Tadek-niejadek, czyli jak pobudzić apetyt u dziecka



„Zjedz, bo nie urośniesz!” Brzmi znajomo? Eksperci są zgodni, że w takich sytuacjach lepiej nie prosić i nie grozić. Do jedzenia dziecko przekonają zgadywanki lub nawiązania do bajek. Renata Góral, lekarz rodzinny z NZOZ „Twój Lekarz”, podpowiada, co zrobić, by jedzenie nie było karą, a stało się przyjemnością.

Niemal w każdej grupie przedszkolaków znajdzie się co najmniej jedno dziecko, które niechętnie siada do stołu, kręci głową z niesmakiem i zostawia większość posiłku na talerzu.

– Sama jako mama niejadka przez długi czas zmagałam się z podobnym problemem. Podobnie zresztą jak niektórzy rodzice, odwiedzający z dziećmi nasze przychodnie. To problem, ale można mu skutecznie zaradzić – mówi lek. med. Renata Góral, specjalista medycyny rodzinnej z NZOZ „Twój Lekarz“ z Wrocławia.

Unikaj próśb i gróźb

Jak poradzić sobie z brakiem apetytu u swojej pociechy? Co zrobić, aby dziecko chętnie zabierało się do jedzenia? – Istnieje kilka zasad, które z pewnością warto zapamiętać. Pierwszą z nich jest niezmuszanie. Nie od dziś wiadomo, że jest to jedna z najpowszechniejszych metod walki z niejadkami – odpowiada lekarz Renata Góral.

Prawdopodobnie każdy rodzic choć raz powiedział: „Zjedz, bo nie urośniesz“ bądź „Jak nie zjesz, to nie dostaniesz deseru“. Zdaniem lekarza takie i podobne próby zamiast poprawy przyniosą odwrotny efekt. Proszenie, grożenie, namawianie i przekupywanie spowodują większy opór u dziecka, niż miało to miejsce dotychczas.

Nigdy się nie zniechęcaj

Ważne jest także, aby być cierpliwym i konsekwentnym w tym, co się robi. Nie wolno się poddawać, mimo iż momentami cały proces może wydawać się ponad nasze siły. Należy również pamiętać, że dzieci potrzebują często kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu prób podania danego produktu pod różną postacią, by zaakceptować go w swoim jadłospisie.

Cierpliwość jest w tym przypadku sprzymierzeńcem rodziców. Nie należy się zniechęcać. Zmiana nawyków u dziecka jest niezwykle czasochłonna, ale to, czego nauczy się kilkulatek, zaowocuje w przyszłości.




Przez zabawę do jedzenia

Warto również pamiętać o zabawie. Jest ona dobra na wszystko i można wykorzystać ją także w trakcie posiłków. – Zgadywanie podawanych potraw z zamkniętymi oczami lub nadawanie im nazw związanych z ulubionymi bajkami pokaże dziecku, że jedzenie nie jest karą, lecz przyjemnością – dodaje Renata Góral z NZOZ „Twój Lekarz“.

Pamiętajmy, że każdy maluch rozwija się nieco inaczej, dlatego ważne jest, aby znaleźć indywidualny sposób na przezwyciężanie braku apetytu. Po jakimś czasie wskazane przez lekarza działania powinny przynieść efekty. Warto pamiętać, że jeśli mimo usilnych starań, dziecko wciąż odmawia posiłków, warto skonsultować się z lekarzem.

Jakie produkty wkomponować w dietę dziecka?

– ryby, orzechy, migdały, oliwę z oliwek, olej rzepakowy i wszystkie inne produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe – pozytywnie wpływają na myślenie i wzmacniają koncentrację;

– ciemne owoce: jagody, winogrona czy borówki – są zdrowe dla mózgu;

– jaja, sery żółte, mleko, banany, szpinak, strączki – wspomagają organizm w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia;
płatki zbożowe z suszonymi owocami – to szybsze myślenie;

– kakao – duża dawka magnezu na poprawę humoru.


lek. med. Renata Góral

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ