Jak jeść jesienią, aby najlepiej zadbać o zdrowie? Pyszna zupa z marchwi i soczewicy



Jesienią trudniej nam obronić się przed przeziębieniem i grypą. Aby wzmocnić organizm, trzeba jeść dużo warzyw i owoców, na które jest obecnie w Polsce sezon. Do tego warto częściej gotować w domu zupy i kremy warzywne, które najlepiej pomagają wzmocnić organizm w okresie brzydkiej pogody i przeziębień.

Jesień, pomimo swojego niekwestionowanego uroku, jest czasem, kiedy częściej jesteśmy podatni na zmiany nastroju, brak energii do działania, wewnętrzne wychłodzenie organizmu, a przede wszystkim jest to wzmożony okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Teraz powinniśmy w szczególności zwrócić uwagę na to co i jak jemy.

Dodanie do swojej codziennej diety określonych warzyw i owoców zdecydowanie podniesie naszą odporność nie tylko na choroby, ale również na wahania nastroju i doda nam energii na co dzień. Jest to szczególnie ważne, ponieważ będzie nam brakować słońca.

Co najlepiej jeść?

Dietetycy zdecydowanie polecają te produkty, na które akurat jest sezon. Dlatego w szczególności powinniśmy bez skrępowania jeść jarmuż, kapustę, brukselkę, rośliny strączkowe, a także wszystkie warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Z owoców najlepsze w tym okresie są jabłka, gruszki i śliwki.

Nie wolno zapominać o żurawinie, która jest największą bombą witaminową. Zaczyna się również sezon na owoce cytrusowe. Pamiętajmy jednak, że są to owoce eksportowane, dlatego też często zawierają w sobie sztuczne środki przedłużające ich świeżość. Dlatego dietetycy zalecają jeść w zamian różnego rodzaju kiszonki: kapustę i ogórki.

Częściej blenduj, rzadziej gotuj

W czasie jesiennej pogody warto jeść posiłki rozgrzewające, z dużą ilością przypraw i ziół. Zdecydowanie poleca się wszelkiego rodzaju zupy-kremy, przygotowywanie dipów i koktajli. To najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi jak największej ilości składników odżywczych w prostej, najlepiej przyswajalnej przez nasz organizm formie.

Szczególnie, jeżeli na co dzień korzystamy z wysokiej jakości blendera. Im mniej przetworzony posiłek, tym lepiej dla nas. Pamiętajmy, że dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin, pozwoli nam zdecydowanie ograniczyć przyjmowanie sztucznych suplementów, które teraz niestety są bardzo popularne.

– Przygotowując posiłki w wysokiej jakości blenderze mamy gwarancję, że przygotowujemy PEŁNOWARTOSCIOWE jedzenie. Blender tnie błony warzyw i owoców, tak, aby były one podane w najlepszej, przyswajalnej postaci. Warzywa i owoce nie tracą przy tym cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Nawet obierki, skórki warzyw i owoców, oraz pestki zostają sproszkowane, i po blendowaniu z innymi składnikami stworzą zdrowe, pyszne napoje i posiłki – mówi Marcin Bartoszewicz z Vitamix Polska.




Pyszna zupa z marchwi i soczewicy

Zapraszamy do wypróbowania poniższego przepisu na pyszny krem z warzyw, który łatwo przygotujemy, a który zawiera w sobie najcenniejsze składniki, które pomagają podnosić odporność organizmu i pysznie rozgrzewa. Smacznego!

Na tortownicę średnicy 22 cm:

1 kg marchwi
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przyrządzania

Marchew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy, aż uwolnią aromat. Dodajemy marchew, mieszamy. Wsypujemy soczewicę, dodajemy obrany i zgnieciony czosnek. Wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, 20-30 minut.

Zupę przelewamy do kielicha blendera Vitamix. Miksujemy kilka minut na gładką zupę. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ