Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno!



Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno! Wystarczą 2-3 filiżanki zielonej herbaty by zminimalizować szkodliwe działanie czynników środowiskowych na nasz organizm, wspomóc ochronę przed groźnymi chorobami i… zachować młody wygląd na dłużej!

Fundamentem prowadzenia zdrowego stylu życia jest zrównoważona dieta, która dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Lista, która objęłaby te składniki z pewnością jest bardzo obszerna, wśród pozycji ją tworzących, takich jak witaminy czy minerały, warto jednak zwrócić uwagę na katechiny- substancje, których wpływ na organizm doceniono już w starożytności.

Jakie produkty stanowią bogate źródło katechin? Te dobroczynne dla naszego organizmu składniki znaleźć możemy m.in. w świeżych owocach, gdzie największa ich ilość znajduje się pod skórką. Innym produktem bogatym w te antyoksydanty jest gorzka czekolada, najwięcej katechin w łatwo przyswajalnej i niskokalorycznej postaci znajdziemy jednak w niefermentowanej zielonej herbacie:

– Katechiny to silnie działające antyoksydanty znajdujące się w zielonej herbacie. Badania potwierdzają ich właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbakteryjne i spowalniające starzenie się organizmu – skutecznie zmniejszają ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Wspomagają też jego odtruwanie. Dzięki nim, a konkretnie jednej – katechinie EGCG, która jest najsilniejszą spośród wszystkich istniejących, zielona herbata ma wysoki potencjał antyrakowy – hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych wspomagających komórki rakowe. – wyjaśnia Ilona Cichecka, dietetyk

– Z uwagi na to, że katechiny są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym picie zielonej herbaty jest także prostym i skutecznym sposobem zapobiegania zaburzeniom żołądka i jelit. Zielona herbata zatem m.in. dzięki katechinom jest łatwym i istotnym składnikiem profilaktycznej diety zdrowotnej m.in. przy zapobieganiu próchnicy zębów i zmniejszaniu wchłaniania cholesterolu.- podkreśla Ilona Cichecka, dietetyk.




Zielona herbata ma jeszcze jedną zaletę: ze względu na dużą zawartość antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i pozwala na dłużej zachować młodość.

Warto jednak wiedzieć, że w celu dostarczenia odpowiedniej ilości katechin dobrze jest wypić 2-3 filiżanki naparu dziennie. Najlepszy efekt osiągniemy wtedy, gdy sięgniemy po cenione przez Japończyków sproszkowane herbaty – m.in. herbatę Matcha marki Kokoro, uchodzącą za najzdrowszą herbatę świata, której wyjątkowość polega na tym, że produkuje się ją w 100% z liści odmiany Tencha, nieocenionych w działaniu na nasz organizm oraz wyjątkowych ze względu na uprawę.

Matchę można używać jako regularną herbatę (zaparzamy w temp. nie wyższej niż 60 C, ubijając proszek, aż pojawi się piana), jako przyprawę – ta najpopularniejsza w Japonii to połączenie z Matchy z solą, jako dodatek do wszelkich wypieków, makaronów własnej roboty, czy bulionów oraz napojów jak Matcha Latte i koktajli owocowo-warzywnych, spełniających dodatkowo ważną funkcję oczyszczającą i odtruwającą organizm.
Dobrze jednak wiedzieć, że nie każda sproszkowana zielona herbata jest herbatą Matcha. Niska cena powinna wzbudzić czujność, czy na pewno jest to właśnie herbata Matcha, a nie inna sproszkowana zielona herbata, nie zawierająca w sobie Tenchy i tym samym nie posiadająca tak cenionych właściwości.

Warto sięgać też po produkty hermetycznie zamknięte, najlepiej skonfekcjonowane bezpośrednio w Japonii, przez producenta, co zapewni sterylność i właściwą jakość tej herbaty. Nie bez znaczenia jest też japońskie oryginalne pochodzenie herbaty Matcha. Dlaczego? Okazuje się, że chińskie odmiany Matchy najczęściej mają znacznie niższą jakość, zdecydowanie bardziej „płaski”, pozbawiony słodyczy smak i mniej intensywny kolor świeżej zieleni.

Matcha marki KOKORO, importowana do Polski od 12 lat, spełnia wszystkie stawiane Matchy wymogi. To w 100% japońska zielona herbata, pochodząca z liści Tencha zebranych na plantacjach w pref. Uji w Japonii, o szmaragdowej zieleni i wyprodukowana dla KOKORO przez japońską firmę Maruka, zajmującą się produkcją zielonej japońskiej herbaty już od 1934 roku.

Nie może pozostać to bez wpływu na wysoką jakość, jaką uzyskamy sięgając właśnie po herbatę MATCHA marki KOKORO.

Joanna Bielas, I.D.MEDIA

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ