Rozszerzenie diety malucha, czyli praca u podstaw



Od czego zacząć zmianę diety naszego dziecka? Od wprowadzania owoców czy może warzyw? A co z alergenami? Te i tysiące innych pytań zadaje sobie każdy rodzic już po kilku miesiącach od pojawienia się nowego członka rodziny. Pamiętając o kilku podstawowych zasadach i dysponując sprzętem kuchennym, który usprawni proces przygotowywania pierwszych posiłków dla malucha, zadanie to wcale nie jest takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Przekonajcie się sami!

Każdy rodzic pragnie, by dziecko rozwijało się jak najlepiej pod względem fizycznym, psychicznym i emocjonalnym. Niezwykle ważne jest, by nasze pociechy odżywiały się w sposób maksymalnie zdrowy i naturalny, aby jak najwcześniej kształtować ich kulinarne gusta we właściwy sposób.

Podstawa to mleko

Pokarm matki to najdoskonalszy składnik diety dziecka. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, zapewnia odpowiedni rozwój malucha i wzmacnia odporność. To na mleku powinna opierać się dieta dziecka – przynajmniej do 6 miesiąca życia. Początek żywienia uzupełniającego można rozpocząć jednak nieco wcześniej – od 4 miesiąca.

Jakie produkty będą do tego najlepsze? Przede wszystkim warzywa i owoce (marchewka, ziemniaki, jabłko, gruszka), koniecznie poddane obróbce termicznej, np. ugotowane na parze, a następnie przetarte. Pamiętajmy, by składniki przecierów pochodziły ze sprawdzonych źródeł i były uprawiane bez dodatku sztucznych nawozów. – Każdy nowy produkt wprowadzamy w niewielkich ilościach, pojedynczo – nie mieszając składników. Następnie przez kilka dni należy obserwować, czy u dziecka nie występują reakcje alergiczne, np. wysypka – radzi dr n. med. Andrzej Stawarski, który służył radą podczas tworzenia książki kucharskiej „Dania dla dzieci.

Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”. Nowa książka opracowana i wydana przez producenta urządzenia Thermomix® jest zwięzłym poradnikiem na temat żywienia maluchów i bogatym źródłem informacji dla rodziców. Zawiera również dziesiątki przepisów dopasowanych do wieku dziecka. Autorzy opracowali przepisy zgodnie z aktualną i rzetelną wiedzą, opartą o wyniki najnowszych badań naukowych i zalecenia polskich pediatrów.

Rozszerzaj stopniowo

Jeszcze podczas karmienia piersią, warto pamiętać o produktach glutenowych, które stopniowo wprowadzamy po konsultacji z lekarzem. Najlepsze będą płatki owsiane lub kasza manna. Po ukończeniu 6 miesiąca życia, gdy nasze dziecko zaakceptuje już konsystencję przecierów, powoli można rozszerzać dietę o kolejne produkty, np. mięso, ryby i warzywa strączkowe, które będą doskonałym źródłem białka i błonnika, jak purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem.

Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”. To danie jest odpowiednio zbilansowane pod względem składników odżywczych i stosunku zawartości węglowodanów, białek i tłuszczy. Nie ma wątpliwości, że przygotowując samemu posiłki dla naszego malucha będziemy mieć pewność co do ich jakości. Nieocenione okaże się wielofunkcyjne urządzenie, które posieka, zmieli, ugotuje czy dokładnie zmiksuje składniki dania dla maluszka.

– Samodzielne przygotowywanie potraw dla malucha to nie tylko świadomość, że zapewniamy mu wartościowe dania, ale również budowanie u dziecka zdrowych nawyków żywieniowych już od pierwszych posiłków. Od rodziców bowiem zależy, czy ich latorośl w przyszłości intuicyjnie sięgnie po jabłko zamiast po czekoladowy batonik lub cukierki i czy wybierze zdrowy koktajl owocowy zamiast słodkiego, gazowanego napoju – zaznacza dr Andrzej Stawarski.

A gdy nieco podrośnie…

Wraz z ukończeniem przez dziecko 10 miesiąca życia w jego diecie powinno pojawić się więcej produktów – już nie w formie przecierów i musów, a takich o urozmaiconej fakturze. Kawałki warzyw, owoców, mięsa czy kasze, pomogą dziecku wykształcić i ćwiczyć czynności takie jak żucie i gryzienie, które są istotne w dalszym, prawidłowym rozwoju.

Pamiętajmy, że rozszerzanie diety niemowlaka to niezwykle żmudny proces, który wymaga przede wszystkim naszego spokoju. Nie zrażajmy się niepowodzeniami i tym, że w początkowej fazie wprowadzania żywienia uzupełniającego, nasze dania będą na śliniaczku, a nie w brzuszku maluszka. Nie zmuszajmy dziecka do jedzenia, a z czasem przyzwyczai się do nowych smaków i z apetytem będzie zjadać coraz to ciekawsze posiłki.




Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem

SKŁADNIKI:

– 120 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
– 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
– 70 g zielonej fasolki mamut, świeżej, pokrojonej na kawałki, bez łyka lub 70 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, bez łyka
– 50 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
– 250 g wody
– 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, marchewkę, zieloną fasolkę, kurczaka i wodę, gotować 20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 7. Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem podawać polane oliwą bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do zamrażalnika.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Ziemniaki, marchewkę, zieloną fasolkę, kurczaka ugotować w wodzie ok. 30 minut. Następnie zmiksować. Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem podawać polane oliwą bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do zamrażalnika.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ