Europejski Dzień Konsumenta – kupując świadomie dbasz o swoje zdrowie i pomagasz chronić środowisko



Europejski Dzień Konsumenta – kupując świadomie dbasz o swoje zdrowie i pomagasz chronić środowisko. 15-go marca obchodzony jest Europejski Dzień Konsumenta. Zgodnie z wynikami badań1 konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz środowisko. Dowiedz się na przykładzie soków, w jaki sposób sięgając po produkty spożywcze, można łączyć zrównoważoną dietę
z przyjaznym dla środowiska stylem życia.

Sok pod lupą lekarzy i dietetyków

Zdrowie jest najważniejsze – ta dobrze znana maksyma staje się wyznacznikiem zakupów większości klientów. Według badania przeprowadzonego przez IQS 85% konsumentów zwraca uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktów o ich wpływie na organizm.2 – Polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani zdrowym trybem życia, a co za tym idzie żywnością naturalną. W ten trend wpisują się na przykład soki w opakowaniach kartonowych – komentuje dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

I dodaje – soki, także te z soku zagęszczonego to produkty, które pochodzą z warzyw lub owoców, często zbieranych w szczycie sezonu, w którym zawartość substancji odżywczych jest najwyższa. Dlatego produkty wytworzone z tych surowców charakteryzują się podobnym poziomem składników mineralnych i witamin. Na przykład szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Witamina ta między innymi wspiera właściwe funkcjonowanie narządu wzroku i pomaga zachować zdrową skórę.

Przeprowadzone badania3 również wskazują, że specjaliści, którzy pełnią ważną rolę w zakresie edukacji konsumentów o elementach diety, zwracają uwagę na najważniejsze, korzystne cechy soków zagęszczonych, np.:

74% badanych specjalistów (lekarzy i dietetyków) wie, że soki zagęszczone są zdrowe, gdyż nie zawierają konserwantów – dr Włodarek potwierdza – Zgodnie z obowiązującymi przepisami, soki są pozbawione wszelkich sztucznych dodatków, takich jak, konserwanty, a także aromaty, barwniki czy różnego rodzaju słodziki. To zdecydowanie wpływa na jakość produktu, a co za tym idzie, na nasze zdrowie.

79% badanych specjalistów (lekarzy i dietetyków) wie, że soki zagęszczone są zdrowe, gdyż zawierają tylko naturalne cukry, pochodzące z owoców i warzyw – Sama nazwa sok owocowy powinna być dla konsumentów sygnałem, że nie zawiera żadnych cukrów dodanych. Producent dosładzając soki owocowe, pomidorowe lub 100% warzywne złamałby prawo – podkreśla dr Włodarek.




Sok w opakowaniu kartonowym

Zmiana stylu życia i trybu pracy, często powoduje, że konsumenci szukają szybkich i prostych rozwiązań, ale równocześnie zdrowych i przyjaznych dla środowiska produktów. Przykładem może być sok w opakowaniu kartonowym, które zapewnia sokom dłuższy termin przydatności do spożycia, przy jednoczesnym utrzymaniu wartości odżywczej soków.

Warto także podkreślić, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętką można poddać dalszemu przetwarzaniu.

– Porcja soku, zarówno ze względu na wartość odżywczą oraz często wygodną formę, którą zapewniają miedzy innymi opakowania np. poręczne kartoniki, może stanowić element zbilansowanej diety. Jest to także jedna z minimum pięciu porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia – dodaje dr. Włodarek.

Warto zatem dokonywać świadomych wyborów żywieniowych i podjąć #wyzwanie5porcji, spożywając minimum 400 g warzyw, owoców i porcję soku każdego dnia.

1. Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy matek na temat przetworów owocowo-warzywnych, etykiet oraz oznakowania System Certyfikowany Produkt. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 248

2. Ibidem

3.
Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 180.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ