Jak? To proste – stresu pozbędziemy się w momencie…gryzienia kiedy nasza żuchwa ma możliwość przeżuwania, likwiduje napięcie w mięśniach oraz wpływa na zmniejszanie negatywnych skutków stresu. Dlatego warto mieć zawsze przy sobie paczkę ulubionych orzechów, ziaren lub pestek. Gwarantujemy, że garść waszych ulubieńców skutecznie was odstresuje.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ