Najzdrowsza herbata świata



Najzdrowsza herbata świata. Picie herbaty, zielonej herbaty w szczególności, zatrzymuje nasz dzień na drogocenne i orzeźwiające przerwy, niezależnie czy spożywamy herbatę po satysfakcjonującym posiłku, czy też wypijamy ją w pośpiechu pomiędzy codziennymi obowiązkami.

O zielonej herbacie pojawiło i pojawia się wiele publikacji, a media wciąż przekazują coraz większą liczbę dowodów naukowych na temat dobroczynnego wpływu zielonej herbaty na ludzki organizm i jej skuteczność w odniesieniu do różnych problemów zdrowotnych. To napój, który leczy zarówno ducha, jak i ciało i nazywa się go dziś zielonym skarbem, a nawet eliksirem zdrowia i urody. Dlaczego? Przybliżmy więc zieloną herbatę w jej najlepszej naszym zdaniem wydaniu – pochodzącą z Japonii, kraju, który został nazwany krajem długowieczności. Zacznijmy od początku…

Pochodzenie herbaty

Za miejsce narodzin herbaty uważane są Chiny i pierwotnie była używana jako środek zaradczy i antidotum. Podobno w tym również ma swoje źródło wyrażenie „Ocha wo ippuku”, czyli „dawka herbaty”. Ojciec medycyny ziołowej, Shen Nong, który zgodnie z legendą został uznany za twórcę bazy dzisiejszej medycyny chińskiej, podobno wędrował przez pola i góry w poszukiwaniu korzystnych ziół.

Kiedy próbował ustalać, które rodzaje ziół i liści są możliwe do spożywania przez ludzi, zatruwał się aż 72 razy dziennie. Jako antidotum na zatrucia używał wówczas liści herbaty. Ta historia ma ogromne znaczenie dla zrozumienia świata herbaty, szczególnie herbaty zielonej i jej wpływu na zdrowie człowieka.

Herbata, która uprawiana jest w Azji, należy do chińskiej odmiany, jednego z dwóch głównych rodzajów herbaty. Jest to wytrzymały, wielosezonowy krzew, który rośnie do wysokości około ośmiu stóp (dwa i pół metra) i jest odporny na niskie temperatury.

Historia herbaty w Japonii

Najstarszy wiarygodny zapis picia herbaty w Japonii można znaleźć w „Nihon Koki” (jednym z sześciu klasycznych japońskich tekstów historycznych). Jeden fragment opisuje, jak buddyjski mnich Eichu oferuje herbatę cesarzowi Saga 22 kwietnia 815 roku. W tym czasie herbata była bardzo rzadkim przysmakiem.

Rozprzestrzenił się on następnie znacznie w okresie Kamakura (1185-1333 n.e.), kiedy buddyjski mnich Eisai Zenji, znany również z tego, że założył Szkołę Rinzai (jedna z dwóch głównych szkół japońskiego buddyzmu Zen), przywiózł herbatę do Japonii z dynastii Sung w Chinach. Herbata pijana w tym czasie była bliska podobieństwem do dzisiejszej Matcha.

W XV wieku herbata stała się tak czczonym napojem w Japonii, że rozwinęła się wokół niej cała kultura, której kulminacją była ceremonia parzenia herbaty (cha-no-yu). Picie herbaty stało się bardzo wyrafinowaną rekreacją skoncentrowaną na takich wschodnich i filozoficznych koncepcjach, jak wabi (surowe piękno) i sabi (spokój).

Ostatecznie ceremonia picia herbaty stała się synonimem kulturowego wyrafinowania. W japońskich ceremoniach herbaty brali udział jedynie dworska szlachta i najbogatsi mieszkańcy kraju. Dopiero w okresie nazywanym Edo powstała Sencha i wówczas zwyczaj picia herbaty rozprzestrzenił się także na zwykłych ludzi, a herbata stała się nieodzownym codziennym napojem.

Grupy i podział herbaty

W produkcji herbaty, to, co zwykle nazywa się fermentacją, jest w rzeczywistości utlenianiem. Sposoby przetwarzania herbaty są różne, ale przetwarza się zawsze liście tej samej rośliny. Zielona herbata należy do jednej z 3 głównych grup – herbat niefermentowanych – przechodzą wyłącznie proces suszenia liścia (odparowywania/gotowania na parze, suszenia ogniem). Pozostałe to herbaty w połowie sfermentowane, czyli Oolongi oraz całkowicie sfermentowane, czyli herbaty czarne.

Główne regiony upraw i rodzaje japońskiej zielonej herbaty

Japonia choć tak odległa od Polski ma także cztery pory roku. To one nadają herbacie wiele różnych cech. Smak herbaty wypływa z regionu, gatunku, a także różnic w sposobach uprawy i przetwarzania. Herbaty Kokoro pochodzą głównie z prefektury Shizuoka, położonej malowniczo u podnóża góry Fuji.

To największy z regionów produkujących herbaty w Japonii (ok. 40% produkcji w Japonii). Jej wyjątkowy klimat, przejrzyście czyste potoki, głęboki kult i tradycja doskonale sprzyjają uprawie herbaty. Drugim co do wielkości producentem jest pref. Kagoshima, a następnie pref. Mie. Zielone herbaty produkuje się też w pref. Kioto i pobliskich regionach oraz na południowej wyspie Kyushu.

Japońskie zielone herbaty są odparowywane (co spowalnia uwalnianie garbników, herbata jest delikatniejsza, bardziej zielona i mniej cierpka) i należą do nich m.in: Sencha, Fukamushicha, Gyokuro, Tencha (z której produkuje się herbatę Matcha), Kukicha, Konacha, Kabusecha i Tamaryokucha – należące do herbat produkowanych z liści z wczesnych zbiorów (kwiecień, czerwiec) oraz Bancha (produkowana z liści ze zbiorów późnych, z których też produkuje się herbatę Genmaichę (z dodatkiem prażonego ryżu, którego dodanie do liści całkowicie odmienia smak i aromat herbaty) oraz Hojichę (zieloną herbatę, poddaną dodatkowo procesowi prażenia, nadając jej tym samym wyjątkowo oryginalną postać w smaku, aromacie i właściwościach). Większość z wymienionych gatunków znajdziecie w ofercie Kokoro, która wzbogacona jest o dodatkowe szlachetne wczesne zbiory herbaty Asatsuyu, czy wyjątkowo szlachetną mieszankę najlepszych 2 herbat japońskich – Senchy i Gyokuro (Gyokuro iri Sencha).

Coraz większą popularnością i uznaniem na świecie cieszą się japońskie zielone herbaty sproszkowane – Sencha, Genmaicha, Hojicha, oraz przede wszystkim Matcha – najzdrowsza herbata świata, uznana przez wszystkie międzynarodowe organizacje zdrowia.




Zielona herbata – „japoński eliksir zdrowia i urody”

Czarka zielonej herbaty o głębokim i świeżym aromacie uspokoi twoje emocje i złagodzi umysł. Sekret zielonej herbaty leży w sposobie jej przygotowania, wypełnionego troską i uczuciem, by uzyskać napar najwyższej jakości. Jednym z ważniejszych aspektów japońskiej herbaty jest silne podkreślenie „Umami”* i aminokwasów zawartych w zielonych herbatach, które nutę Umami wyostrzają. Rozumiejąc podstawowe zasady zaparzania, z pewnością przygotujesz perfekcyjną japońską zieloną herbatę.

PRZYDATNE PORADY

Odpowiednia temperatura wody

Dwa ważne elementy składają się na otrzymanie idealnej herbaty – odpowiednio dobrana temperatura wody oraz ilość liści. Pamiętaj, że katechina i kofeina znacznie szybciej rozpuszczają się w wysokiej temperaturze. Woda, którą zalewamy herbatę nie powinna być zatem zbyt gorąca, by zachować ich właściwości, a także, aby składniki takie jak teanina czy glutamina nie uległy zniszczeniu. Temperaturę wody dobieraj zatem odpowiednio do poszczególnych gatunków herbat, natomiast ilość liści możesz dobierać wg indywidualnych preferencji.

Ostrożny dobór wody

Właściwości, jakość i rodzaj wody bardzo wpływają na smak herbaty. Wybieraj wody o opcjonalnej ilości składników mineralnych tzw. wodę lekką, o małej lub znikomej zawartości minerałów m.in. wapnia. W Japonii, źródlana woda jest zdecydowanie łagodniejsza i wprost idealna dla zielonej herbaty.

Jeśli woda jest zbyt ciężka, tanina nie wydobędzie się w odpowiedniej ilości, a jeśli woda jest zbyt lekka, łagodna, nie uzyskasz wówczas odpowiedniego aromatu. Woda z kranu może natomiast pachnieć i zawierać chlor, dlatego też przed jej użyciem, zagotują ją przez 2 – 3 minuty i pozwól ostygnąć do odpowiedniej temperatury. Zapach i chlor zniknie, jeśli pozostawisz wodę na 4 lub 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Pij – nie przetrzymuj

Gdy zielona herbata ma kontakt z powietrzem, traci aromat, utlenia się, ciemnieje jej barwa. Także witamina C powoli ulatnia się. Dlatego też ważne jest, aby herbatę spożyć w dość krótkim czasie po zaparzeniu oraz po otwarciu opakowania. Kupuj zieloną herbatę w małych opakowaniach, hermetycznie zamkniętych, co pozwoli ci w pełni wykorzystać wszystkie jej składniki i właściwości, a także delektować się odpowiednim smakiem i aromatem.

Pamiętaj także, by herbatę przechowywać w nieprzeźroczystych, szczelnych pojemnikach, w chłodnych miejscach, z dala od nasłonecznienia.

Dobierz odpowiednie czarki

Smak zielonej herbaty w dużej mierze zależy od naczyń, w których jest zaparzana. Do herbat wysokiej jakości (pierwsze zbiory) idealne są małe, najlepiej porcelanowe czarki, dla herbat regularnych i pochodzących z późnych zbiorów tj. Bancha, mogą być użyte większe, ceramiczne, które dłużej utrzymają ciepło, co pozwala słabszej nucie smakowej właściwie się rozwinąć. Unikaj, jeśli to możliwe metalowych sitek, zastępując je szklanymi, bambusowymi lub ceramicznymi.

Japończycy stworzyli najzdrowszą herbatę świata – Matcha

To też herbata sproszkowana, ale wyjątkowa! Produkuje się ją wyłącznie z liści herbaty Tencha – nieocenionych w działaniu na nasz organizm oraz wyjątkowych ze względu na uprawę (pola herbaty przed zbiorami są całkowicie zacieniane na 21 dni, krótszy okres zacienienia powoduje słabszą jakość Matchy i mniej cennych składników).

Dlaczego warto pić Matchę?

Odmładza, odchudza, oczyszcza

– 1 filiżanka czystej Matcha = 10 filiżanek innej zielonej herbaty

– Zawiera 137 razy więcej przeciwutleniaczy – katechin niż pozostałe zielone herbaty

– Jest bogatym źródłem błonnika, witamin, mikroelementów

– Przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii

Japończycy sproszkowali też inne zielone herbaty – Senchę, Genmaichę, Hojichę. Pijąc zielone herbaty sproszkowane, przyswajasz zawarte w nich katechiny w 100% (spożywane są bowiem całe liście herbaty).

Wypróbuj nasze przepisy!

MATCHA MOJITO KOKORO
Drink alkoholowy!

Składniki:

1 limonki (pokrojona na 4 cząstki, plus plasterki do dekoracji)
1 łyżka cukru białego (drobnego) lub 10 ml syropu cukrowego
40 ml białego rumu
1 łyżeczka (ok. 3 g) japońskiej herbaty Matcha KOKORO
(spieniona w 20 ml zimnej wody)
5 listków mięty (plus gałązki mięty do dekoracji)
kruszony lód
woda mineralna gazowana

Przygotowanie:

Wrzuć do szklanki typu long 4 cząstki limonki, łyżkę cukru białego drobnego (lub 10 ml syropu cukrowego) i energicznie ugnieć ubijakiem do drinków. Dodaj 5 listków mięty (lekko zgniecionych w dłoniach) i wsyp kruszony lód (mniej więcej do połowy szklanki). Następnie wlej rum i spienioną herbatę Matcha.

Najłatwiej spienisz Matchę w shakerze (wsyp 1 łyżeczkę herbaty Matcha, zalej 20 ml zimnej wody i mocno zszejkuj). Dokładnie wymieszaj wszystko długą łyżką i uzupełnij szklankę kruszonym lodem oraz wodą gazowaną. Udekoruj Matcha Mojito plasterkami limonki i gałązką mięty.

MATCHA TERERE KOKORO

Składniki:

50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka (ok. 3 g) japońskiej herbaty Matcha KOKORO
(spieniona w 50 ml zimnej wody)
kostki lodu
plasterki pomarańczy – do dekoracji

Przygotowanie:

Do szklanki wlej sok pomarańczowy, wrzuć kostki lodu do końca szklanki. Przygotuj spienioną Matchę, a następnie delikatnie wlej ją na kostki lodu, tworząc warstwę nad sokiem. Najłatwiej i najszybciej spienisz Matchę w shakerze (wsyp 1 łyżeczkę herbaty Matcha, zalej 50 ml zimnej wody i mocno zszejkuj). Drink udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Autorką artykułu jest: ALEKSANDRA STEFANIK

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ