Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!



Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie! Pizza i pasta – odpowie bez dłuższego zastanowienia większość z nas, gdy przyjdzie wymienić najsłynniejsze dania kuchni włoskiej. Tymczasem jest jeszcze jeden włoski przysmak, bez którego mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego nie wyobrażają sobie dnia. To focaccia. Skąd wywodzi się to typowo włoskie pieczywo, czym różni się od klasycznej pizzy, z czym je łączyć i czy w grę wchodzi tylko wersja wytrawna?

Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawanego najczęściej z dobrej jakości oliwą. Znana była już starożytnym Rzymianom, którzy wypiekany nad paleniskiem placek składali w ofierze bogom. W czasach renesansu focaccia była potrawą weselną, a do XVI wieku jadaną w kościołach nie tylko podczas ślubów, ale też pogrzebów.

Focaccia, kojarzona głównie z regionem Ligurii i jej stolicą Genuą, uważana była za przysmak rybaków, a wersja z cebulą za główne pożywienie robotników, pracujących w porcie przy rozładunkach. Dziś focaccia dla Włochów to podstawa śniadania, ale też obiadu, kolacji czy przekąski do popijanego popołudniami wina.

Bardziej puszysta kuzynka pizzy

Fakt, że podstawą focacci jest mąka, drożdże oraz oliwa nasuwa pytanie czym ten włoski placek różni się od tradycyjnej pizzy? Sekret tkwi w cieście i dodatkach. Ciasto w focacci jest bardziej puszyste niż w tradycyjnej, neapolitańskiej pizzy, ale też potrzebuje znacznie więcej czasu, by wyrosnąć (przynajmniej godzinę tak, by podwoiło swoją objętość).

W oryginalnej focacci nie znajdziemy też sosu pomidorowego – podstawowego składnika niemalże każdej, włoskiej pizzy. Ze względu na dodane składniki możemy natomiast wyróżnić kilka regionalnych odmian focacci. W tej najsłynniejszej – focacci alla genovese znajdziemy jedynie dodatek soli morskiej.

Jeśli trafimy na focaccię w formie dwóch kawałków cienkiego ciasta, przełożonych ciągnącym się serem to będziemy mieć do czynienia z focaccią di Recco. Z kolei focaccia w formie okrągłego, nieco grubszego niż w wersji z Genui ciasta z dodatkiem świeżych pomidorków to wersja charakterystyczna dla regionu Puglii i miasta Bari.

Focaccia po polsku

Ustaliliśmy już, że w focacci kluczową rolę odgrywa ciasto – puszyste, wyrośnięte, jakby napowietrzone, ale jednocześnie chrupiące i przyrumienione. Grunt to odpowiednie proporcje składników i czas wyrabiania ciasta. Dzięki odpowiedniej funkcji ciasto o idealnej konsystencji wyrobimy w zaledwie dwie minuty, a z proponowanych przepisów przygotujemy ciekawe, własne wersje focacci. Miłośników mięsa zaciekawi z pewnością przepis na focaccię z białą, surową kiełbasą. Ci którzy za mięsem nie przepadają będą mogli wybrać wersję z brokułami i filecikami anchois lub klasyczną, bez dodatków, ale za to w towarzystwie serowej pasty z oliwkami.

Delikatna ekstrawagancja – focaccia na słodko

Czy focaccia musi kojarzyć się wyłącznie z wytrawnymi dodatkami? Niekoniecznie! Godzą się na to sami Włosi, a ich odpowiedzią na to jest tzw. fugassa, czyli wenecka focaccia z masłem, cukrem i jajkiem, jedzona pierwotnie jako wielkanocny przysmak. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby do klasycznego ciasta na focaccię dodać nieco słodkich dodatków jak cukier, miód, czy cynamon, by przygotować przysmak, który z powodzeniem zastąpi kawałeczek ciasta do kawy czy herbaty.

Ciekawą propozycją będzie też focaccia z plasterkami jabłka, posypanymi delikatnie cukrem trzcinowym i zapieczonymi pod płatkami masła. Słodka przekąska we włoskim stylu gotowa – prawdziwe dolce vita!




SŁODKA FOCACCIA Z JABŁKAMI

CIASTO:

· 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
· 15 g miodu
· 250 g mleka
· 320 g mąki pszennej chlebowej
· 180 g mąki tortowej
· 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
· 40 g cukru
· 1 czubata łyżeczka soli
· 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
· woda, do namoczenia jabłek
· sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
· olej, do natłuszczenia
· cukier trzcinowy, do posypania
· 10 kostek lodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do naczynia miksującego włożyć drożdże, miód, dodać mleko, mąkę pszenną chlebową, mąkę tortową, masło, cukier i sól, wyrobić 3 min

SMACZNEGO!

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ