Słodkie upominki– ciasteczka ze słonecznych krajów na zimowe wieczory



Kalendarzowa zima czeka już za rogiem. Grudzień to także okres Świąt Bożego Narodzenia, czyli rodzinnych spotkań, ciepła domowego ogniska i miłych prezentów dla najbliższych. A gdyby tak w tym roku, jako dodatek do prezentu, przygotować samodzielnie urocze ciasteczka ze słonecznych części świata?

Przysmaki, którymi zajadają się mieszkańcy różnych zakątków świata mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych polskich ciasteczek i pierników. Idealnie sprawdzą się również jako własnoręcznie wykonany, słodki upominek dla najbliższych. Do tego świąteczne opakowanie i prezent pod choinkę gotowy!

Toskańskie biszkopty

Dla wielu z nas włoski deser to przede wszystkim tiramisu. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego mogą pochwalić się jednak znacznie szerszym wachlarzem słodkich delicji. Jedną z pozycji są kruche Cantucci (zwane też Cantuccini). Ciasteczka wywodzą się z Prato i charakteryzuje je duża ilość grubo siekanych migdałów.

Włosi tradycyjnie maczają je przed zjedzeniem w kawie lub winie – to idealny sposób na spędzenie zimowego, świątecznego poranka lub wieczoru w świetle choinkowych lampek! Kolekcja zawiera kilkanaście przepisów na słodkości, które idealnie nadają się do zapakowania jako nietuzinkowy dodatek do świątecznego upominku. Upieczone ciasteczka wystarczy umieścić w ozdobnym słoju i udekorować barwną wstążką.

Argentyński przysmak z krówkową nutą

Mieszkańcy kraju ognistego tanga, czyli Argentyny, szczególnie upodobali sobie przysmak, który oryginalnie wywodzi się z Hiszpanii. Alfajores, bo o nich mowa, to kruche ciasteczka maślane, przygotowane z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej, której obecność sprawia, że są znacznie bardziej delikatne.

Dla najlepszego efektu, Alfajores powinny po upieczeniu być nieco blade. Pomocna w uzyskaniu takiego efektu będzie specjalna mata do pieczenia Silpat®, wykonana z włókna węglowego pokrytego silikonem, które zapobiega przywieraniu ciasta, a dodatkowo chroni przed nadmiernym przypieczeniem. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego papieru do pieczenia, a dzięki swoim właściwościom, może być używana nie tylko do pieczenia, ale również w kuchence mikrofalowej i zamrażarce.

Pamiętajmy, że święta to magiczny czas. Niewielkim nakładem energii możemy sprawić, że nasi najbliżsi poczują się wyjątkowo – dzięki wykonanym przez nas samodzielnie słodkim niespodziankom.




CANTUCCI CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI:

180 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
120 g masła, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
3 jajka
350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g mleka
60 g kakao
½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pistacje, odstawić.

2 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3 Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i jajka, wymieszać 1 min/obr. 5.

4 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 3.5.

5 Dodać odważone wcześniej orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/ . Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz.

6 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

7 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

8 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

9 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.

2 Masło pokrojone na kawałki wymieszać w oddzielnej misce z cukrem i jajkami.

3 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i dokładnie wymieszać.

4 Dodać orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

6 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

7 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

8 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

Słońce wrogiem młodej i gładkiej skóry! Dowiedz się co to jest fotostarzenie, dlaczego słońce „topi” kolagen i czy można temu zapobiec

Lato widać już na horyzoncie. Wszystkie portale, jak co roku o tej porze, obowiązkowo publikują „ABC bezpiecznego opalania”, a w…
CZYTAJ

Jak szybko zapuścić włosy? Najlepsze sposoby polecane przez trychologa

Długie, gęste włosy od zawsze były symbolem piękna i atrakcyjności. Dlatego nie dziwi fakt, że wiele osób pragnie zapuścić je…
CZYTAJ

E-papierosy a zdrowie. Sprawdź, jakie są fakty i mity na ten temat

Światowy Dzień Bez Tytoniu, obchodzony 31 maja, to doskonała okazja do zwrócenia uwagi na wpływ e-papierosów na zdrowie. W ostatnich…
CZYTAJ

Brwi pełne blasku: Dowiedz się, dlaczego laminacja jest nowym hitem w pielęgnacji brwi

Niektóre trendy w świecie urody są przełomowe, a laminacja brwi jest jednym z nich. Ta innowacyjna metoda pielęgnacji brwi zdobywa…
CZYTAJ

Dlaczego warto pójść do ginekologa na NFZ?

Opieka zdrowotna jest niezwykle istotna dla utrzymania naszego dobrostanu, a regularne wizyty u specjalistów są nieodzowne dla zapobiegania chorobom i…
CZYTAJ

Serum do twarzy z witaminą C

Witamina C wykazuje silne działanie przeciwutleniające. To oznacza, że chroni tkanki przed stresem oksydacyjnym. Regeneruje cerę i działa delikatnie rozjaśniająco.…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Mule w śmietanie po norwesku

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Morszczuk po baskijsku

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Pieczony sandacz

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Smażone krewetki królewskie

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Lato pod znakiem Gatta z nową kolekcją strojów kąpielowych

Dla mniejszego i większego biustu, figury w rozmiarze S oraz XL, fanek minimalistycznych rozwiązań i bardziej wyraźnych, wzorzystych printów -…
CZYTAJ

Torebki by Eva Opłotny – tak wyjątkowe, jak Ty!

Chcesz wyróżnić się w tłumie podobnie ubranych osób? Przed Tobą ważna uroczystość i chcesz zaskoczyć gości swoim wyczuciem stylu i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy a zdrowie. Sprawdź, jakie są fakty i mity na ten temat

Światowy Dzień Bez Tytoniu, obchodzony 31 maja, to doskonała okazja do zwrócenia…
CZYTAJ

Dlaczego warto pójść do ginekologa na NFZ?

Opieka zdrowotna jest niezwykle istotna dla utrzymania naszego dobrostanu, a regularne wizyty…
CZYTAJ

Zawał serca: 60 minut, które decydują o życiu! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zawale serca

Na zawał serca każdego roku umiera w Polsce ok. 15 tys. osób.…
CZYTAJ

Upalne lato to wyzwanie dla organizmu. Czy wiesz na co narażone są Twoje oczy?

Na wakacyjne miesiące czekamy z utęsknieniem. W końcu to czas pięknej pogody,…
CZYTAJ

„Czarne złoto” dla zdrowia i urody – skarb polskiej natury. Co warto wiedzieć o borowinie?

#Borowina nazywana niekiedy „czarnym złotem” należy do jednego ze skarbów polskiej przyrody.…
CZYTAJ