Magia dodatków –menu na Wielkanoc według Jakuba Kuronia



Każde święta mają swój niepowtarzalny smak. Wielkanoc to bez wątpienia aromatyczny żurek, biała kiełbasa z ćwikłą, puszyste baby i kolorowe mazurki. Choć klasyka zawsze się sprawdza, warto poeksperymentować i za pomocą prostych dodatków nadać wielkanocnemu menu charakteru.

– Staram się, aby w mojej kuchni tradycja spotkała się na talerzu z nowoczesnością – mówi Jakub Kuroń, znany szef kuchni, autor najnowszej kolekcji przepisów na Thermomix® „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”. Dziesięć autorskich przepisów zawartych w najnowszej kolekcji doskonale oddaje myśl, jaka przyświeca Jakubowi Kuroniowi w jego pracy. To właśnie ciekawe dodatki nadają tradycyjnym, wielkanocnym przepisom wyjątkowego, nowoczesnego charakteru.

Idealnym przykładem są jajka – symbol zmartwychwstania i nieodłączny element wielkanocnego menu. Zwykle podaje się je przekrojone na pół, udekorowane łyżką majonezu i obsypane młodym szczypiorkiem. Jajka ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzą się też w formie aksamitnej pasty – bazy do farszu. Elegancko podać je można faszerowane wędzonym łososiem z dodatkiem świeżego kopru.

– Dodatkami, które świetnie uzupełnią farsz do wielkanocnych jajek będą też zioła oraz ser z niebieską pleśnią np. Lazur lub Rokpol, które nadadzą faszerowanym jajom charakteru – mój Jakub Kuroń.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także białej kiełbasy. Ciekawym dodatkiem do niej będzie na pewno konfitura cebulowa z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku. – Gotując białą, surową kiełbasę warto pamiętać, by nakłuć ją w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. To sprawdzony sposób, by zapobiec pękaniu kiełbasy podczas gotowania – radzi autor kolekcji „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”.

Wśród kulinarnych inspiracji proponowanych przez Jakuba Kuronia w kolekcji znajdują się także przepisy na domowy barszcz biały, czy polędwiczki wieprzowe w sosie porowym i roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry, które z pewnością zaskoczą bliskich podczas wielkanocnego obiadu.




BIAŁA KIEŁBASA Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

· 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
· 20 g masła
· 1 płaska łyżeczka soli
· 100 g brązowego cukru
· 50-70 g octu balsamicznego
· ½ łyżeczki tymianku, suszonego
· 500 g wody
· 600 g białej kiełbasy, surowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać masło, dusić 5 min/120°C//obr. 1.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej białą kiełbasę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Cebulę rozdrobnić przełożyć do garnka.

2 Dodać masło, dusić ok. 10 min.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, gotować 25 min mieszając. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Białą kiełbasę ugotować. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ