Europejski Dzień Konsumenta – kupując świadomie dbasz o swoje zdrowie i pomagasz chronić środowisko



Europejski Dzień Konsumenta – kupując świadomie dbasz o swoje zdrowie i pomagasz chronić środowisko. 15-go marca obchodzony jest Europejski Dzień Konsumenta. Zgodnie z wynikami badań1 konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz środowisko. Dowiedz się na przykładzie soków, w jaki sposób sięgając po produkty spożywcze, można łączyć zrównoważoną dietę
z przyjaznym dla środowiska stylem życia.

Sok pod lupą lekarzy i dietetyków

Zdrowie jest najważniejsze – ta dobrze znana maksyma staje się wyznacznikiem zakupów większości klientów. Według badania przeprowadzonego przez IQS 85% konsumentów zwraca uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktów o ich wpływie na organizm.2 – Polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani zdrowym trybem życia, a co za tym idzie żywnością naturalną. W ten trend wpisują się na przykład soki w opakowaniach kartonowych – komentuje dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

I dodaje – soki, także te z soku zagęszczonego to produkty, które pochodzą z warzyw lub owoców, często zbieranych w szczycie sezonu, w którym zawartość substancji odżywczych jest najwyższa. Dlatego produkty wytworzone z tych surowców charakteryzują się podobnym poziomem składników mineralnych i witamin. Na przykład szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Witamina ta między innymi wspiera właściwe funkcjonowanie narządu wzroku i pomaga zachować zdrową skórę.

Przeprowadzone badania3 również wskazują, że specjaliści, którzy pełnią ważną rolę w zakresie edukacji konsumentów o elementach diety, zwracają uwagę na najważniejsze, korzystne cechy soków zagęszczonych, np.:

74% badanych specjalistów (lekarzy i dietetyków) wie, że soki zagęszczone są zdrowe, gdyż nie zawierają konserwantów – dr Włodarek potwierdza – Zgodnie z obowiązującymi przepisami, soki są pozbawione wszelkich sztucznych dodatków, takich jak, konserwanty, a także aromaty, barwniki czy różnego rodzaju słodziki. To zdecydowanie wpływa na jakość produktu, a co za tym idzie, na nasze zdrowie.

79% badanych specjalistów (lekarzy i dietetyków) wie, że soki zagęszczone są zdrowe, gdyż zawierają tylko naturalne cukry, pochodzące z owoców i warzyw – Sama nazwa sok owocowy powinna być dla konsumentów sygnałem, że nie zawiera żadnych cukrów dodanych. Producent dosładzając soki owocowe, pomidorowe lub 100% warzywne złamałby prawo – podkreśla dr Włodarek.




Sok w opakowaniu kartonowym

Zmiana stylu życia i trybu pracy, często powoduje, że konsumenci szukają szybkich i prostych rozwiązań, ale równocześnie zdrowych i przyjaznych dla środowiska produktów. Przykładem może być sok w opakowaniu kartonowym, które zapewnia sokom dłuższy termin przydatności do spożycia, przy jednoczesnym utrzymaniu wartości odżywczej soków.

Warto także podkreślić, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętką można poddać dalszemu przetwarzaniu.

– Porcja soku, zarówno ze względu na wartość odżywczą oraz często wygodną formę, którą zapewniają miedzy innymi opakowania np. poręczne kartoniki, może stanowić element zbilansowanej diety. Jest to także jedna z minimum pięciu porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia – dodaje dr. Włodarek.

Warto zatem dokonywać świadomych wyborów żywieniowych i podjąć #wyzwanie5porcji, spożywając minimum 400 g warzyw, owoców i porcję soku każdego dnia.

1. Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy matek na temat przetworów owocowo-warzywnych, etykiet oraz oznakowania System Certyfikowany Produkt. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 248

2. Ibidem

3.
Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 180.

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ

Zęby nie lubią zimy i zimna! Zobacz co szkodzi zębom zimą i jak zapobiegać zimowym problemom stomatologicznym

Czy zęby lubią zimę? To pytanie może wydawać się dziwne, ale ma sens. Zima to pora roku, która niesie ze…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ