Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno!



Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno! Wystarczą 2-3 filiżanki zielonej herbaty by zminimalizować szkodliwe działanie czynników środowiskowych na nasz organizm, wspomóc ochronę przed groźnymi chorobami i… zachować młody wygląd na dłużej!

Fundamentem prowadzenia zdrowego stylu życia jest zrównoważona dieta, która dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Lista, która objęłaby te składniki z pewnością jest bardzo obszerna, wśród pozycji ją tworzących, takich jak witaminy czy minerały, warto jednak zwrócić uwagę na katechiny- substancje, których wpływ na organizm doceniono już w starożytności.

Jakie produkty stanowią bogate źródło katechin? Te dobroczynne dla naszego organizmu składniki znaleźć możemy m.in. w świeżych owocach, gdzie największa ich ilość znajduje się pod skórką. Innym produktem bogatym w te antyoksydanty jest gorzka czekolada, najwięcej katechin w łatwo przyswajalnej i niskokalorycznej postaci znajdziemy jednak w niefermentowanej zielonej herbacie:

– Katechiny to silnie działające antyoksydanty znajdujące się w zielonej herbacie. Badania potwierdzają ich właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbakteryjne i spowalniające starzenie się organizmu – skutecznie zmniejszają ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Wspomagają też jego odtruwanie. Dzięki nim, a konkretnie jednej – katechinie EGCG, która jest najsilniejszą spośród wszystkich istniejących, zielona herbata ma wysoki potencjał antyrakowy – hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych wspomagających komórki rakowe. – wyjaśnia Ilona Cichecka, dietetyk

– Z uwagi na to, że katechiny są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym picie zielonej herbaty jest także prostym i skutecznym sposobem zapobiegania zaburzeniom żołądka i jelit. Zielona herbata zatem m.in. dzięki katechinom jest łatwym i istotnym składnikiem profilaktycznej diety zdrowotnej m.in. przy zapobieganiu próchnicy zębów i zmniejszaniu wchłaniania cholesterolu.- podkreśla Ilona Cichecka, dietetyk.




Zielona herbata ma jeszcze jedną zaletę: ze względu na dużą zawartość antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i pozwala na dłużej zachować młodość.

Warto jednak wiedzieć, że w celu dostarczenia odpowiedniej ilości katechin dobrze jest wypić 2-3 filiżanki naparu dziennie. Najlepszy efekt osiągniemy wtedy, gdy sięgniemy po cenione przez Japończyków sproszkowane herbaty – m.in. herbatę Matcha marki Kokoro, uchodzącą za najzdrowszą herbatę świata, której wyjątkowość polega na tym, że produkuje się ją w 100% z liści odmiany Tencha, nieocenionych w działaniu na nasz organizm oraz wyjątkowych ze względu na uprawę.

Matchę można używać jako regularną herbatę (zaparzamy w temp. nie wyższej niż 60 C, ubijając proszek, aż pojawi się piana), jako przyprawę – ta najpopularniejsza w Japonii to połączenie z Matchy z solą, jako dodatek do wszelkich wypieków, makaronów własnej roboty, czy bulionów oraz napojów jak Matcha Latte i koktajli owocowo-warzywnych, spełniających dodatkowo ważną funkcję oczyszczającą i odtruwającą organizm.
Dobrze jednak wiedzieć, że nie każda sproszkowana zielona herbata jest herbatą Matcha. Niska cena powinna wzbudzić czujność, czy na pewno jest to właśnie herbata Matcha, a nie inna sproszkowana zielona herbata, nie zawierająca w sobie Tenchy i tym samym nie posiadająca tak cenionych właściwości.

Warto sięgać też po produkty hermetycznie zamknięte, najlepiej skonfekcjonowane bezpośrednio w Japonii, przez producenta, co zapewni sterylność i właściwą jakość tej herbaty. Nie bez znaczenia jest też japońskie oryginalne pochodzenie herbaty Matcha. Dlaczego? Okazuje się, że chińskie odmiany Matchy najczęściej mają znacznie niższą jakość, zdecydowanie bardziej „płaski”, pozbawiony słodyczy smak i mniej intensywny kolor świeżej zieleni.

Matcha marki KOKORO, importowana do Polski od 12 lat, spełnia wszystkie stawiane Matchy wymogi. To w 100% japońska zielona herbata, pochodząca z liści Tencha zebranych na plantacjach w pref. Uji w Japonii, o szmaragdowej zieleni i wyprodukowana dla KOKORO przez japońską firmę Maruka, zajmującą się produkcją zielonej japońskiej herbaty już od 1934 roku.

Nie może pozostać to bez wpływu na wysoką jakość, jaką uzyskamy sięgając właśnie po herbatę MATCHA marki KOKORO.

Joanna Bielas, I.D.MEDIA

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ