Słodkie upominki– ciasteczka ze słonecznych krajów na zimowe wieczory



Kalendarzowa zima czeka już za rogiem. Grudzień to także okres Świąt Bożego Narodzenia, czyli rodzinnych spotkań, ciepła domowego ogniska i miłych prezentów dla najbliższych. A gdyby tak w tym roku, jako dodatek do prezentu, przygotować samodzielnie urocze ciasteczka ze słonecznych części świata?

Przysmaki, którymi zajadają się mieszkańcy różnych zakątków świata mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych polskich ciasteczek i pierników. Idealnie sprawdzą się również jako własnoręcznie wykonany, słodki upominek dla najbliższych. Do tego świąteczne opakowanie i prezent pod choinkę gotowy!

Toskańskie biszkopty

Dla wielu z nas włoski deser to przede wszystkim tiramisu. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego mogą pochwalić się jednak znacznie szerszym wachlarzem słodkich delicji. Jedną z pozycji są kruche Cantucci (zwane też Cantuccini). Ciasteczka wywodzą się z Prato i charakteryzuje je duża ilość grubo siekanych migdałów.

Włosi tradycyjnie maczają je przed zjedzeniem w kawie lub winie – to idealny sposób na spędzenie zimowego, świątecznego poranka lub wieczoru w świetle choinkowych lampek! Kolekcja zawiera kilkanaście przepisów na słodkości, które idealnie nadają się do zapakowania jako nietuzinkowy dodatek do świątecznego upominku. Upieczone ciasteczka wystarczy umieścić w ozdobnym słoju i udekorować barwną wstążką.

Argentyński przysmak z krówkową nutą

Mieszkańcy kraju ognistego tanga, czyli Argentyny, szczególnie upodobali sobie przysmak, który oryginalnie wywodzi się z Hiszpanii. Alfajores, bo o nich mowa, to kruche ciasteczka maślane, przygotowane z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej, której obecność sprawia, że są znacznie bardziej delikatne.

Dla najlepszego efektu, Alfajores powinny po upieczeniu być nieco blade. Pomocna w uzyskaniu takiego efektu będzie specjalna mata do pieczenia Silpat®, wykonana z włókna węglowego pokrytego silikonem, które zapobiega przywieraniu ciasta, a dodatkowo chroni przed nadmiernym przypieczeniem. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego papieru do pieczenia, a dzięki swoim właściwościom, może być używana nie tylko do pieczenia, ale również w kuchence mikrofalowej i zamrażarce.

Pamiętajmy, że święta to magiczny czas. Niewielkim nakładem energii możemy sprawić, że nasi najbliżsi poczują się wyjątkowo – dzięki wykonanym przez nas samodzielnie słodkim niespodziankom.




CANTUCCI CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI:

180 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
120 g masła, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
3 jajka
350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g mleka
60 g kakao
½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pistacje, odstawić.

2 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3 Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i jajka, wymieszać 1 min/obr. 5.

4 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 3.5.

5 Dodać odważone wcześniej orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/ . Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz.

6 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

7 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

8 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

9 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.

2 Masło pokrojone na kawałki wymieszać w oddzielnej misce z cukrem i jajkami.

3 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i dokładnie wymieszać.

4 Dodać orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

6 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

7 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

8 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ