Jak często powinno pić małe dziecko i ile płynów dziennie jest mu potrzebne?



Od kiedy dziecko potrzebuje dodatkowych płynów? W jakich ilościach podawać napoje? Co wybrać, aby zachęcić dziecko do picia, a jednocześnie wyrobić w nim dobre nawyki, które zaowocują w przyszłości? Jak ocenić, czy maluch pije za rzadko i czy ponadprzeciętne pragnienie powinno być powodem do zmartwień?

Dopóki dziecko karmione jest wyłącznie piersią, nie potrzebuje żadnych dodatkowych płynów. Mleko matki wystarcza mu zarówno za pożywienie, jak i zaspokaja potrzeby związane z odpowiednim nawodnieniem organizmu. Problemy zaczynają się wraz z chwilą wprowadzania do diety malucha produktów stałych lub w przypadku karmienia butlą – jak wtedy ocenić, ile dodatkowych płynów potrzebuje niemowlak?

Zalecenia żywieniowe

Według zaleceń żywieniowych, dziecko powinno codziennie wypijać 100 ml wody na każdy z pierwszych dziesięciu kilogramów ciała, 50 ml na każdy z kolejnych dziesięciu i 20 ml na każdy kilogram powyżej 20 kg. Wynika z tego, że dwulatek ważący 13 kg powinien codziennie dostać nieco ponad litr (1150 ml) wody, a pięciolatek, którego waga wynosi 25 kg nieco ponad 1,5 litra. Wskazane wartości pozwalają na zaspokojenie podstawowego zapotrzebowania dziecka na płyny, koniecznego dla podtrzymania wszystkich jego procesów fizjologicznych.

Oczywiście pamiętać należy, że indywidualne potrzeby kształtują się w zależności od wieku i usposobienia małego człowieka. Jeśli przedszkolak jest bardzo żywy, żwawy i ani przez chwilę nie potrafi usiedzieć w miejscu, jego potrzeby są odpowiednio wyższe.

Przy uwzględnianiu dziennego zapotrzebowania na płyny trzeba brać pod uwagę także wodę zawartą w produktach półpłynnych czy stałych, podawanych dziecku w ciągu całego dnia – przecież wszystkie kaszki, musy, jogurciki czy owoce w większości składają się właśnie z wody. Równie ważną sprawą, jak to – ile o płynów potrzebuje dziecko – jest to, jakie płyny są najlepsze dla jego rozwoju.

Złe wybory

Częstym błędem rodziców jest bezkrytyczna wiara w zbawienne właściwości wszelkich wód smakowych, napojów, słodzonych herbatek – także tych rozpuszczalnych oraz soczków dla małych i ciut starszych dzieci. Niestety nawet produkty rzekomo specjalnie przeznaczone dla najmłodszych, tak naprawdę w ogóle nie powinny trafiać w ich ręce.

Wystarczy spojrzeć na pierwszą lepszą etykietę, żeby ze zdumieniem odkryć, że ten niby zdrowy, kuszący opakowaniem napój „dla dzieci” pełny jest kalorii, cukru, różnego rodzaju dosładzaczy, konserwantów i barwników. Aby nie wpaść w pułapkę „przemysłu dziecięcego” warto podchodzić do produktów i napojów dziecięcych z ograniczonym zaufaniem – dokładnie lustrując każdą nowość.




Należy uważnie i świadomie czytać etykiety, nie podejmować decyzji zakupowych pod wpływem impulsu, często wywołanego kolorowym, dziecięcym opakowaniem. Wiadomo, że takie wnikliwe czytanie wymaga jednak wiedzy i niestety spędzenia większej ilości czasu w sklepie – ale się opłaca. Dobrym rozwiązaniem jest także koncentracja na produktach zaufanych, sprawdzonych przez siebie marek lub produktach i markach polecanych, chociażby zwykłą pocztą pantoflową, przez inne mamy – mówi Katarzyna Barwińska przedstawiciel marki Holle – producenta żywności ekologicznej dla niemowląt i dzieci.

Tylko woda?

Trzeba pamiętać, że młody organizm potrzebuje przede wszystkim wody oraz naturalnych napojów o składzie wspomagającym rozwój i funkcjonowanie organizmów młodszych i starszych dzieci. Takie wartości znaleźć można w naturalnych świeżych lub bezpośrednio tłoczonych i butelkowanych na zimno sokach owocowych nie zawierających żadnych dodatków dosładzających, w tym także dodatkowej fruktozy.

Warto także korzystać z naturalnych soków warzywnych lub warzywno-owocowych oraz funkcyjnych, naturalnych herbat skierowanych zarówno do maluszków jak i do starszych dzieci.

Dobre nawyki

W procesie wychowania powiedzenie „Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”, sprawdza się niezwykle często. Jako dorośli obracamy się w świecie nawyków i przyzwyczajeń, które nabyliśmy w przeszłości, także w dzieciństwie. To dlatego tak ważne jest budowanie pozytywnych skłonności od małego, starając się pomóc dziecku dokonywać dobrych wyborów, ale dawać także dobry przykład swoim postępowaniem.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ