Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać



Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać. Czy jadłospis dwudziestolatki można z powodzeniem wdrożyć w życie kobiety po trzydziestce? Jeśli taki pomysł kiedykolwiek pojawił się w Twojej głowie, czym prędzej pozbądź się złudzeń. Pora pogodzić się z faktem, że wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogliśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie są w stanie przysporzyć nam wielu kłopotów ze zdrowiem i figurą. Zatem jeśli borykasz się z układaniem codziennego jadłospisu, poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem i przekonaj się, że wyglądać pięknie i czuć się młodo można w każdym wieku.

Menu dla trzydziestolatki

Przekroczyłaś 30. rok życia i zauważasz, że na Twoim brzuchu pojawiają się niepokojące wałeczki? To skutek wolniejszego tempa spalania kalorii i regeneracji organizmu, często spadku wydolności organizmu czy bardziej biernego trybu życia. Jak sobie z tym poradzić? Dostosuj swoje codzienne menu do zmian jakie zaszły w Twoim organizmie – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger, producenta „ślōnskich szpecyjałōw”.

– Nie zapominaj o pięciu zbilansowanych posiłkach w ciągu dnia, staraj się także żyć aktywnie – już 3 godziny sportu tygodniowo sprawią, że poczujesz znaczną różnicę. W swojej diecie uwzględnij warzywa i owoce (unikaj tych o wysokiej zawartości cukru, szczególnie gdy zamierzasz spożywać je wieczorem), ogranicz słodycze i produkty wysoko przetworzone. Postaw za to na chude mięso i sery, ryby oraz mleko i jego przetwory. Węglowodany dostarczaj z kolei w wyważonych dawkach – najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa czy brązowego ryżu – dodaje Monika Berger. 

Czterdzieści lat minęło

Czwarta dekada życia to u wielu z nas moment przełomowy i niestety niełatwy dla organizmu. Właśnie wówczas najbardziej zagraża nam proces tycia, co często związane jest ze zmianami hormonalnymi. Zbawienny staje się wówczas ruch, który pozytywnie wpływa na spowolnioną przemianę materii.

Jak wskazuje Monika Berger jadłospis czterdziestolatki powinien przede wszystkim uwzględniać chude produkty białkowe. Właśnie ten składnik odżywczy powinien być przyjmowany z żywnością w takich ilościach jak miało to miejsce w poprzednich latach. Co zatem spożywać? Chude mięso, ryby i rośliny strączkowe, takie jak soja czy soczewica. W walce z zaburzeniami trawienia i gorszym funkcjonowaniem układu pokarmowego pomocne będą wszelkiego rodzaju łagodne przyprawy i wędliny – stwierdza ekspert.




Dieta dla seniora

Seniorzy to kolejna grupa, która kwestię swojego wyżywienia powinna traktować szczególnie poważnie. Nie sama metryka ma tu bowiem znaczenie. Przy komponowaniu codziennej diety osób starszych należy uwzględniać ich stan zdrowia, a także wszelkie choroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że organizm seniorów potrzebuje mniej kalorii, niż ma to miejsce u osób aktywnych zawodowo.

Zmianie nie ulega natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Dieta osób starszych powinna obowiązkowo dostarczać witamin: E, B2, B6, kwasu foliowego oraz wapnia. Należy stronić od ciężkostrawnych dań i postawić na spożywanie małych porcji jedzenia, co z pewnością pozytywnie wpłynie na ewentualne dolegliwości pokarmowe. Z produktów spożywczych wybierajmy m.in. szpinak, kasze, nabiał, chude mięso, czosnek i orzechy włoskie – dodaje ekspert.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ