7 produktów, które powodują przebarwienia. Uważaj na nie!



7 produktów, które powodują przebarwienia. Uważaj na nie! Większość osób za przebarwienia szkliwa obwinia kawę, herbatę albo papierosy. Tymczasem za nieestetyczne ślady na zębach mogą być odpowiedzialne przyjmowane leki, przyprawy lub ciemne owoce. Poznaj zaskakujące produkty, które odpowiadają za przebarwienia zębów.

– Szkliwo zmienia się wraz z wiekiem. Im jesteśmy starsi, tym jest ono bardziej porowate i mniej gładkie. Substancje z pożywienia szybciej docierają do pęknięć czy szczelin i tworzą przebarwienia. Dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, które jemy regularnie, żeby nie odbiły się one negatywnie na wyglądzie zębów – wyjaśnia lek. dent. Barbara Czopik, specjalista stomatologii zachowawczej z endodoncją w Scandinavian Clinic.

Antybiotyki

Za przebarwienia szkliwa odpowiadają leki stosowane przy leczeniu alergii, nadciśnienia, niedokrwienia serca czy niewydolności krążenia. Podobnie działają antybiotyki z grupy tetracyklin, które mogą powodować trwałą zmianę koloru szkliwa (żółte lub brązowe plamy na szyjce przy dziąśle), uszkodzenia zębów i opóźnienia rozwoju kośćca. Silny wpływ na barwę szkliwa mają również leki stosowane przy zaburzeniach psychicznych.

– Nie tylko leki mogą wpływać na estetykę naszego uśmiechu. Płyny do płukania ust, które zawierają chlorheksydynę i chlorek cetylopirydyniowy o działaniu antybakteryjnym, stosowane bez kontroli dentysty, również mogą zmienić kolor zębów. W takim przypadku najczęściej pojawiają się na szkliwie żółtobrązowe lub czarne plamki – komentuje lek. dent. Barbara Czopik.

Przyprawy

Kolor szkliwa może się zmieniać pod wpływem tego, co jemy i pijemy. – Na przebarwienia zębów wpływają trzy związki chemiczne: chromogeny zawarte w ciemnych produktach, które produkują koloryzujące pigmenty, taniny zawarte w kawie, herbacie i winie, które silnie barwią zęby oraz kwasy, pod wpływem których szkliwo staje się miękkie, a przez to narażone na przebarwienia – dodaje lek. dent. Barbara Czopik ze Scandinavian Clinic.

Na liście najbardziej barwiących produktów są przyprawy, takie jak curry, kurkuma czy czerwona papryka.

Sosy i syropy

Nie tylko przyprawy są odpowiedzialne za nieestetyczny wygląd uśmiechu. Podobnie na zęby wpływają sosy i ciemne syropy. Ketchup, sos pomidorowy, sojowy i winegret, ocet balsamiczny, syrop klonowy czy ciemne miody nie sprzyjają pięknym, białym zębom, więc warto wykluczyć je z codziennej diety.

Napoje gazowane

Szkliwo żółknie również od słodkich napojów gazowanych. Najszybsze i największe zmiany można zaobserwować przy regularnym piciu coca-coli. Zawiera ona m.in. chromogeny i ma kwaśny odczyn, co dodatkowo osłabia zęby. Podobne właściwości ma ciemne piwo.

Białe wino

O tym, że czerwone wino (zawiera taniny, chromogeny i kwaśny odczyn) silnie barwi zęby, wie każdy. Jednak o tym, że białe wino jest równie niebezpieczne dla szkliwa, często zapominamy. Trunek ten zawiera taniny i kwasy, przez które zęby stają się bardziej podatne na powstawanie plam.




Ciemne i kwaśne owoce

Negatywny wpływ na piękny uśmiech mają również ciemne owoce (wiśnie, borówki, żurawina), które zostawiają brzydkie ślady na zębach. Uważać powinniśmy też na cytrusy, które przez działanie kwasów w nich zawartych, uszkadzają warstwę ochronną zęba. To powoduje, że szkliwo staje się bardziej podatne na przebarwienia.

– Po spożyciu barwiących produktów należy przepłukać usta wodą, a kiedy mamy ochotę na cytrusy, nie zapomnijmy o umyciu zębów minimum 30 minut po ich spożyciu. To zapobiegnie uszkodzeniom szkliwa – mówi lek. dent. Barbara Czopik.

Cukierki, lizaki i żelki

Słodycze barwione za pomocą sztucznych barwników (żelki, lizaki, czy landrynki) sprawiają, że szkliwo jest bardziej narażone na przebarwienia. Barwniki spożywcze są szczególnie szkodliwe, kiedy korzenie zębów są odsłonięte.

– Zmiany barwy szkliwa to sygnał, że powinniśmy wybrać się do dentysty. Stomatolog sprawdzi stan uzębienia, a w zależności od charakteru zmian zaleci dodatkowe konsultacje specjalistyczne – dodaje lek. dent. Barbara Czopik z krakowskiego Scandinavian Clinic.

Nawet, jeśli stosujemy się do wszystkich zaleceń dentysty, a w naszej diecie nie ma produktów, które mogą negatywnie wpływać na kolor szkliwa, uśmiech może pozostawiać wiele do życzenia. Dlaczego? Przebarwienia zębów mogą być spowodowane chorobą. Na zmianę koloru wpływają schorzenia uwarunkowane genetyczne, takie jak porfiria wrodzona i alkaptonuria (przebarwienia różowo- lub ciemnobrązowe), ale również problemy z tarczycą (niedoczynność: zęby są mlecznobiałe, nadczynność: niebieskobiałe), torbielowate zwłóknienie trzustki (przebarwienia brązowoszare). Barwę szkliwa zmienia również przebyta chemioterapia.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ