Lodowy deser groszkowo-miętowy. Czysty zysk dla zdrowia – 3 zasady clean eating na wiosnę



Wiosna to idealny czas, aby zadbać o siebie, zaczynając od sposobu odżywiania. Wbrew pozorom nie musi to oznaczać przejścia na kolejną modną, restrykcyjną dietę eliminacyjną. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, zgodnych z popularnym ostatnio trendem w odżywianiu, czyli clean eating, aby zacząć jeść zdrowo i czuć się lżej.

Uwzględnienie w menu trzech podstawowych zasad żywienia w duchu clean eating pozwoli naszemu organizmowi poczuć się lepiej i przygotować na sezon letni. Z odpowiednim sprzętem kuchennym i ciekawymi inspiracjami kulinarnymi wprowadzimy je w życie szybko i bezboleśnie.

Biały cukier na cenzurowanym

Pierwszym krokiem w „czystej diecie” jest eliminacja prostego, rafinowanego cukru, który w dużej mierze przyczynia się do problemów z cukrzycą, otyłością, czy złego stanu skóry. Jedzenie zgodne z zasadami clean eating nie oznacza jednak całkowitej rezygnacji ze słodyczy, a raczej stosowanie zdrowszych substancji słodzących, jak chociażby syrop z agawy.

Ciekawe inspiracje na przekąski słodzone właśnie syropem z agawy znajdziemy na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® , gdzie dostępna jest jedna z nowszych kolekcji „Zdrowe odżywianie według zasad #cleaneating”.

Znajdziemy w niej między innymi przepis na lodowy deser groszkowo-miętowy. Zielony groszek ma naturalnie słodki smak, wzmocniony dodatkowo syropem z agawy, a mięta dodaje orzeźwienia, którego będziemy potrzebować w słoneczne, wiosenne dni.

Mąka mące nierówna

Drugą zasadą jest ograniczenie białej mąki oraz jej przetworów i pochodnych. Zgodnie z zasadami clean eating powinniśmy zrezygnować z mąki pszennej na rzecz jej zdrowszych odpowiedników z orkiszu, gryki, kokosa, czy amarantusa. Z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® w kilka minut zmielimy ziarna i przygotujemy domową mąkę.

Wybrane dania, które zwykle kojarzymy z mąką możemy przygotować bez jej użycia. Świetnym przykładem jest dostępny w kolekcji „Zdrowe odżywianie według zasad #cleaneating” omlet z jarmużu, zawierający przeciwutleniacze, żelazo, wapń, witaminy K i C.

Więcej zielonego, mniej mięsa

Istotną zasadą clean eating jest maksymalne zwiększenie porcji warzyw i owoców w każdym posiłku. To właśnie one dostarczają organizmowi najwięcej zdrowych składników, minerałów oraz błonnika pokarmowego, o czym często zapominamy. Prawdziwą bombą witaminową będzie zapiekanka z soczewicy, przygotowana na bazie oleju kokosowego i mąki kasztanowej.

Przepis również pochodzi z kolekcji „Zdrowe odżywianie według zasad #cleaneating”. Zwiększając dzienną porcję warzyw w naszym menu, ograniczmy też spożywanie mięsa, szczególnie mocno przetworzonego, smażonego w wysokich temperaturach, sztucznie wędzonego.




LODOWY DESER GROSZKOWO-MIĘTOWY

SKŁADNIKI:

· 1 laska wanilii
· 500 g zielonego groszku, mrożonego
· 120 g syropu z agawy
· 1 białko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć miętę i groszek, dodać syrop z agawy, zmiksować 20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować kolejne 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 15 s/obr. 8, przemieszać kopystką, zmiksować ponownie 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać białko, wymieszać 1 min/obr. 5, przemieszać delikatnie kopystką, wymieszać 30 s/obr. 6

3 Lodowy deser groszkowo-miętowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ