Potas – jeden z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka



Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.

Elektrolity, czyli…?

Potas jest elektrolitem, czyli dodatnim jonem soli. Potas rozpuszcza się w płynach ustrojowych, a biorąc od uwagę fakt, że nasze ciało składa się w dużej mierze z wody, można powiedzieć, że znajduje się w praktycznie każdej części naszego organizmu. Dzięki łatwości w przenikaniu błon komórkowych, jest odpowiedzialny za transportowanie wody w naszym ciele, a więc posiada kluczową rolę w gospodarce wodnej organizmu.

Zdolności infiltracyjne pomagają mu także strzec prawidłowej dystrybucji składników odżywczych do każdej komórki naszego ciała.
Natura elektrolityczna potasu odpowiada również za odpowiednie napięcie na błonach komórkowych oraz przekazywanie impulsów nerwowych wpływając na prawidłową pracę naszego mózgu.

Kolejną ważną funkcją potasu jako elektrolitu jest utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele, tak więc odpowiednia podaż tego makroelementu zapobiega tak częstemu w ostatnich czasach zakwaszeniu organizmu. Nie należy zapominać o wpływie potasu na produkcję insuliny, co jest niesłychanie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Aby zbadać stan najważniejszych elektrolitów w osoczu (oprócz potasu, także sodu, wapnia i magnezu) należy poprosić w przychodni o wykonanie badania krwi zwanego jonogramem.

Potas a serce

Jedną z najważniejszych funkcji tego cennego pierwiastka jest dbanie o prawidłowe skurcze mięśni, włączając w to mięsień sercowy. Potas reguluje pracę serca i zwiększa jego wydajność podczas wysiłku fizycznego, a jego rola w dużej mierze zależy od ilości sodu w naszym ciele.

-Sód i potas są ze sobą ściśle powiązane, jako że pierwszy pierwiastek jest antagonistą drugiego, co znaczy, że wykazuje działanie przeciwstawne. Równowaga między tymi dwoma elektrolitami jest niezbędna, aby utrzymać homeostazę całego organizmu. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.

– Kiedy poziom potasu jest uregulowany, ewentualny nadmiar sodu jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Jednak kiedy poziom potasu jest niski, ciało broni się przed jego dodatkową utratą i wstrzymuje jego wydalanie. Problem w tym, że jednocześnie zatrzymaniu ulega sód, którego poziom wzrasta, a wraz z nim, ilość wody w organizmie. Zmagazynowana woda podnosi ciśnienie krwi, które przekracza bezpieczną wartość 120/80 doprowadzając do hipertensji. – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst. Nadciśnienie tętnicze jest jedną z przyczyn chorób serca, zawałów i udarów, dlatego właśnie suplementacja potasu jest tak ważna dla zdrowej pracy naszego najważniejszego mięśnia.




Złoty środek

Nadmiar potasu w diecie nazywa się hiperkalemią i zdarza się stosunkowo rzadko. Może być wywołany przedawkowaniem leków na nadciśnienie lub być efektem niektórych chorób nerek. Objawami hiperkalemii jest drętwienie rąk i spowolnienie akcji serca.

Niedobór potasu, czyli hipokalemia jest dużo niebezpieczniejsza dla zdrowia, a w niektórych przypadkach może nawet zagrażać życiu. Jej przyczyny mogą być różne: od biegunki powodującej wypłukanie elektrolitów z organizmu, przez leki diuretyczne i środki przeczyszczające, po niektóre choroby tarczycy.

Najbardziej charakterystycznymi objawami niedoboru potasu są: puchnięcie kończyn, osłabienie lub skurcze mięśni, wzmożone pragnienie i wielomocz, a także nieregularna praca serca prowadząca w skrajnych przypadkach do migotania komór.

Zdrowie? Naturalnie!

Co należy jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość potasu? Produkty bogate w ten pierwiastek to m.in. mięsa i ryby, a także warzywa strączkowe (groch, fasola), poza tym brokuły, dynia i pomidory.

– Jesli chodzi o owoce, potas występuje w morelach i figach (zwłaszcza suszonych), bananach, cytrusach, a także orzechach. Jednak czy spożywanie tych produktów wystarczy? Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak kiedy pojawiają się skurcze, odczuwamy stres, wypijamy duże ilości kawy, suplementacja potasu może okazać się konieczna.– wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst. Warto sięgać po naturalne suplementy w formie ekologicznych soków owocowo-warzywnych bogatych w potas.

Można także samemu przygotować pyszne koktajle owocowe, np. z bananów i winogron z dodatkiem w postaci buraczków, które także mają właściwości regulujące ciśnienie krwi.

Potas to jeden z najważniejszych minerałów, o którego stabilny poziom powinni dbać wszyscy, niezależnie od wieku i profesji. Aktywni sportowcy, którzy wraz z potem pozbywają się wielu cennych składników mineralnych muszą pamiętać o jego suplementacji, gdyż elektrolit ten pozwala na regenerację mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym.

Kobiety karmiące, które wraz z mlekiem tracą wiele ważnych minerałów powinny regularnie wykoknywać jonogram, aby nie dopuścić do hipokalemii. Dzieci, by móc szybciej zapamiętywa nowe informacje i efektywnie przyswajać wiedzę, muszą mieć stabilny i unormowany poziom potasu.

Utrzymywanie jego prawidłowego poziomu jest szczególnie ważne także dla osób w podeszłym wieku, gdyż zapobiega nadmiernemu wydalaniu wapnia z moczem, co przekłada się na skuteczniejszą walkę z osteoporozą.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ