Pieczone ormianskie pierogi ze szpinakiem, pierogi niekoniecznie po polsku:przepisy z czterech stron świata



Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.

Pomysł przygotowywania sakiewek z ciasta, wypełnionych sycącym i bogatym w smaku nadzieniem wywodzi się z Chin i na terenach wschodniej Europy przyjął się dopiero w XVIII wieku. Etymologia słowa „piróg” wskazuje na staropolskie ciasto obrzędowe, którego historia sięga czasów słowiańskich i kultu słońca.

W tej wersji danie to zbliżone było raczej do pieczonego pasztetu, niż nadziewanych klusek. Jeśli jesteśmy miłośnikami dań przygotowanych na bazie aromatycznego farszu, nie warto zamykać się w ramach wytyczonych przez rodzimą kuchnię. Razem z najnowszą kolekcją przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata”, wyruszmy w podróż po smakach pierogów prosto z Włoch, Senegalu, Chin czy Kaukazu, w wersji zapiekanej, jak i gotowanych tradycyjnie we wrzącej wodzie lub na parze.

Na wolnym ogniu

Najpopularniejszym sposobem przygotowania pierogów jest gotowanie. Smakoszom tej formy podania z pewnością przypadną do gustu gruzińskie chinkali z mięsem, wypełnione aromatycznym bulionem, który wypijamy tuż po przegryzieniu ciasta. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki pomocy urządzenia Thermomix® lwia część pracy wykona się bez naszego udziału.

Inną odmianą gotowanych sakiewek z ciasta pszennego, na które przepis znajdziecie w kolekcji „Pierogi z różnych stron świata” są wietnamskie pierożki bánh bao, pochodzące od chińskich kluseczek, a raczej bułeczek, gotowanych na parze (baozi chin. bułeczka).

Co ciekawe, mimo że dla Europejczyka wyglądają jak danie obiadowe, w krajach dalekowschodnich stanowią odpowiednik codziennej kanapki. W Wietnamie pojawiły się one za sprawą imigrantów z prowincji Kanton. Tradycyjnie podawane są z nadzieniem mięsnym i jajkiem.

Chrupiący kąsek

Pierogi z chrupiącą skórką mają równie dużo zwolenników, co te klasycznie podane z wody. Przykład? Ameryka Południowa, gdzie prym wiodą apetyczne empanadas, czyli pierogi z ciasta francuskiego lub pszennego. Kluczem do uzyskania ich niepowtarzalnego smaku jest smażenie w oleju lub zapiekanie na blaszce, aż do uzyskania złocistej barwy.

Jeszcze bardziej chrupką odmianą pierogów są znane wśród ludów mongolskich i tatarskich czebureki z mięsnym nadzieniem – mielonym lub pokrojonym w drobne kawałeczki. Podobnie jak bánh bao w kulturze bliskowschodniej pełnią one rolę przystawki czy przekąski i podawane są bez sztućców.




Poza propozycjami, takimi jak chinkali, bánh bao, empanadas czy czebureki kolekcja przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata” zawiera też przepisy na włoskie cappellacci z dynią, senegalskie fataya, czy popularne w Polsce pierogi ze szpinakiem, ale w wersji zapiekanej, którą warto wypróbować właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak.

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

FARSZ

· 2 ząbki czosnku
· 10 g oleju rzepakowego
· 200 g liści szpinaku baby, świeżych
· ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
· 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki

CIASTO

· 150 g kefiru
· 20 g oleju rzepakowego
· 2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
· 330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
· ½ łyżeczki cukru
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ

1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
3 Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

FARSZ

1 Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.
3 Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

5 kroków ku odporności 

Apteczne półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju produktów mających wpływać na poprawę odporności. – Magiczna tabletka jednak nie istnieje,…
CZYTAJ

Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?

Wszystko wskazuje na to, że styczeń 2025 roku będzie uznany za rekordowy pod względem temperatury w Polsce. Średnia temperatura niemal…
CZYTAJ

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności o znaczeniu wczesnego wykrywania nowotworów. To doskonała okazja,…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w tej dziedzinie medycyny dają nowe nadzieje pacjentkom na…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają, że rezygnujemy z aktywności na świeżym powietrzu, więcej…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by podzielić się wynikami corocznej, październikowej kampanii, promującej profilaktykę…
CZYTAJ

Ukojenie, nawilżenie i odbudowa bariery ochronnej – Priorytety pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba genetyczna, która charakteryzuje się przesuszeniem, podrażnieniem i uporczywym świądem. Występowanie intensywnych objawów znacząco zmniejsza komfort…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż zabieg estetyczny” – te dwa zdania mogą zaskakiwać,…
CZYTAJ

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ

Niedostrzegany problem – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Plaga otyłości wśród dzieci to nie tylko kwestia społeczna, czy estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna: - Obecnie do specjalistów trafiają…
CZYTAJ

Z Miłości do Włoch!

Warszawa, 20 stycznia 2025 r. – W wyjątkowej przestrzeni budynku Senator przy ulicy Bielańskiej w Warszawie odbył się spektakularny pokaz…
CZYTAJ

Zmysłoterapia – zapachy dobrego nastroju. Jak oddziaływają na nas zapachy?

Zapachy otaczają nas na każdym kroku – w domu, pracy, czy podczas spacerów. Czasami są niemal niezauważalne, innym razem wywołują…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają,…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż…
CZYTAJ