Chrupiące przekąski z aromatyczną pastą mango – curry i kolendrą. Bezglutenowa przekąska dla smakoszy zdrowej kuchni
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do lekkiego pieczywa chrupkiego, ale także krakersów lub zwykłego pieczywa. Śmiało można zajadać ją z pokrojonymi w paski warzywami lub paluszkami chlebowymi, a nawet użyć jako farszu np. do jajek.
Składniki:
1 dojrzałe mango
200g sera śmietankowego
5 łodyg świeżej kolendry
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka curry w proszku
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Opakowanie bezglutenowego pieczywa chrupkiego 3 Pauly
Przygotowanie:
Obrane ze skórki mango pokroić na kawałki i rozgnieść na puree. Kolendrę posiekać, odłożyć odrobine do przystrojenia gotowych kromek. Resztę kolendry wraz z przyprawami dodać do rozdrobnionego mango. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Gotową pastą posmarować chrupiące kromeczki i przystroić kolendrą.
Gotowe! Smacznego!
Wskazówka: Kolendra ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można ją zastąpić świeżą pietruszką lub pominąć w przepisie.