Poznaj 3 sekrety udanego sernika na Dzień Sernika



Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix®, by Dzień Sernika uczcić pięknym i smakowitym wypiekiem.

Ser – klucz do sukcesu

Sekret udanego sernika tkwi w serze, jaki wykorzystamy do przygotowania masy. Im tłustszy, tym nasz sernik będzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia. Zdecydowanie najlepszy będzie tradycyjny twaróg, który wymaga co prawda poświęcenia czasu na kilkukrotne zmielenie, ale jednak gwarantuje, że sernik będzie odpowiednio wilgotny i aksamitny. Jeśli zdecydujemy się na ser chudy albo ser z wiaderka, warto wykorzystać do upieczenia sernika przepis, w którym wśród składników wymieniona jest zagęszczająca masę mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.

Nie za zimne

Duże znaczenie przy pieczeniu sernika ma też temperatura – i to zarówno składników, które wykorzystamy do przygotowania sernika, jak i ta, którą ustawimy w piekarniku. Składniki powinniśmy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia – wówczas ich temperatura zbliży się do pokojowej, a sernik nie będzie narażony na zbyt szybkie wyrastanie i tym samym zminimalizujemy ryzyko jego pękania.

Nie za gorące

Największym koszmarem pań domu, które przygotowują sernik jest jego opadanie. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone, czyli takie, do których dodajemy ubitą pianę z białek albo te, których masę zbyt długo miksujemy. Czasami wystarczy jedynie zmieszać w misce składniki do ich połączenia, zamiast poddawać masę sernikową miksowaniu.

Kiedy mamy już gotową masę – czas na pieczenie. W tym przypadku ponownie ogromne znaczenia ma temperatura. Im temperatura niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do opadania ciasta. Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni. Równie ważne jest też stopniowe wychładzanie ciasta, bez otwierania drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu.

Sernik, który nie może się nie udać

Zastosowanie wszystkich wymienionych zasad na pewno zmniejszy ryzyko pękania i opadania sernika. Pamiętajmy jednak, że nadal pozostaje on ciastem dość „kapryśnym”. Może warto postawić na mniej tradycyjną formę i przygotować sernik gotowany. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na letnie, sernikowe ucztowanie.




SERNIK GOTOWANY – SKŁADNIKI NA 20 PORCJI

KAJMAK KAKAOWY

400 g kajmaku, podzielonego na kawałki
20 g mleka
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego

MASA SEROWA

400 – 450 g herbatników
1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki
200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
180 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
120 g mleka
120 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
4 jajka
4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

MASA SEROWA

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.

2 Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie podgrzewać 15 min/90°C/obr. 4.

3 Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ¼ ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować ½ przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.

4 Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

5 Sernik gotowany podawać jako deser.

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ