Jak przygotowywać zdrowe koktajle i smoothies? Nie łykaj sztucznych witamin w tabletkach



Jak przygotowywać zdrowe koktajle i smoothies? Wiosna to okres, kiedy na półkach sklepowych pojawiają się świeże owoce i warzywa. Jednym z doskonałych sposobów na dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin są właśnie koktajle i smoothies. Jaki jest najlepszy sposób na ich przygotowanie?

Soki i koktajle ze świeżych składników to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. W zależności od wybranych owoców i warzyw, mogą spełniać określoną rolę dla organizmu. Tak naprawdę, to nasz styl życia, potrzeby naszego ciała i ulubione smaki powinny determinować to, jakie rodzaje napojów pijemy. Przede wszystkim jednak warto korzystać z dobrodziejstw natury i przygotowywać koktajle czy smoothies z sezonowych warzyw i owoców. To one zagwarantują nam najlepszą dawkę witamin i wartości odżywczych.

Czego potrzebuje Twoje ciało?

Witaminy, minerały i składniki odżywcze w owocach i warzywach w formie koktajli, odpowiednio przygotowywane, są o wiele łatwiej przyswajalne przez organizm. Zbilansowana dieta nie tylko pozwoli poprawić nasze zdrowie, samopoczucie czy sylwetkę, ale pozwoli uniknąć sztucznej suplementacji tabletkami z apteki.

Aby przygotować zdrowy napój, dobrze jest używać sprzętu wysokiej jakości, który sprawia, że składniki roslin są dokładnie pocięte. Noże np. w blenderze powinny pracować w taki sposób, żeby dokładnie poprzecinać błony warzyw i owoców, dzięki czemu nie utracą cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Przy wyborze sprzętu, warto również zwrócić uwagę, jak radzi sobie on z pestkami czy obierkami, często właśnie w nich zawarte są najcenniejsze składniki, które niestety zazwyczaj są wyrzucane.

Korzystając z sokowirówek czy wyciskarek wolnoobrotowych, warto zwrócić uwagę, jak dużo części stałych roślin zostaje niewykorzystanych, które po prostu wyrzuca się do śmieci. Najlepsze wyciskarki mają 50% wydajność, przy czym blendery 100%, ponieważ wszystko wypijamy w postaci płynu, łącznie z błonnikiem zawartym w częściach stałych roślin.

Najlepiej, aby sprzęt potrafił dokładnie rozdrobnić pestki (np. jabłek), czy skórki warzyw (po dokładnym umyciu). Dzięki temu będziemy mogli wykorzystać całe rośliny i nic nie będzie się marnowało.

Nie łykaj sztucznych witamin w tabletkach

Często zbyt pochopnie idzie się do apteki po różnego rodzaju tabletki. Wiele dolegliwości naszego ciała można wyleczyć dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie. A soki, koktajle czy smoothies są tu najlepszym i najsmaczniejszym przykładem. Zanim zdecydujemy się na wspomaganie swojego organizmu suplementami i sztucznymi witaminami, warto spróbować naturalnie dostarczać najlepszych składników swojemu ciału.

W zależności od naszych potrzeb, czy zależy nam na odchudzaniu, wzmocnieniu organizmu, obniżeniu ciśnienia, cholesterolu, poprawy stanu skóry, oczyszczeniu organizmu, wzmocnienia do treningów czy po prostu uwielbiacie ich smak, warto dowiedzieć się które owoce i warzywa zawierają najwięcej składników, na których nam zależy i których potrzebujemy.

Nie bójmy się eksperymentować ze smakami, przyprawami i mieszankami owoców i warzyw. Przyniosą nam one same korzyści.




Jak zrobić zdrowy napój?

Warto pamiętać o zasadach tworzenia soków i koktajli. Dzięki temu, przyniosą one najwięcej korzyści organizmowi. Tworząc koktajl pamiętaj:

1. Mieszaj warzywa i owoce. Same owoce mogą dostarczyć zbyt dużo cukru. Warzywa wzbogacą koktajl czy smoothie w dodatkowe minerały. Łatwiej także „przemycić” je dzieciom.

2. Koktajle i soki najlepiej pić zaraz po przyrządzeniu. Im dłużej czekamy, tym więcej tracimy wartościowych składników. Czyli im świeższy, tym lepszy!

3. Używaj sprzętu wysokiej jakości, dzięki któremu wykorzystasz całe owoce i warzywa, razem ze skórkami i pestkami.

4. Poszukaj różnych przepisów. Bądź pomysłowa, twórz nowe mieszanki i smaki. Dzięki temu będziesz dostarczała wielu różnych składników odżywczych, a smaki nie znudzą Ci się szybko.

5. Korzystaj z jak najświeższych owoców i warzyw. Najlepiej sezonowych, które są dostępne „prosto z sadu”. Owoce transportowane w chłodniach tracą wiele ze swoich najlepszych właściwości.

Na zdrowie!

Źródło: Vitamix

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ