Tadek-niejadek, czyli jak pobudzić apetyt u dziecka



„Zjedz, bo nie urośniesz!” Brzmi znajomo? Eksperci są zgodni, że w takich sytuacjach lepiej nie prosić i nie grozić. Do jedzenia dziecko przekonają zgadywanki lub nawiązania do bajek. Renata Góral, lekarz rodzinny z NZOZ „Twój Lekarz”, podpowiada, co zrobić, by jedzenie nie było karą, a stało się przyjemnością.

Niemal w każdej grupie przedszkolaków znajdzie się co najmniej jedno dziecko, które niechętnie siada do stołu, kręci głową z niesmakiem i zostawia większość posiłku na talerzu.

– Sama jako mama niejadka przez długi czas zmagałam się z podobnym problemem. Podobnie zresztą jak niektórzy rodzice, odwiedzający z dziećmi nasze przychodnie. To problem, ale można mu skutecznie zaradzić – mówi lek. med. Renata Góral, specjalista medycyny rodzinnej z NZOZ „Twój Lekarz“ z Wrocławia.

Unikaj próśb i gróźb

Jak poradzić sobie z brakiem apetytu u swojej pociechy? Co zrobić, aby dziecko chętnie zabierało się do jedzenia? – Istnieje kilka zasad, które z pewnością warto zapamiętać. Pierwszą z nich jest niezmuszanie. Nie od dziś wiadomo, że jest to jedna z najpowszechniejszych metod walki z niejadkami – odpowiada lekarz Renata Góral.

Prawdopodobnie każdy rodzic choć raz powiedział: „Zjedz, bo nie urośniesz“ bądź „Jak nie zjesz, to nie dostaniesz deseru“. Zdaniem lekarza takie i podobne próby zamiast poprawy przyniosą odwrotny efekt. Proszenie, grożenie, namawianie i przekupywanie spowodują większy opór u dziecka, niż miało to miejsce dotychczas.

Nigdy się nie zniechęcaj

Ważne jest także, aby być cierpliwym i konsekwentnym w tym, co się robi. Nie wolno się poddawać, mimo iż momentami cały proces może wydawać się ponad nasze siły. Należy również pamiętać, że dzieci potrzebują często kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu prób podania danego produktu pod różną postacią, by zaakceptować go w swoim jadłospisie.

Cierpliwość jest w tym przypadku sprzymierzeńcem rodziców. Nie należy się zniechęcać. Zmiana nawyków u dziecka jest niezwykle czasochłonna, ale to, czego nauczy się kilkulatek, zaowocuje w przyszłości.




Przez zabawę do jedzenia

Warto również pamiętać o zabawie. Jest ona dobra na wszystko i można wykorzystać ją także w trakcie posiłków. – Zgadywanie podawanych potraw z zamkniętymi oczami lub nadawanie im nazw związanych z ulubionymi bajkami pokaże dziecku, że jedzenie nie jest karą, lecz przyjemnością – dodaje Renata Góral z NZOZ „Twój Lekarz“.

Pamiętajmy, że każdy maluch rozwija się nieco inaczej, dlatego ważne jest, aby znaleźć indywidualny sposób na przezwyciężanie braku apetytu. Po jakimś czasie wskazane przez lekarza działania powinny przynieść efekty. Warto pamiętać, że jeśli mimo usilnych starań, dziecko wciąż odmawia posiłków, warto skonsultować się z lekarzem.

Jakie produkty wkomponować w dietę dziecka?

– ryby, orzechy, migdały, oliwę z oliwek, olej rzepakowy i wszystkie inne produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe – pozytywnie wpływają na myślenie i wzmacniają koncentrację;

– ciemne owoce: jagody, winogrona czy borówki – są zdrowe dla mózgu;

– jaja, sery żółte, mleko, banany, szpinak, strączki – wspomagają organizm w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia;
płatki zbożowe z suszonymi owocami – to szybsze myślenie;

– kakao – duża dawka magnezu na poprawę humoru.


lek. med. Renata Góral

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ