Pieczone ormianskie pierogi ze szpinakiem, pierogi niekoniecznie po polsku:przepisy z czterech stron świata



Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.

Pomysł przygotowywania sakiewek z ciasta, wypełnionych sycącym i bogatym w smaku nadzieniem wywodzi się z Chin i na terenach wschodniej Europy przyjął się dopiero w XVIII wieku. Etymologia słowa „piróg” wskazuje na staropolskie ciasto obrzędowe, którego historia sięga czasów słowiańskich i kultu słońca.

W tej wersji danie to zbliżone było raczej do pieczonego pasztetu, niż nadziewanych klusek. Jeśli jesteśmy miłośnikami dań przygotowanych na bazie aromatycznego farszu, nie warto zamykać się w ramach wytyczonych przez rodzimą kuchnię. Razem z najnowszą kolekcją przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata”, wyruszmy w podróż po smakach pierogów prosto z Włoch, Senegalu, Chin czy Kaukazu, w wersji zapiekanej, jak i gotowanych tradycyjnie we wrzącej wodzie lub na parze.

Na wolnym ogniu

Najpopularniejszym sposobem przygotowania pierogów jest gotowanie. Smakoszom tej formy podania z pewnością przypadną do gustu gruzińskie chinkali z mięsem, wypełnione aromatycznym bulionem, który wypijamy tuż po przegryzieniu ciasta. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki pomocy urządzenia Thermomix® lwia część pracy wykona się bez naszego udziału.

Inną odmianą gotowanych sakiewek z ciasta pszennego, na które przepis znajdziecie w kolekcji „Pierogi z różnych stron świata” są wietnamskie pierożki bánh bao, pochodzące od chińskich kluseczek, a raczej bułeczek, gotowanych na parze (baozi chin. bułeczka).

Co ciekawe, mimo że dla Europejczyka wyglądają jak danie obiadowe, w krajach dalekowschodnich stanowią odpowiednik codziennej kanapki. W Wietnamie pojawiły się one za sprawą imigrantów z prowincji Kanton. Tradycyjnie podawane są z nadzieniem mięsnym i jajkiem.

Chrupiący kąsek

Pierogi z chrupiącą skórką mają równie dużo zwolenników, co te klasycznie podane z wody. Przykład? Ameryka Południowa, gdzie prym wiodą apetyczne empanadas, czyli pierogi z ciasta francuskiego lub pszennego. Kluczem do uzyskania ich niepowtarzalnego smaku jest smażenie w oleju lub zapiekanie na blaszce, aż do uzyskania złocistej barwy.

Jeszcze bardziej chrupką odmianą pierogów są znane wśród ludów mongolskich i tatarskich czebureki z mięsnym nadzieniem – mielonym lub pokrojonym w drobne kawałeczki. Podobnie jak bánh bao w kulturze bliskowschodniej pełnią one rolę przystawki czy przekąski i podawane są bez sztućców.




Poza propozycjami, takimi jak chinkali, bánh bao, empanadas czy czebureki kolekcja przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata” zawiera też przepisy na włoskie cappellacci z dynią, senegalskie fataya, czy popularne w Polsce pierogi ze szpinakiem, ale w wersji zapiekanej, którą warto wypróbować właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak.

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

FARSZ

· 2 ząbki czosnku
· 10 g oleju rzepakowego
· 200 g liści szpinaku baby, świeżych
· ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
· 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki

CIASTO

· 150 g kefiru
· 20 g oleju rzepakowego
· 2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
· 330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
· ½ łyżeczki cukru
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ

1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
3 Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

FARSZ

1 Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.
3 Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ