Mężczyzno, nie bój się badań endoskopowych!



Badania endoskopowe, służące profilaktyce i wykryciu raka jelita grubego, to często mocno marginalizowany temat przez wielu mężczyzn. Przekonani o swoim dobrym zdrowiu lub odwrotnie – sparaliżowani strachem przed ewentualnym wykryciem groźnych schorzeń – zapominają, że współcześnie profilaktyka ma ogromne znaczenie w ich życiu. O tym, że prawdziwy mężczyzna nie powinien bać się żadnych badań opowiadają – Damian Janikowski, olimpijczyk, zapaśnik i zawodnik MMA oraz Joanna Pietroń lekarz internista z Centrum Medycznego Damiana.

Zła dieta, stres = czynniki ryzyka powstawania nowotworów

Wpływ na zdrowie jelit ma wiele czynników – ważny jest zarówno styl życia, predyspozycje genetyczne oraz ogólny stan zdrowia (np. przyjmowanie antybiotyków prowadzi do wyjałowienia flory jelitowej). Nieodpowiednia dieta (częste spożywanie tłustych posiłków i przetworzonej żywności), korzystanie z używek (alkohol, papierosy) to kolejne aspekty, które negatywnie wpływają na kondycję naszych jelit, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu pokarmowego – w tym nowotworów.

Rak jelita grubego to drugi pod względem umieralności nowotwór złośliwy u mężczyzn w Polsce1. Dodatkowo, co roku rozpoznawanych jest prawie 16 000 nowych przypadków (częściej dotyczą mężczyzn). Każdego dnia z  powodu tej choroby umiera w Polsce aż 28 osób, a rosnąca dynamika liczby zachorowań jest u nas najwyższa w Europie2. Z tego względu, badania przesiewowe mające na celu wczesne wykrywanie raka jelita grubego, stały się w ostatnich latach jednym z głównych zadań realizowanych przez Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych.

Współczesna medycyna daje nam wiele możliwości – zarówno w kwestii leczenia tego rodzaju chorób, jak i profilaktyki. W celu dokładnej diagnostyki wykonuje się m.in. badania endoskopowe, takie jak gastroskopia i kolonoskopia, które pozwalają wykryć wszelkie zmiany nowotworowe już we wczesnej fazie rozwoju choroby i umożliwiają szybkie wdrożenie skutecznego leczenia.

Niestety, wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać żadnych widocznych objawów. Zazwyczaj nowotwór rozwija się powoli – od polipa, czyli zmiany przedrakowej, którą stosunkowo łatwo możemy wyciąć, aż do rozwiniętej formy nowotworu złośliwego.

Proces ten trwa zazwyczaj kilka lat, dlatego, jak widać, mamy czas na zdiagnozowanie i pokonanie choroby. Wielu mężczyzn uważa, że problem ich nie dotyczy, dlatego rezygnują z przeprowadzania badań. Tymczasem, profilaktyka powinna dotyczyć wszystkich powyżej 50. roku życia, a osobom młodszym rekomendujemy, aby przeprowadzali badania przynajmniej raz w ciągu pięciu lat. Wówczas, istnieje szansa ochrony przed groźnymi konsekwencjami chorób nowotworowych – komentuje Joanna Pietroń, lekarz internista z Centrum Medycznego Damiana.




Badania, których nie lubimy… a ratują życie

Dla mnie jako sportowca zdrowie ma naprawdę szczególne znaczenie. Ale jestem także mężem i ojcem – to dla mnie motywacja, by wykonywać regularnie badania, nawet te, których nie lubię. W przypadku diagnozowania chorób jelita grubego szczególnie chciałbym podkreślić kwestię odpowiedniej diety.

Współcześnie wiele osób w ogóle się nad nią nie zastanawia, a przetworzone produkty i brak zbilansowanych posiłków przyczyniają się do szybszego rozwoju chorób układu pokarmowego, w tym nowotworów. Mimo że opis przebiegu badań endoskopowych dla wielu osób może nie brzmieć zachęcająco – to jednak w trosce o zdrowie nasze i naszych najbliższych czasem warto się po prostu przełamać i sprawdzić czy z naszym organizmem wszystko w porządku.

Badanie jest przecież całkowicie bezbolesne, trwa zaledwie 20 minut i w prosty sposób pozwala odpowiedzieć na wiele pytań dotyczących naszego stanu zdrowia. W dzisiejszych czasach profilaktyka to podstawa i naprawdę, jeśli dzięki badaniom mamy możliwość wykryć chorób, a w konsekwencji szybciej i skuteczniej je leczyć – zróbmy to! – komentuje Damian Janikowski.

Badania endoskopowe – gastroskopię i kolonoskopię wykonuje się zarówno w celu zdiagnozowania ognisk chorobowych, jak i profilaktycznie. Dzięki gastroskopii lekarz może dokładnie skontrolować przełyk, dwunastnicę i żołądek, a w przypadku kolonoskopii całe jelito grube.

Podczas badania specjalista ma możliwość nie tylko ocenić stan zdrowia czy stopień zaawansowania potencjalnej choroby, czy pobrać wycinek do badania histopatologicznego (tzw. biopsja endoskopowa), ale również usunąć ewentualne polipy. Podobnie podczas gastroskopii – lekarz otrzymuje możliwość obejrzenia górnego odcinka przewodu pokarmowego, usunięcia polipów czy połkniętych ciał obcych, a także zatamowania krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego (jeśli takie występuje).

W celu uzyskania dobrego obrazu klinicznego konieczne jest także odpowiednie przygotowanie do zabiegu – już na kilka dni przed kolonoskopią obowiązuje tzw. dieta ubogoresztkowa – nie należy wtedy spożywać owoców i warzyw pestkowych, otrębów czy nasion (pestki mogą przykleić się do ściany jelita, przez co wynik badania może być niedokładny).

Na 2-3 dni przed zabiegiem zaleca się przejście na dietę płynną, a w dniu zabiegu i od popołudnia dnia poprzedzającego nie należy już nic jeść. Zalecenia przed gastroskopią nie są tak rygorystyczne. Pacjent nie powinien przyjmować pokarmów i płynów na 6 godzin przed wykonaniem badania.

Szczegółowe wskazówki jak się przygotować powinien przekazać lekarz (pacjent dostaje z reguły dokładną instrukcję wraz z niezbędnymi informacjami). Warto wiedzieć, że badania endoskopowe mogą także zostać wykonane w znieczuleniu dożylnym, które jest dobrym rozwiązaniem dla pacjentów stresujących się przed badaniami.

Obecnie, dzięki badaniom i postępowi medycyny możemy wykrywać schorzenia w ich wczesnej fazie oraz skutecznie zahamować rozwój nieprawidłowości, które dopiero mogą się przekształcić w ogniska chorobowe. Dlatego w dobie tak szybkiego tempa życia, stresującej pracy i dużej dostępności niezdrowej żywności (np. posiłków typu fast food, przetworzonych produktów z dużą zawartością cukrów i tłuszczów m.in. typu trans lub nasyconych) warto pomyśleć o badaniach, które pozwolą szybko i precyzyjnie określić czy nasz układ pokarmowy (zwłaszcza jego górny i dolny odcinek) nie posiada żadnych niepokojących zmian.


Lek. med. Joanna Pietroń (internista)

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ