Przepis na truskawki w mlecznej masie i czekoladzie



Nauka przez zabawę, czyli jak sprawić, by maluch pokochał gotowanie. Jak mówi znane przysłowie, praktyka czyni mistrza. Także w kuchni. Doskonałym sposobem nauki gotowania jest zachęcenie naszych pociech do samodzielnego działania, zwłaszcza że dzięki odpowiednim zabawkom wspólne gotowanie może mieć teraz zupełnie inny wymiar!

Nie ma lepszej pory na naukę gotowania niż pełnia lata, która dzięki obfitości świeżych owoców i warzyw daje zupełnie nowe możliwości tworzenia pysznych i zdrowych smakołyków. Aby od pierwszego kucharzenia zaszczepić w dziecku bakcyla do odkrywania nowych smaków, wybierzmy proste przepisy na bazie ulubionych składników malucha, które wykluczą ryzyko porażki. Dzięki temu dziecko poczuje motywację do nauki, a nagrodą będą wyczarowane własnoręcznie ulubione przysmaki.

Smaki dzieciństwa

Przywołując w pamięci smaki z dzieciństwa, najczęściej oczami wyobraźni widzimy smakołyki, po które sięgaliśmy latem. Przepyszne lody, mleczne koktajle czy owocowe desery to nieodłączne atrybuty wakacyjnych przygód. Dlaczego więc nie skorzystać z dobrodziejstw letniej pory i nie pokusić się o przygotowanie tych specjałów wspólnie z dzieckiem?

Dzięki temu zyskamy pewność, że składać się one będą jedynie ze świeżych i zdrowych komponentów, a przy okazji przekażemy element kulinarnej wiedzy pociechom. Skorzystajmy z ostatnich chwil z najbardziej letnimi owocami, czyli truskawkami. Szereg soczystych inspiracji znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Truskawki. Słodko i wytrawnie”. Z truskawek wyczarujemy między innymi bajeczną bombonierkę pełną domowych łakoci. Zanurzone w mleku skondensowanym i czekoladzie truskawki staną się wyśmienitą nagrodą za samodzielną pracę malucha.

Chcę być jak mama

Najlepszą metodą nauki jest naśladowanie. Powtarzając czynności po rodzicu, dziecko krok po kroku odkryje, w jaki sposób przygotować swoje ulubione potrawy. Bardzo ważny jest również dobór bezpiecznych akcesoriów, które będą funkcjonalne nawet dla mniejszych dzieci. Na szczęście istnieje sposób, by nawet najmłodszych miłośników gotowania zamienić w prawdziwych szefów kuchni.

Wzorem rodziców mogą bowiem przygotować swoje ulubione przysmaki w zabawkowej wersji wielofunkcyjnego urządzenia. Thermomix® TM5 dla dzieci, bo o nim mowa, pozwoli połączyć przyjemne z pożytecznym, ucząc samodzielności w kuchni oraz gwarantując wyśmienitą zabawę. Thermomix® TM5 dla dzieci wraz z akcesoriami takimi jak przystawka Varoma, kopystka, motylek i miarka, stanowi zabawkową wersję dobrze znanego, „dorosłego” modelu TM5.

Wyposażony został w panel dotykowy, zabawkową wersję dodatku Cook-Key®, a także służące wyłącznie zabawie funkcje ważenia czy ustawiania temperatury. Funkcje takie jak wyrabianie ciasta interwał, funkcja turbo, funkcja obrotów wstecznych, możliwość ustawienia czasu miksowania oraz prędkości pozwalają już na więcej – dzięki nim dziecko wspólnie z rodzicem przygotuje proste desery. Z jego pomocą nasze maluchy przygotują smakowity jogurt, koktajl, ciasto na muffinki oraz czekoladę do picia.

Apetyczne zasady

Zaczynając wspólnie z dziećmi kulinarną przygodę warto rozpocząć od przepisów prostych, składających się nie tylko z produktów uwielbianych przez pociechy, ale i takich, które pełne są cennych dla zdrowia składników i witamin. Ucząc od najwcześniejszych lat, jak powinien wyglądać zdrowy posiłek wyrobimy w dzieciach nawyk, by częściej sięgały po wartościowe produkty.

A co jeśli dzieci nie przepadają za świeżymi owocami i warzywami? Nic prostszego. Wystarczy podać je w taki sposób, który zamieni je w coś pysznego. Alternatywą dla gotowych lodów stanie się domowy sorbet truskawkowy, który stworzymy dzięki przepisowi zawartemu w kolekcji „Truskawki. Słodko i wytrawnie”.

Sezonowym smakołykiem z egzotyczną nutą może stać się koktajl z mango i truskawek, który zachęci naszego malucha do odkrywania nowych smaków. Dokładny przepis znajduje się w apetycznej kolekcji „Mleczne koktajle”, do przygotowania w urządzeniu Thermomix®.




TRUSKAWKI W MLECZNEJ MASIE I CZEKOLADZIE – SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

SKŁADNIKI:

30 g oleju
250 g mleka skondensowanego, słodzonego
200 g mleka w proszku
20 świeżych truskawek
300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.

2 Do naczynia miksującego wlać mleko skondensowane, dodać mleko w proszku, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masę na 20 porcji. Każdą porcję masy spłaszczyć, następnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygnięcia na przygotowanym wcześniej talerzu. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 20 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4 Do naczynia miksującego dodać olej, podgrzewać 4 min/60°C/obr. 2. W tym czasie na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladę przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie części lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.

2 Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem w proszku. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masę na 20 porcji. Każdą porcję masy spłaszczyć, następnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygnięcia na przygotowanym wcześniej talerzu.

3 Czekoladę rozdrobnić, przełożyć do garnka.

4 Dodać olej i rozpuścić czekoladę w garnku cały czas mieszając. Na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladę przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie części lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ