Dowiedz się jak ważną role pełnią tłuszcze w diecie dzieci i które z tłuszczy dają najwięcej korzyści



Dzieci jedzą zdrowo. Dowiedz się jak ważną role pełnią tłuszcze w diecie dzieci i które z tłuszczy dają najwięcej korzyści. Tłuszcze w diecie dzieci odgrywają bardzo istotną rolę. Są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i prawidłowego rozwoju malucha już od pierwszych dni życia. Tłuszcze są nośnikami witamin i doskonałym źródłem energii, a ich niedobór prowadzi do spadku odporności, zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego czy też zahamowania rozwoju intelektualnego. Niemowlęta otrzymują porcję niezbędnych tłuszczy wraz z mlekiem matki lub też z mlekiem modyfikowanym. Podczas rozszerzania diety malucha tłuszcze należy umiejętnie włączyć do przygotowywanych posiłków.

Intensywny rozwój dzieci

W ciągu pierwszych 12 miesięcy życia, niemowlę zwiększa swoją wagę urodzeniową nawet czterokrotnie. Intensywnie rozwija się mózg malucha, w którym w każdej sekundzie tworzą się aż trzy miliardy nowych połączeń neuronowych. Dziecko z dnia na dzień staje się większe, sprawniejsze i mądrzejsze; nabiera nowych umiejętności, chłonie świat i wchodzi w rozliczne interakcje z otoczeniem. Rozwija się w oczach.

Wszystkie te czynności i zmiany pochłaniają ogromne ilości energii, ta zaś – jak wiadomo – czerpana jest z pożywienia. Sama marchewka, brokuł i gotowany kurczaczek nie wystarczą, aby dziecko miało siłę intensywnie się rozwijać. Niezbędne są także tłuszcze, bez których organizm człowieka, a zwłaszcza małego człowieka, nie poradzi sobie już na poziomie komórkowym.

Zdrowy tłuszcz

Choć obiegowe opinie głoszą, że tłuszcz jest niezdrowy i w codziennej diecie należy go ograniczać, nie jest to prawda – a przynajmniej nie cała. Przede wszystkim zrozumieć należy, że są tłuszcze dobre i złe, czyli nasycone i nienasycone. O ile tłuszcze nasycone (zawarte w fast foodach, utwardzanych margarynach, sklepowych słodyczach ale również np. w produktach pochodzenia zwierzęcego) faktycznie nie powinny dominować w codziennej diecie, tłuszcze nienasycone są w niej jak najbardziej wskazane.

W diecie małego człowieka odpowiadają one m.in. za dostarczanie energii, budowę mózgu, komórek, siatkówki oka czy przyswajanie witamin A, D, E i K. Pełnią nie tylko rolę energetyczną, ale także budulcową i regulatorową.




Odpowiednio zbilansowana dieta odpowiada za prawidłowy rozwój intelektualny, emocjonalny i fizyczny dziecka – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego na całym świecie producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt.

Niemowlę, w którego diecie brakuje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyswaja nowe umiejętności znacznie wolniej, ma także problemy z nauką mowy czy koncentracją. Z uwagi na bardzo intensywny rozwój dziecka w pierwszym roku życia, jego zapotrzebowanie kaloryczne a także ograniczoną możliwość przyjmowania pokarmów, niezbędne jest dodawanie do posiłków malucha odpowiedniego oleju. Olej taki powinien składać się z komponentów o bardzo wysokiej jakości – najlepiej z olejów zróżnicowanego pochodzenia.

Na rynku dostępne są produkty olejowe komponowane specjalnie z myślą o dzieciach i ich potrzebach. Godną polecenia jest na przykład mieszanka oleju rzepakowego, konopnego i słonecznikowego, ponieważ dobroczynne właściwości tych olejów wzajemnie się uzupełniają. Wybierając mieszankę olejową dla dzieci warto nie tylko zwrócić uwagę na odpowiednią kompozycję, ale także na to, aby oleje w niej użyte były pochodzenia ekologicznego i powstawały w procesie tłoczenia na zimno – dodaje ekspert Holle.

Porcja dla malucha

W pierwszych dwunastu miesiącach życia dziecka tłuszcze powinny dostarczać nawet do 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie, dlatego rodzice muszę samodzielnie zadbać o odpowiednie proporcje tłuszczy, białka i węglowodanów. W przypadku najmniejszych dzieci, które przechodzą etap powolnego rozszerzania diety, łyżeczkę tłuszczu najlepiej zmieszać z potrawą mięsno-warzywną lub kaszką, by w ten prosty sposób przemycić niezbędne składniki odżywcze.

Łyżeczka oleju zawiera ok. 12-15 g tłuszczu – dzienne zapotrzebowanie malucha waha się w granicach 31-43 g.

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż są stosowane w diagnostyce. Badania laboratoryjne Podstawowym krokiem…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ