Świadome żywienie kluczem do sukcesu



Świadome żywienie kluczem do sukcesu. W przeciągu całego życia zjadamy około 70 ton pożywienia. Sposób w jaki jemy jest dużo ważniejszy niż to, co zjadamy. Świadome odżywianie nie tylko skutecznie walczy z nadwagą, dolegliwościami i objawami chorób, ale przede wszystkim usuwa ich przyczyny.

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ludzkich, jakie wykonujemy każdego dnia. Wraz z pożywieniem dostarczamy do naszego organizmu białka, tłuszcze oraz węglowodany, które są przetwarzane na energię i wykorzystywane do ciągłego odbudowywania organizmu – tworzenia nowych komórek. Ten złożony proces biochemiczny wymaga obecności wielu witamin, związków mineralnych i enzymów, które powinny być naturalnie zawarte w pożywieniu. Niestety podczas produkcji, transportu i sposobu przechowywania żywności, witaminy, związki mineralne i enzymy są często niszczone.

Zdrowy tryb życia, w którego zakres wchodzi także świadome żywienie, warunkuje prawidłowy rozwój, a dalej funkcjonowanie organizmu, przeciwdziała m.in. chorobom naczyniowym mózgu, otyłości i cukrzycy, nadciśnieniu, a nawet niektórym nowotworom i osteoporozie. Co więcej, wpływa to także na hamowanie procesów starzenia oraz może likwidować problemy z zasypianiem.

Nieregularne posiłki, stres, natłok zajęć – to wszystko nie sprzyja przygotowywaniu zdrowych posiłków i sprawia, że w biegu sięgamy po przekąski, które nie zawsze są zdrowe. Coraz częściej spożywamy posiłki, wpatrując się w ekran telefonu czy komputera. Te „rozpraszacze” także działają na naszą niekorzyść.

Czym więcej bodźców zewnętrznych, tym mniejsza świadomość w trakcie posiłku. Kiedy nie skupiamy uwagi na jedzeniu, mamy skłonność do obżarstwa.  Hormon sytości, który wpływa na mózg, zaczyna działać dopiero po 10 minutach, a organizm powinien mieć czas na spokojne przyswojenie pokarmu. Odczekanie, czy wolniejsze spożywanie to najprostsze sposoby, aby zjeść tyle, ile naprawdę potrzebujemy.




Wielu szuka „diety cud”, zapominając o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, takich jak regularne posiłki, picie odpowiednich ilości wody oraz ograniczanie cukru. Te niewielkie wyrzeczenia w połączeniu z wartościowymi produktami mogą się dla wielu okazać wprost zbawienne. Z badań wynika, że odpowiednia dieta to aż 70% sukcesu w drodze po zdrowy styl życia. Z tego względu rozpoczęliśmy współpracę z poradnią dietetyczną Jakuba Mauricza Be Well by Mauricz, a nasza siłownia została poszerzona o bar, gdzie serwujemy wyłącznie pełnowartościowe koktajle, soki i posiłki – komentuje Kornel Andrzejewski prezes zarządu sieci PRIME.

Kluczem do zdrowego odżywiania, a tym samym do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest świadomość związana z żywieniem. Im więcej wiemy, tym mamy większą potrzebę zadbania o swój organizm, czego skutkiem jest nie tylko korzystniejszy wygląd, ale i lepsze wyniki badań. Inwestując w siebie, warto skupić się więc na świadomym żywieniu.

Niedobory witamin, składników mineralnych oraz makroskładników odżywczych – takich jak białko, tłuszcze i węglowodany – uniemożliwiają prawidłową regenerację mięśni oraz odbudowę zasobów energetycznych w organizmie. Choroby dietozależne są przyczyną przynajmniej 80% śmierci oraz pogorszenia stanu zdrowia. Ucinając kalorie poniżej poziomu zapotrzebowania, eliminując kolejne produkty, dodatkowo zmniejszamy – i tak już niewystarczającą – ilość składników mineralnych i witamin.

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być urozmaicona, a więc skomponowana z wielu grup produktów spożywczych. Zamiast skupiać się tylko na kaloriach, warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze oraz jakość produktów, które spożywamy. Musimy pamiętać również o funkcji układu pokarmowego, gdyż nie jesteśmy tym, co jemy, ale tym, co organizm zrobił z żywnością. W toku ery chorób autoimmunologicznych jest to niezwykle ważne zagadnienie – dodaje Jakub Mauricz, czołowy dietetyk poradni Be Well by Mauricz.

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ