Potas – jeden z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka



Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.

Elektrolity, czyli…?

Potas jest elektrolitem, czyli dodatnim jonem soli. Potas rozpuszcza się w płynach ustrojowych, a biorąc od uwagę fakt, że nasze ciało składa się w dużej mierze z wody, można powiedzieć, że znajduje się w praktycznie każdej części naszego organizmu. Dzięki łatwości w przenikaniu błon komórkowych, jest odpowiedzialny za transportowanie wody w naszym ciele, a więc posiada kluczową rolę w gospodarce wodnej organizmu.

Zdolności infiltracyjne pomagają mu także strzec prawidłowej dystrybucji składników odżywczych do każdej komórki naszego ciała.
Natura elektrolityczna potasu odpowiada również za odpowiednie napięcie na błonach komórkowych oraz przekazywanie impulsów nerwowych wpływając na prawidłową pracę naszego mózgu.

Kolejną ważną funkcją potasu jako elektrolitu jest utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele, tak więc odpowiednia podaż tego makroelementu zapobiega tak częstemu w ostatnich czasach zakwaszeniu organizmu. Nie należy zapominać o wpływie potasu na produkcję insuliny, co jest niesłychanie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Aby zbadać stan najważniejszych elektrolitów w osoczu (oprócz potasu, także sodu, wapnia i magnezu) należy poprosić w przychodni o wykonanie badania krwi zwanego jonogramem.

Potas a serce

Jedną z najważniejszych funkcji tego cennego pierwiastka jest dbanie o prawidłowe skurcze mięśni, włączając w to mięsień sercowy. Potas reguluje pracę serca i zwiększa jego wydajność podczas wysiłku fizycznego, a jego rola w dużej mierze zależy od ilości sodu w naszym ciele.

-Sód i potas są ze sobą ściśle powiązane, jako że pierwszy pierwiastek jest antagonistą drugiego, co znaczy, że wykazuje działanie przeciwstawne. Równowaga między tymi dwoma elektrolitami jest niezbędna, aby utrzymać homeostazę całego organizmu. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.

– Kiedy poziom potasu jest uregulowany, ewentualny nadmiar sodu jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Jednak kiedy poziom potasu jest niski, ciało broni się przed jego dodatkową utratą i wstrzymuje jego wydalanie. Problem w tym, że jednocześnie zatrzymaniu ulega sód, którego poziom wzrasta, a wraz z nim, ilość wody w organizmie. Zmagazynowana woda podnosi ciśnienie krwi, które przekracza bezpieczną wartość 120/80 doprowadzając do hipertensji. – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst. Nadciśnienie tętnicze jest jedną z przyczyn chorób serca, zawałów i udarów, dlatego właśnie suplementacja potasu jest tak ważna dla zdrowej pracy naszego najważniejszego mięśnia.




Złoty środek

Nadmiar potasu w diecie nazywa się hiperkalemią i zdarza się stosunkowo rzadko. Może być wywołany przedawkowaniem leków na nadciśnienie lub być efektem niektórych chorób nerek. Objawami hiperkalemii jest drętwienie rąk i spowolnienie akcji serca.

Niedobór potasu, czyli hipokalemia jest dużo niebezpieczniejsza dla zdrowia, a w niektórych przypadkach może nawet zagrażać życiu. Jej przyczyny mogą być różne: od biegunki powodującej wypłukanie elektrolitów z organizmu, przez leki diuretyczne i środki przeczyszczające, po niektóre choroby tarczycy.

Najbardziej charakterystycznymi objawami niedoboru potasu są: puchnięcie kończyn, osłabienie lub skurcze mięśni, wzmożone pragnienie i wielomocz, a także nieregularna praca serca prowadząca w skrajnych przypadkach do migotania komór.

Zdrowie? Naturalnie!

Co należy jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość potasu? Produkty bogate w ten pierwiastek to m.in. mięsa i ryby, a także warzywa strączkowe (groch, fasola), poza tym brokuły, dynia i pomidory.

– Jesli chodzi o owoce, potas występuje w morelach i figach (zwłaszcza suszonych), bananach, cytrusach, a także orzechach. Jednak czy spożywanie tych produktów wystarczy? Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak kiedy pojawiają się skurcze, odczuwamy stres, wypijamy duże ilości kawy, suplementacja potasu może okazać się konieczna.– wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst. Warto sięgać po naturalne suplementy w formie ekologicznych soków owocowo-warzywnych bogatych w potas.

Można także samemu przygotować pyszne koktajle owocowe, np. z bananów i winogron z dodatkiem w postaci buraczków, które także mają właściwości regulujące ciśnienie krwi.

Potas to jeden z najważniejszych minerałów, o którego stabilny poziom powinni dbać wszyscy, niezależnie od wieku i profesji. Aktywni sportowcy, którzy wraz z potem pozbywają się wielu cennych składników mineralnych muszą pamiętać o jego suplementacji, gdyż elektrolit ten pozwala na regenerację mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym.

Kobiety karmiące, które wraz z mlekiem tracą wiele ważnych minerałów powinny regularnie wykoknywać jonogram, aby nie dopuścić do hipokalemii. Dzieci, by móc szybciej zapamiętywa nowe informacje i efektywnie przyswajać wiedzę, muszą mieć stabilny i unormowany poziom potasu.

Utrzymywanie jego prawidłowego poziomu jest szczególnie ważne także dla osób w podeszłym wieku, gdyż zapobiega nadmiernemu wydalaniu wapnia z moczem, co przekłada się na skuteczniejszą walkę z osteoporozą.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ