Terapeutyczne właściwości koktajli



Terapeutyczne właściwości koktajli. Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w pobliskiej wiosce leczono wszelkie choroby i wzmacniano organizm spożywając owoce i warzywa w płynnej postaci. Brzmi jak znany wstęp do bajki?

Okazuje się, że terapeutyczne właściwości koktajli są znane od kilku stuleci i to wcale nie mit! Terapia z koktajli potrafi leczyć nawet przewlekłe choroby, dostarczając do naszego organizmu wiele minerałów. Skuteczność tej tezy potwierdzają lekarze i dietetycy.

Zmiksowane warzywa i owoce od lat uchodzą za niezawodne źródło wszelkich witamin, antyoksydantów, minerałów o wysokiej wartości odżywczej. Terapia z użyciem świeżo zblendowanych koktajli leczy nasz organizm między innymi na poziomie trzech układów: immunologicznym, hormonalnym oraz enzymatycznym.

Czy koktajl może być lekarstwem?

Brzmi jak absurd? Leczenie za pomocą odpowiednio dobranych warzyw i owoców w płynnej postaci to terapia, która wspomaga konwencjonalne leczenie. Pełnowartościowe składniki zawarte w owocach i warzywach, takie jak: białka, tłuszcze, świeże enzymy, witaminy, hormony, aminokwasy osłaniają nasz organizm przed czynnikami rakotwórczymi.

Koktajl z odpowiednio dobranych warzyw i owoców to bomba witaminowa, która przyjmowana systematycznie sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi idealnych warunków do regeneracji komórek.

Regularne przyjmowanie zmiksowanych owoców i warzyw pomaga naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu krwionośnego, jelit, wspomaga przemian materii (dzięki której utrzymujemy prawidłową wagę naszego ciała) i dba o funkcjonowanie jelit.

Czy przyjmujecie leki na poszczególne schorzenia czy choroby? Nawyk regularnego picia koktajli zastąpi pełne koszyki medykamentów w postaci leków czy proszków. Czas na farmaceutyczne porządki!

Dlaczego koktajl?

Z każdej strony słyszymy o konieczności przyjmowania znaczących porcji owoców i warzyw kilka razy dziennie. Nie oszukujmy się. Mało kto jest w stanie przyjąć zalecane porcje w ciągu dnia z powodu braku czasu!

Kolejnym argumentem przemawiającym za blendowanie składników jest wydłużony czas przyswajalności w przypadku przyjmowania surowych warzyw i owoców (nawet 3 godziny!). Koktajl warzywno-owocowy przygotowany z pomocą blendera (np. Vitamix – marki coraz bardziej popularnej w Polsce i lidera na rynku amerykańskim) oszczędzi czas, a organizm szybciej wchłonie niezbędne substancje odżywcze.

Dużo prościej jest naszemu organizmowi przyswoi warzywa i owoce w postaci gładkiej i kremowej konsystencji niż trawiąc kilogramy jabłek, bananów, marchwi w surowej postaci.




Witalne antidotum na choroby cywilizacyjne

Układ immunologiczny odpowiada za odporność naszego organizmu, z kolei układ hormonalny koordynuje działania różnych komórek w naszym organizmie. Nikogo nie powinien dziwić fakt wpływu koktajli na poszczególne układy.

Zblendowane warzywa i owoce są źródłem witalnym leczącym ówczesne choroby! Spójrzmy chociażby na prosty w przygotowaniu koktajl marchwiowy który poprawia nasz wzrok, obniża ryzyko zawałów i innych chorób serca. A dodając do niego jabłko?

Ten niepozorny owoc z naszego ogródka zawiera wiele związków z grupy polifenoli działających antynowotworowo. Wodne rodniki niszczą zdrowe komórki w naszym organizmie, przez które chorujemy na nowotwory czy szybciej się starzejemy – na te choroby cywilizacyjne najlepszym sposobem jest przyswajanie bogactwa owocowo-warzywnego.

W jakiej postaci? Najlepiej zblendowanej, bowiem wykorzystywany jest cały owoc i warzywo, których błony komórkowe mają najwięcej wartości odżywczych.

Koktajle mają właściwości terapeutyczne i wspomagają leczenie wszelkich schorzeń. Dostarczanie naszemu organizmowi tak dużej dawki owoców i warzyw w zblendowanej postaci to sposób na leczenie chorób przewlekłych, wzmocnienia układu odpornościowego, spowolnienia procesu starzenia się, poprawy kondycji włosów i skóry. Aż chciałoby się powiedzieć: dawno, dawno temu, wszelkie choroby cywilizacyjne skutecznie leczono za pomocą warzyw i owoców w płynnej postaci, a dzisiejsze zaawansowane urządzenia do blendowania pozwalają na spożycie tego, co najlepsze dla naszego organizmu.

Źródło: Vitamix

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ