Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno!



Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno! Wystarczą 2-3 filiżanki zielonej herbaty by zminimalizować szkodliwe działanie czynników środowiskowych na nasz organizm, wspomóc ochronę przed groźnymi chorobami i… zachować młody wygląd na dłużej!

Fundamentem prowadzenia zdrowego stylu życia jest zrównoważona dieta, która dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Lista, która objęłaby te składniki z pewnością jest bardzo obszerna, wśród pozycji ją tworzących, takich jak witaminy czy minerały, warto jednak zwrócić uwagę na katechiny- substancje, których wpływ na organizm doceniono już w starożytności.

Jakie produkty stanowią bogate źródło katechin? Te dobroczynne dla naszego organizmu składniki znaleźć możemy m.in. w świeżych owocach, gdzie największa ich ilość znajduje się pod skórką. Innym produktem bogatym w te antyoksydanty jest gorzka czekolada, najwięcej katechin w łatwo przyswajalnej i niskokalorycznej postaci znajdziemy jednak w niefermentowanej zielonej herbacie:

– Katechiny to silnie działające antyoksydanty znajdujące się w zielonej herbacie. Badania potwierdzają ich właściwości przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwbakteryjne i spowalniające starzenie się organizmu – skutecznie zmniejszają ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Wspomagają też jego odtruwanie. Dzięki nim, a konkretnie jednej – katechinie EGCG, która jest najsilniejszą spośród wszystkich istniejących, zielona herbata ma wysoki potencjał antyrakowy – hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych wspomagających komórki rakowe. – wyjaśnia Ilona Cichecka, dietetyk

– Z uwagi na to, że katechiny są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym picie zielonej herbaty jest także prostym i skutecznym sposobem zapobiegania zaburzeniom żołądka i jelit. Zielona herbata zatem m.in. dzięki katechinom jest łatwym i istotnym składnikiem profilaktycznej diety zdrowotnej m.in. przy zapobieganiu próchnicy zębów i zmniejszaniu wchłaniania cholesterolu.- podkreśla Ilona Cichecka, dietetyk.




Zielona herbata ma jeszcze jedną zaletę: ze względu na dużą zawartość antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i pozwala na dłużej zachować młodość.

Warto jednak wiedzieć, że w celu dostarczenia odpowiedniej ilości katechin dobrze jest wypić 2-3 filiżanki naparu dziennie. Najlepszy efekt osiągniemy wtedy, gdy sięgniemy po cenione przez Japończyków sproszkowane herbaty – m.in. herbatę Matcha marki Kokoro, uchodzącą za najzdrowszą herbatę świata, której wyjątkowość polega na tym, że produkuje się ją w 100% z liści odmiany Tencha, nieocenionych w działaniu na nasz organizm oraz wyjątkowych ze względu na uprawę.

Matchę można używać jako regularną herbatę (zaparzamy w temp. nie wyższej niż 60 C, ubijając proszek, aż pojawi się piana), jako przyprawę – ta najpopularniejsza w Japonii to połączenie z Matchy z solą, jako dodatek do wszelkich wypieków, makaronów własnej roboty, czy bulionów oraz napojów jak Matcha Latte i koktajli owocowo-warzywnych, spełniających dodatkowo ważną funkcję oczyszczającą i odtruwającą organizm.
Dobrze jednak wiedzieć, że nie każda sproszkowana zielona herbata jest herbatą Matcha. Niska cena powinna wzbudzić czujność, czy na pewno jest to właśnie herbata Matcha, a nie inna sproszkowana zielona herbata, nie zawierająca w sobie Tenchy i tym samym nie posiadająca tak cenionych właściwości.

Warto sięgać też po produkty hermetycznie zamknięte, najlepiej skonfekcjonowane bezpośrednio w Japonii, przez producenta, co zapewni sterylność i właściwą jakość tej herbaty. Nie bez znaczenia jest też japońskie oryginalne pochodzenie herbaty Matcha. Dlaczego? Okazuje się, że chińskie odmiany Matchy najczęściej mają znacznie niższą jakość, zdecydowanie bardziej „płaski”, pozbawiony słodyczy smak i mniej intensywny kolor świeżej zieleni.

Matcha marki KOKORO, importowana do Polski od 12 lat, spełnia wszystkie stawiane Matchy wymogi. To w 100% japońska zielona herbata, pochodząca z liści Tencha zebranych na plantacjach w pref. Uji w Japonii, o szmaragdowej zieleni i wyprodukowana dla KOKORO przez japońską firmę Maruka, zajmującą się produkcją zielonej japońskiej herbaty już od 1934 roku.

Nie może pozostać to bez wpływu na wysoką jakość, jaką uzyskamy sięgając właśnie po herbatę MATCHA marki KOKORO.

Joanna Bielas, I.D.MEDIA

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ