Największy wróg młodych zębów – PRÓCHNICA!



Czekoladowe bombonierki, choinkowe cukierki i słodkie babeczki – to świąteczne łakocie, przed którymi ciężko oprzeć się chyba każdemu dziecku. Tymczasem kuszące pyszności są główną przyczyną pojawiania się próchnicy u dzieci. Czy warto leczyć mleczaki, czy lepiej poczekać, aż problem zniknie sam wraz z wypadnięciem pierwszych zębów?

Próchnica zębów jest poważną chorobą zakaźną, z którą w Polsce zmaga się ogromna liczba dzieci. Nieleczona postępuje bardzo szybko, rozprzestrzeniając się na resztę zębów. Dlatego tak ważna jest zmiana dotychczasowych nawyków, szczególnie żywieniowych dziecka, która pomoże wyeliminować jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych.

SZCZOTKOWANIE OD PIERWSZEGO MLECZAKA

Po co leczyć mleczne zęby, skoro i tak wypadną? Brak świadomości na temat prawidłowej pielęgnacji oraz profilaktyki zębów małego dziecka prowadzi do nieodwracalnych skutków. Stan mleczaków ma ogromny wpływ, zarówno na stan zębów stałych, jak i zdrowie całego organizmu. Z tego względu należy zacząć jak najwcześniej dbać o uzębienie maluchów, od momentu wyrżnięcia się pierwszych mleczaków. Wady zgryzu, owrzodzenie dziąseł, bądź zwyczajne braki w uzębieniu – to tylko nieliczne skutki lekceważenia problemu jakim jest próchnica.




– Istotnym czynnikiem hamującym działanie próchnicy są odpowiednie nawyki żywieniowe oraz właściwa higiena jamy ustnej. Dziecięce szkliwo zębów mlecznych jest znacznie słabsze, zatem bardziej podatne na występowanie próchnicy. Niedokładne szczotkowane zębów, brak profilaktyki, a przede wszystkim nadmiar słodyczy i napojów gazowanych należą do głównych przyczyn pojawienia się uciążliwej choroby wśród przedszkolaków. Dlatego też kluczową rolę w walce z próchnicą odgrywa właściwy styl życia oraz edukacja dzieci na temat regularnej higieny jamy ustnej – mówi lek. stom. Joanna Witwicka z kliniki Den-Med.

SŁODKIE ŚWIĘTA

Święta Bożego Narodzenia to czas pysznych wypieków i przygotowań wyśmienitych posiłków. W tym radosnym okresie, wolnym od szkolnych obowiązków, rodzice powinni szczególnie zwrócić uwagę na systematyczność z jaką ich pociechy szczotkują swoje zęby oraz na ilość spożywanych przez nie słodyczy.

– Ze względu na szybkie rozpuszczanie się czekolady, w ramach prezentu lepiej wybrać ten rodzaj łakoci, a zrezygnować z kleistych cukierków, czy ciągutek, osadzających się na zębach i pozostających w jamie ustnej godzinami. Należy także pilnować, by dzieci po umyciu zębów nie podjadały przed snem żadnych przekąsek, ponieważ prowadzi to do zakwaszenia środowiska jamy ustnej, przyczyniając się do procesu próchnicowego – dodaje stomatolog.

Próchnica nęka dzieci, ale i osoby dorosłe od zarania dziejów; wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również psychiczne – pełne ubytków zęby obniżają jakość życia i samopoczucie w szczególności u dorosłych. Dlatego im szybciej zauważymy jej pojawienie się, tym skuteczniejsza będzie walka, a zęby zdrowsze.


lek. stom. Joanna Witwicka z kliniki Den-Med

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ