Przepis na truskawki w mlecznej masie i czekoladzie



Nauka przez zabawę, czyli jak sprawić, by maluch pokochał gotowanie. Jak mówi znane przysłowie, praktyka czyni mistrza. Także w kuchni. Doskonałym sposobem nauki gotowania jest zachęcenie naszych pociech do samodzielnego działania, zwłaszcza że dzięki odpowiednim zabawkom wspólne gotowanie może mieć teraz zupełnie inny wymiar!

Nie ma lepszej pory na naukę gotowania niż pełnia lata, która dzięki obfitości świeżych owoców i warzyw daje zupełnie nowe możliwości tworzenia pysznych i zdrowych smakołyków. Aby od pierwszego kucharzenia zaszczepić w dziecku bakcyla do odkrywania nowych smaków, wybierzmy proste przepisy na bazie ulubionych składników malucha, które wykluczą ryzyko porażki. Dzięki temu dziecko poczuje motywację do nauki, a nagrodą będą wyczarowane własnoręcznie ulubione przysmaki.

Smaki dzieciństwa

Przywołując w pamięci smaki z dzieciństwa, najczęściej oczami wyobraźni widzimy smakołyki, po które sięgaliśmy latem. Przepyszne lody, mleczne koktajle czy owocowe desery to nieodłączne atrybuty wakacyjnych przygód. Dlaczego więc nie skorzystać z dobrodziejstw letniej pory i nie pokusić się o przygotowanie tych specjałów wspólnie z dzieckiem?

Dzięki temu zyskamy pewność, że składać się one będą jedynie ze świeżych i zdrowych komponentów, a przy okazji przekażemy element kulinarnej wiedzy pociechom. Skorzystajmy z ostatnich chwil z najbardziej letnimi owocami, czyli truskawkami. Szereg soczystych inspiracji znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix® „Truskawki. Słodko i wytrawnie”. Z truskawek wyczarujemy między innymi bajeczną bombonierkę pełną domowych łakoci. Zanurzone w mleku skondensowanym i czekoladzie truskawki staną się wyśmienitą nagrodą za samodzielną pracę malucha.

Chcę być jak mama

Najlepszą metodą nauki jest naśladowanie. Powtarzając czynności po rodzicu, dziecko krok po kroku odkryje, w jaki sposób przygotować swoje ulubione potrawy. Bardzo ważny jest również dobór bezpiecznych akcesoriów, które będą funkcjonalne nawet dla mniejszych dzieci. Na szczęście istnieje sposób, by nawet najmłodszych miłośników gotowania zamienić w prawdziwych szefów kuchni.

Wzorem rodziców mogą bowiem przygotować swoje ulubione przysmaki w zabawkowej wersji wielofunkcyjnego urządzenia. Thermomix® TM5 dla dzieci, bo o nim mowa, pozwoli połączyć przyjemne z pożytecznym, ucząc samodzielności w kuchni oraz gwarantując wyśmienitą zabawę. Thermomix® TM5 dla dzieci wraz z akcesoriami takimi jak przystawka Varoma, kopystka, motylek i miarka, stanowi zabawkową wersję dobrze znanego, „dorosłego” modelu TM5.

Wyposażony został w panel dotykowy, zabawkową wersję dodatku Cook-Key®, a także służące wyłącznie zabawie funkcje ważenia czy ustawiania temperatury. Funkcje takie jak wyrabianie ciasta interwał, funkcja turbo, funkcja obrotów wstecznych, możliwość ustawienia czasu miksowania oraz prędkości pozwalają już na więcej – dzięki nim dziecko wspólnie z rodzicem przygotuje proste desery. Z jego pomocą nasze maluchy przygotują smakowity jogurt, koktajl, ciasto na muffinki oraz czekoladę do picia.

Apetyczne zasady

Zaczynając wspólnie z dziećmi kulinarną przygodę warto rozpocząć od przepisów prostych, składających się nie tylko z produktów uwielbianych przez pociechy, ale i takich, które pełne są cennych dla zdrowia składników i witamin. Ucząc od najwcześniejszych lat, jak powinien wyglądać zdrowy posiłek wyrobimy w dzieciach nawyk, by częściej sięgały po wartościowe produkty.

A co jeśli dzieci nie przepadają za świeżymi owocami i warzywami? Nic prostszego. Wystarczy podać je w taki sposób, który zamieni je w coś pysznego. Alternatywą dla gotowych lodów stanie się domowy sorbet truskawkowy, który stworzymy dzięki przepisowi zawartemu w kolekcji „Truskawki. Słodko i wytrawnie”.

Sezonowym smakołykiem z egzotyczną nutą może stać się koktajl z mango i truskawek, który zachęci naszego malucha do odkrywania nowych smaków. Dokładny przepis znajduje się w apetycznej kolekcji „Mleczne koktajle”, do przygotowania w urządzeniu Thermomix®.




TRUSKAWKI W MLECZNEJ MASIE I CZEKOLADZIE – SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

SKŁADNIKI:

30 g oleju
250 g mleka skondensowanego, słodzonego
200 g mleka w proszku
20 świeżych truskawek
300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.

2 Do naczynia miksującego wlać mleko skondensowane, dodać mleko w proszku, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masę na 20 porcji. Każdą porcję masy spłaszczyć, następnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygnięcia na przygotowanym wcześniej talerzu. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 20 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4 Do naczynia miksującego dodać olej, podgrzewać 4 min/60°C/obr. 2. W tym czasie na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladę przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie części lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Duży talerz natłuścić odrobiną oleju, odstawić.

2 Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem w proszku. Przełożyć na blat, wilgotnymi dłońmi podzielić masę na 20 porcji. Każdą porcję masy spłaszczyć, następnie owinąć nią truskawki. Pozostawić na 10 min do zastygnięcia na przygotowanym wcześniej talerzu.

3 Czekoladę rozdrobnić, przełożyć do garnka.

4 Dodać olej i rozpuścić czekoladę w garnku cały czas mieszając. Na dwóch talerzach lub tacy rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, odstawić. Roztopioną czekoladę przelać do miski, za pomocą widelca obtaczać w niej truskawki pokryte mleczną masą. Ułożyć na przygotowanych wcześniej talerzach lub tacy, odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Truskawki w mlecznej masie i czekoladzie podawać po schłodzeniu, przekrojone na dwie części lub przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ

Mistrz szpilek, który nie idzie za modą — jak konsekwencja i pasja budują markę z duszą

Nie projektuje pod presją trendów. Nie zmienia fasonów co sezon. Nie śledzi TikToka, żeby dowiedzieć się, co „nosi Gen Z”.…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę w profilaktyce oraz wczesnym wykrywaniu chorób cywilizacyjnych. -…
CZYTAJ

Czego potrzebują włosy ze skłonnością do łupieżu? Normalizacja, lekko kwaśne pH i przeciwdziałanie drożdżakom

Piękne, zdrowe włosy, które olśniewają, to podstawa wymarzonego letniego looku. Jednym z najczęściej wymienianych włosowych wyzwań – nie tylko w okresie…
CZYTAJ

Dlaczego arabskie perfumy z Dubaju to must-have w Twojej kolekcji?

Świat zapachów przeżywa obecnie małą rewolucję – i to za sprawą Wschodu. Coraz więcej osób porzuca syntetyczne, krótkotrwałe perfumy na…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się…
CZYTAJ

Bezpieczny urlop dla serca – jak wypoczywać z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia?

Wypoczynek sprzyja regeneracji organizmu, redukcji stresu i poprawie samopoczucia. Dla osób z…
CZYTAJ