Dlaczego warto wybierać ręcznie robione kosmetyki ekologiczne?



Czy dokonując zakupu kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów zwracasz większą uwagę na te, które są ekologiczne bądź produkowane ręcznie? Sięgasz po pierwszy lepszy kosmetyk, którego grafika wpadnie Ci w oko, czy też skupiasz się na składnikach aktywnych danego produktu? Poznaj listę zalet kosmetyków ekologicznych i ręcznie robionych nad kosmetykami drogeryjnymi, produkowanymi na szeroką skalę.

Czasem nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że wiele kosmetyków, które dostępne są na półkach drogerii, wypełnionych jest sztucznymi barwnikami, konserwantami czy po prostu składnikami chemicznymi. Niestety taki kosmetyk nie zapewni skórze czy włosom troskliwej pielęgnacji i ochrony przed działaniem czynników zewnętrznych. Zamiast tego może przyczynić się do pogorszenia kondycji, wywołania podrażnienia czy alergii.

Tak dla kosmetyków naturalnych!

Receptury kosmetyków naturalnych i ekologicznych są nasycone mnóstwem składników aktywnych pochodzących z ekstraktów i wyciągów roślinnych. Często są to rośliny ekologiczne, pochodzące z certyfikowanych upraw. Również sposób ich zbierania jest tradycyjny. A dzięki temu nasycają skórę i włosy, niezbędnymi dla zdrowej kondycji, witaminami i minerałami.

Pozbawione chemii

W kosmetykach massmarketowych, jeśli przyjrzymy się bliżej ich recepturom INCI, znajdziemy silikony, składniki ropopochodne oraz GMO, syntetyczne barwniki, parabeny i składniki zapachowe. Możesz już teraz dać odetchnąć Twojej skórze i włosom od wszędobylskich zanieczyszczeń, toksyn i szkodliwej chemii. Wystarczy, że zmienisz preparaty pielęgnacyjne, po które każdego dnia sięgasz, na kosmetyki ekologiczne wytwarzane ręcznie.

Małe partie kosmetyków hand-made

Kosmetyki ekologicznie i tworzone ręcznie najczęściej wytwarzane są w małych rodzinnych manufakturach, gdzie nie ma dużych hal magazynowych. W związku z tym zawierają mniej składników, których zadaniem jest przedłużenie trwałości kosmetyku. Oczywiście kosmetyki ekologiczne muszą zawierać konserwanty, aby chronić preparat przed wytworzeniem się w nim bakterii, wirusów i grzybów.

Wytwarzane ręcznie kosmetyki ekologiczne zawierają naturalne środki konserwujące, ponieważ kosmetyk bez konserwantów jest zdatny do użytku jedynie kilkanaście godzin po jego wytworzeniu.




– Warto doceniać znane od wieków pielęgnacyjne właściwości roślin, które czasem traktujemy jako chwasty. W recepturach kosmetyków Kumazu połączyłam znane od lat w pielęgnacji włosów zioła z tradycyjnymi roślinami medycyny chińskiej. Dzięki czemu oferuję moim klientom wysokiej jakości ręcznie robione kosmetyki ekologicznie – mówi Karina Kondeja-Wojtczak — twórczyni marki kosmetyków Kumazu.

Receptury kosmetyków ekologicznych i hand-made wypełnione są ekstraktami i hydrolatami roślinnymi. Na przykład ręcznie wytwarzane kosmetyki ekologiczne marki Kumazu zostały wypełnione pokrzywą, imbirem, żeń-szeniem syberyjskim, skrzypem polnym, szałwią lekarską, czarną rzepą, tatarakiem zwyczajnym, mydlnicą lekarską oraz mleczkiem pszczelim.

Są one cennym źródłem witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, które poprawiają kondycję skóry głowy i włosów. Normalizują wytwarzanie sebum, odżywiają, regenerują, wygładzają i odmładzają.

Kosmetyki naturalne aktywizują procesy fizjologiczne skóry i włosów, dzięki czemu „uczą” na nowo regulować produkcję sebum czy naprawiać uszkodzenia. W efekcie wzmacniają, nawilżają i kondycjonują oraz przywracają im naturalny komfort i równowagę.

Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że poprzez nieodpowiednią pielęgnację czy też niewłaściwy dobór kosmetyków do potrzeb skóry i włosów wyrządzamy im szkodę. W celu naprawienia kondycji skóry i włosów, przywrócenia im optymalnego nawilżenia i natłuszczenia oraz promiennego blasku należy przez dłuższy czas używać kosmetyków ekologicznych.

Produkty Kumazu dostępne są na www.kumazu.pl

Renata Zielezińska

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ