Przepis na truskawki w mlecznej masie i czekoladzie



Nauka przez zabawę, czyli jak sprawić, by maluch pokochał gotowanie. Jak mówi znane przysłowie, praktyka czyni mistrza. Także w kuchni. Doskonałym sposobem nauki gotowania jest zachęcenie naszych pociech do samodzielnego działania, zwłaszcza że dzięki odpowiednim zabawkom wspólne gotowanie może mieć teraz zupełnie inny wymiar!

Nie ma lepszej pory na naukę gotowania niż pełnia lata, która dzięki obfitości świeżych owoców i warzyw daje zupełnie nowe możliwości tworzenia pysznych i zdrowych smakołyków. Aby od pierwszego kucharzenia zaszczepić w dziecku bakcyla do odkrywania nowych smaków, wybierzmy proste przepisy na bazie ulubionych składników malucha, które wykluczą ryzyko porażki. Dzięki temu dziecko poczuje motywację do nauki, a nagrodą będą wyczarowane własnoręcznie ulubione przysmaki.

Smaki dzieciństwa

Przywołując w pamięci smaki z dzieciństwa, najczęściej oczami wyobraźni widzimy smakołyki, po które sięgaliśmy latem. Przepyszne lody, mleczne koktajle czy owocowe desery to nieodłączne atrybuty wakacyjnych przygód. Dlaczego więc nie skorzystać z dobrodziejstw letniej pory i nie pokusić się o przygotowanie tych specjałów wspólnie z dzieckiem?

Dzięki temu zyskamy pewność, że składać się one będą jedynie ze świeżych i zdrowych komponentów, a przy okazji przekażemy element kulinarnej wiedzy pociechom. Skorzystajmy z ostatnich chwil z najbardziej letnimi owocami, czyli truskawkami. Szereg soczystych inspiracji znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Truskawki. Słodko i wytrawnie”. Z truskawek wyczarujemy między innymi bajeczną bombonierkę pełną domowych łakoci. Zanurzone w mleku skondensowanym i czekoladzie truskawki staną się wyśmienitą nagrodą za samodzielną pracę malucha.

Chcę być jak mama

Najlepszą metodą nauki jest naśladowanie. Powtarzając czynności po rodzicu, dziecko krok po kroku odkryje, w jaki sposób przygotować swoje ulubione potrawy. Bardzo ważny jest również dobór bezpiecznych akcesoriów, które będą funkcjonalne nawet dla mniejszych dzieci. Na szczęście istnieje sposób, by nawet najmłodszych miłośników gotowania zamienić w prawdziwych szefów kuchni.

Wzorem rodziców mogą bowiem przygotować swoje ulubione przysmaki w zabawkowej wersji wielofunkcyjnego urządzenia. Thermomix® TM5 dla dzieci, bo o nim mowa, pozwoli połączyć przyjemne z pożytecznym, ucząc samodzielności w kuchni oraz gwarantując wyśmienitą zabawę. Thermomix® TM5 dla dzieci wraz z akcesoriami takimi jak przystawka Varoma, kopystka, motylek i miarka, stanowi zabawkową wersję dobrze znanego, „dorosłego” modelu TM5.

Wyposażony został w panel dotykowy, zabawkową wersję dodatku Cook-Key®, a także służące wyłącznie zabawie funkcje ważenia czy ustawiania temperatury. Funkcje takie jak wyrabianie ciasta interwał, funkcja turbo, funkcja obrotów wstecznych, możliwość ustawienia czasu miksowania oraz prędkości pozwalają już na więcej – dzięki nim dziecko wspólnie z rodzicem przygotuje proste desery. Z jego pomocą nasze maluchy przygotują smakowity jogurt, koktajl, ciasto na muffinki oraz czekoladę do picia.

Apetyczne zasady

Zaczynając wspólnie z dziećmi kulinarną przygodę warto rozpocząć od przepisów prostych, składających się nie tylko z produktów uwielbianych przez pociechy, ale i takich, które pełne są cennych dla zdrowia składników i witamin. Ucząc od najwcześniejszych lat, jak powinien wyglądać zdrowy posiłek wyrobimy w dzieciach nawyk, by częściej sięgały po wartościowe produkty.

A co jeśli dzieci nie przepadają za świeżymi owocami i warzywami? Nic prostszego. Wystarczy podać je w taki sposób, który zamieni je w coś pysznego. Alternatywą dla gotowych lodów stanie się domowy sorbet truskawkowy, który stworzymy dzięki przepisowi zawartemu w kolekcji „Truskawki. Słodko i wytrawnie”.

Sezonowym smakołykiem z egzotyczną nutą może stać się koktajl z mango i truskawek, który zachęci naszego malucha do odkrywania nowych smaków. Dokładny przepis znajduje się w apetycznej kolekcji „Mleczne koktajle”, do przygotowania w urządzeniu Thermomix®.




TRUSKAWKI W MLECZNEJ MASIE I CZEKOLADZIE – SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

SKŁADNIKI:

30 g oleju
250 g mleka skondensowanego, słodzonego
200 g mleka w proszku
20 świeżych truskawek
300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.

2 Do naczynia miksującego wlać mleko skondensowane, dodać mleko w proszku, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masę na 20 porcji. Każdą porcję masy spłaszczyć, następnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygnięcia na przygotowanym wcześniej talerzu. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 20 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4 Do naczynia miksującego dodać olej, podgrzewać 4 min/60°C/obr. 2. W tym czasie na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladę przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie części lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.

2 Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem w proszku. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masę na 20 porcji. Każdą porcję masy spłaszczyć, następnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygnięcia na przygotowanym wcześniej talerzu.

3 Czekoladę rozdrobnić, przełożyć do garnka.

4 Dodać olej i rozpuścić czekoladę w garnku cały czas mieszając. Na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladę przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie części lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ