Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu



Głodówka bez głodówki, czyli naturalny sposób na regenerację organizmu. Alternatywa dla niebezpiecznej głodówki i sposób na odmłodzenie organizmu – tak właśnie postrzegany jest opatentowany, 5-dniowy program żywieniowy ProLon poprawiający nie tylko stan zdrowia, ale i samopoczucie. Jak to możliwe, by dieta stosowana jedynie przez 5 dni w ogóle działała i tak intensywnie oddziaływała na organizm? Na pytania odpowiada dr Krzysztof Kaczyński, lekarz medycyny estetycznej z Kaczyńscy Clinic, który program ProLon poleca jako metodę na regenerację organizmu oraz regulacji istotnych parametrów życiowych, w tym tych związanych z procesem starzenia i chorobami przewlekłymi.

Na czym polega unikalność programu ProLon? Co odróżnia go od innych diet krótkoterminowych?

Mówi się o nim jak o głodówce bez głodówki. Wszyscy wiemy, jak wyniszczająca potrafi być prawdziwa głodówka, kiedy pije się jedynie wodę i nie dostarcza się swojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych. ProLon jedynie ją symuluje. Żywność opracowana na potrzeby tego programu oszukuje organizm, wprowadzając go w stan głodu i to w sposób zupełnie naturalny oraz bezpieczny.

Jak tzw. stan głodu wpływa zatem na organizm?

Przede wszystkim stymuluje procesy regeneracyjne i odmładzające, które sprowadzają się m.in. do samonaprawy komórek oraz usuwania tych uszkodzonych lub starzejących się. Już drugiego dnia uruchamiany jest proces autofagii, czyli wychwytywania uszkodzonych białek oraz bakterii i eliminowania ich z organizmu. W efekcie plan minimalizuje procesy zapalne, które odpowiadają nie tylko za przedwczesne starzenie się, ale i choroby cywilizacyjne. Wprowadzony w stan głodu organizm zaczyna działać inaczej. Usprawniony zostaje metabolizm, dzięki czemu dochodzi do nieocenionego odmłodzenia na poziomie komórkowym.

Jak dokładnie przebiega program żywieniowy ProLon? Czy można samemu decydować, co zje się przez pięć dni trwania diety?

Pacjent nie może sam wybierać tego, co chciałby zjeść. Jednak pięć dni da się bez problem wytrzymać, zwłaszcza, kiedy przez pozostałe 25 dni miesiąca można stosować swoją normalną dietę. Są to specjalnie opracowane posiłki i przekąski bazujące na naturalnych składnikach, które niejako „oszukują” nas organizm.

Dostarczane są one w 5 pudełkach, po jednym na każdy dzień. Znajdują się w nich m.in. odpowiednie napoje, batoniki energetyczne, zupy i różnorodne przekąski. Ich dobór nie został oczywiście pozostawiony przypadkowi. To efekt wieloletnich badań nad długowiecznością Profesora Valtera Longo, z uniwersytetu w Kaliforni.

Dietę skomponowano z myślą o poprawie metabolizmu i redukcji stanu zapalnego. Dzięki temu udaje się udaje osiągnąć zamierzony efekt odchudzenia i oczyszczenia ciała bez pozbawiania organizmu istotnych składników odżywczych.




Program ProLon trwa zaledwie 5 dni. To chyba za krótko, aby zgubić zbędne kilogramy? Komu zaleca się taką nietypową dietę?

Z takiego planu żywieniowego jak najbardziej mogą skorzystać osoby z nadwagą, ponieważ redukuje on poziom tkanki tłuszczowej. Powstał on jednak z myślą nie o odchudzaniu, a o ogólnym stanie zdrowia i samopoczuciu. ProLon wskazany jest na przykład w walce z podwyższonymi markerami chorób przewlekłych oraz osobom skarżącym się na kiepską kondycję organizmu. Przydaje się zresztą i w innych przypadkach, kiedy mamy do czynienia z problemami wynikającymi z toczących się w organizmie stanów zapalnych.

Jakie efekty daje zatem plan żywieniowy ProLon?

Reguluje on procesy metaboliczne, w tym poziom cukru i cholesterolu, zarazem przyspieszając usuwanie starych komórek i zastępowanie ich nowymi, już zdrowszymi. Dieta redukuje stany zapalne i poprawia wydajność organizmu – dodaje energii i poprawia koncentrację. Spadek wagi, bez utraty mięśniowej ciała, jest tutaj dodatkowym efektem, który przekonuje szczególnie tych pacjentów, którzy chcieliby zmniejszyć obwód brzucha. Redukcja stanów zapalnych prowadzi ponadto do wygładzenia cery i nadania jej zdrowego wyglądu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ